19-02-2006

Sparen of Beleggen?

Sparen of beleggen?
 

We leggen met zijn allen veel geld opzij voor later. Hoewel het aantal particuliere beleggers weer groeit, vindt een grote groep medelanders beleggen (nog) veel te riskant. Zij willen geen beleggingsrisico lopen. In deze kwestie proberen wij u een paar handvatten te geven om de juiste keuze te maken voor sparen of beleggen, binnen uw eigen financiële situatie.

Nederlanders bijzonder rijk
De optelsom van alle Nederlandse bezittingen bedraagt het nauwelijks voor te stellen bedrag van 1.848.700.000.000 euro (éénbiljoenachthonderachtenveertigmiljardzevenhonderdmiljoeneuro). Dat blijkt uit een combinatie van recente cijfers van het CBS, het CPB en de Nederlandsche Bank.
Nederland is zo rijk, dat de ruim zeven miljoen huishoudens samen vorig jaar aan consumptie meer uitgaven dan zij aan inkomen uit arbeid ontvingen en dat zij nog extra konden sparen ook. Eind 2004 bedroeg het gemiddeld financiële vermogen per huishouden 264.000 euro en dat is na aftrek van de particuliere schulden, zoals woninghypotheken. Op (internet) spaarrekeningen en bankdeposito’s stond eind vorig jaar zo’n 220 miljard euro.

Grote verschillen bij nieuwe spaarvormen
De lage rente van de afgelopen tijd heeft de klanten van banken aangespoord naar hoger renderende spaarrekeningen te zoeken. Met name de internetspaarrekeningen hebben daarvan de afgelopen jaren flink geprofiteerd. Sparen via het internet is niet meer weg te denken. De keuze voor een bepaalde instelling hangt bij 60% van de gezinnen af van de hoogte van de rente. Opvallend is dat slechts een kleine minderheid (3%) zich laat leiden door cadeaus. Ook minder zwaarwegend zijn de productvoorwaarden en de reputatie van de instelling, volgens de klant.

De komst van internetsparen leidde tot een grootschalig switchgedrag tussen spaarproducten van verschillende financiële instellingen. Vreemd genoeg is deze reactie bij de opkomst van de nieuwe bonusspaarproducten veel minder. Veel mensen hebben blijkbaar niet in de gaten dat de rente op de gewone internetspaarrekeningen inmiddels fors is verlaagd. Het kan echter ook zijn dat men ‘vergelijkingsmoe’ is geworden. Toch loont het ook nu om de rentes te vergelijken. De verschillen tussen de nieuwste bonusspaarrekeningen en de ‘gewone’ internetspaarrekeningen bedragen al snel enkele tienden van procenten, maar verschillen tot 1% komen inmiddels ook voor. En die 1% is wel ongeveer de totale belasting die u over het teveel aan spaargeld moet betalen ! Vergelijken loont dus weer. Via internetsites als www.spaarhulp.nl is vergelijken ook nog eens gemakkelijker dan ooit.

Beleggers zijn gevaar voor zichzelf
Wilt u meer profiteren van de aantrekkende economie, dan kan beleggen voor u een alternatief zijn. Succesvol beleggen is moeilijk, maar je hoeft er geen genie voor te zijn. Net als bij veel andere dingen vergt het iets wat zeldzaam is: de eigenschap om eigen psychologische zwaktes te ontdekken en te overwinnen.

Volgens superbelegger en de op één na rijkste man ter wereld, Warren Buffet, is succes is bij beleggen niet afhankelijk van het I.Q. “Als je over een middelmatige intelligentie beschikt, heb je vervolgens temperament nodig om controle uit te oefenen over de impulsen die andere mensen in de problemen brengen bij beleggen “ aldus Buffet. 

Toch is het zo dat, ondanks alle waarschuwingen, beleggers doorgaan met gedragingen die ze in moeilijkheden brengen. Laten we en paar van die contra productieve activiteiten eens onder de loupe nemen, zodat we alvast onze positieve gedachten voor dit jaar kunnen voeden.

Te vaak portefeuilles controleren
Veel beleggers kijken tenminste enkele keren per week naar de koersen van hun beleggingen met de psychologische pijn die dit kan veroorzaken. Het probleem is dat mensen in het algemeen een aversie hebben tegen verliezen en dat negatieve gevoelens van 50 euro verlies veel sterker zijn dan de positieve gevoelens bij 50 euro winst. Buffet heeft gezegd dat hij het niet erg zou vinden als de beurs voor een paar jaar dicht zou gaan. Velen van ons lopen echter de kans iedere dag gekweld te worden door onze beleggingsbeslissingen.

Te vaak handelen
Vaak evalueren leidt vanzelf tot veel handelen. Onderzoek wijst uit dat mensen die veel handelen, veel minder verdienen dan mensen die veel minder handelen. Transactiekosten, in de vorm van provisie en verliezen op de prijs waarvoor beleggingsinstellingen de aandelen verkopen en weer terugnemen (de zgn. bid-ask spread) waren voor het grootste deel verantwoordelijk voor het verschil.

Afgeleid door ‘glimmende’ voorwerpen
Er zijn duidenden aandelen of beleggingsfondsen. Beleggers kunnen die niet allemaal kennen. Het is zelfs een uitdaging er een paar goed te kennen. Men wordt echter gebombardeerd met koopideeën van banken, televisie, tijdschriften en websites. Natuurlijk vinden sommige beleggers het laatste idee beter dan het aandeel of fonds dat ze al bezitten en ze doen een ruil. Vaak blijkt een aandeel echter al over het hoogtepunt heen al men ervan hoort of blijkt een beleggingsfonds nadelige eigenschappen te hebben die vooraf niet waren onderkend.

Wanneer u zich goed laat voorlichten en ook uzelf goed voorbereidt, kan beleggen een prima aanvulling zijn op uw spaarrekening. Een goede mix van beleggingsfondsen spreidt uw risico en vergroot uw winstkansen op een aantrekkelijk rendement.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen