02-03-2016

Een lagere rente voor je hypotheek

Er zijn verschillende mogelijkheden om de maandlasten te verlagen Ondanks de sterk gedaalde hypotheekrentes blijkt uit onderzoek dat twee derde van de huizeneigenaren met een hypotheek die is afgesloten voor 2013, een hogere hypotheekrente betaalt dan met de huidige rentestand mogelijk is. Ondanks de historisch lage rentes, komen veel huizenbezitters dus vreemd genoeg niet in actie. Veel mensen beseffen eenvoudig niet hoeveel lager de maandlasten kunnen worden. In deze kwestie nemen wij de belangrijkste manieren door om de maandlasten (fors) te kunnen verlagen.

Oversluiten van je hypotheek naar een andere geldverstrekker
Wat veel mensen tegenhoudt, is het betalen van een eventuele boeterente bij het oversluiten van de hypotheek naar een andere geldverstrekker. Ondanks deze (soms relatief forse) boeterente, kan het oversluiten naar een andere geldverstrekker toch zeer interessant zijn. De huidige hypotheekrentes zijn namelijk beduidend lager dan enkele jaren geleden. Loopt jouw rentevaste periode over enkele jaren af? Dan moet je jezelf misschien nu al afvragen hoe de rentestand dan zal zijn. De kans is groot dat de rente over 2 of 3 jaar veel hoger is dan nu.

Rentemiddeling bij de huidige geldverstrekker
Het oversluiten van de hypotheek is niet voor iedereen interessant. Wanneer de waarde van de woning veel lager is dan toen de hypotheek werd afgesloten, is oversluiten vaak niet mogelijk of niet wenselijk. Ook kan het voorkomen dat de boetrente en aanvullende kosten te hoog zijn. In die gevallen kan rentemiddeling bij je bestaande geldverstrekker een goed alternatief zijn. Bij rentemiddeling wordt je bestaande hogere  hypotheekrente  gemiddeld met de actuele ( lagere) marktrente. De boeterente wordt dan verrekend  in het nieuwe rentepercentage. Door de rente te middelen kun je dus profiteren van de rentedaling van de afgelopen periode, zonder in één keer een groot bedrag aan boeterente te moeten betalen.

Helaas bieden op dit moment maar een paar geldverstrekkers rentemiddeling aan. Een aantal geldverstrekkers gaat hiermee in de loop van 2016 komen, maar andere geldverstrekkers hebben nog geen besluit genomen of komen er niet mee.

Hieronder geven wij een actueel overzicht (bron: consumentenbond) van de meest gebruikte hypotheekverstrekkers en de mogelijkheden die zij hiervoor (gaan) aanbieden:
    Rentemiddeling  Opmerking ABN Amro nee vanaf medio 2016 wel mogelijk AEGON nee per 1 oktober 2016 wel mogelijk Argenta nee in onderzoek ASR nee   BLG Hypotheken nee   BNP Paribas Cardif nee   Centraal Beheer ja   Delta Lloyd nee beslissing februari 2016 Direktbank nee   Florius nee vanaf medio 2016 wel mogelijk Hypotrust nee   ING ja   Lloyds Bank nee   MoneYou nee   Munt Hypotheken nee   Nationale Nederlanden nee uiterlijk vanaf september 2016 mogelijk Obvion ja niet voor Obvion Basis en Compact Hyp. Rabobank nee Per 1 juli 2016 mogelijk RegioBank ja alleen voor hypotheken gesloten voor 2013 SNS Bank ja alleen voor hypotheken gesloten voor 2013 SPF Beheer nee evt. wel bij verhoging/wijziging vorm Syntrus Achmea nee   Tellius Hypotheek nee   Triodos Bank nee   Woonfonds Hypotheken ja                                                                        
Andere mogelijkheden voor een lagere hypotheekrente
Is de woning meer waard geworden, door bijvoorbeeld een verbouwing?  Ook dan kan de hypotheekrente vaak worden verlaagd. Dit kan ook het geval zijn als je een aflossing op je hypotheek hebt gedaan. Hierdoor loopt de geldverstrekker minder risico en kan een lagere rente mogelijk zijn.

Is je hypotheek lager dan € 245.000,--? Dan kun je nagaan of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG heeft de geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties, zoals echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of overlijden partner. Ook bij bestaande hypotheken kan dit een lagere rente opleveren. Let op: wacht hier niet te lang mee. De grens voor hypotheken met NHG daalt per 1 juli naar € 225.000. 

Tenslotte kun je een rentekorting krijgen als je betaalrekening bij dezelfde bank onderbrengt waar je hypotheek loopt.

Conclusies
In de praktijk blijkt dat het vrijwel in alle gevallen loont om na te gaan of de rente - en daarmee de maandlasten - kan worden verlaagd. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De bijkomende kosten van oversluiten (boeterente, taxatiekosten, notariskosten en kosten van de advisering)  kunnen vaak meegefinancierd worden. Ga niet naar de adviseur van de bank waar de hypotheek is afgesloten, maar laat een onafhankelijk adviseur die een samenwerking heeft met veel verschillende geldverstrekkers, een objectieve vergelijking maken. Hij of zij kan je vertellen of oversluiten voor jou zinvol en/of haalbaar is. En als oversluiten niet haalbaar is, kan één van de andere mogelijkheden misschien wel op jou van toepassing zijn.
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen