11-05-2017

Hypotheek nodig? Bank vs Hypotheekverstrekkers

Een hypotheek, die sloot de huizenkoper vrijwel als vanzelfsprekend af bij de bank. Maar intussen hebben de banken nog minder dan de helft van de Nederlandse hypotheken in handen.

Begin 2015 was dat nog 60 procent, 6 jaar geleden 70 procent. Een bizar snelle ontwikkeling.
De banken moeten plaatsmaken voor een heel nieuwe groep hypotheekverstrekkers, die werkt met het geld van grote beleggers zoals pensioenfondsen. Wie nu een huis wil kopen, heeft wat te kiezen. En dat is gunstig!

Meer concurrentie leidt tot goedkopere hypotheken. Dat blijkt wel uit de dalende winstmarges op hypotheekrentes. Groeiende hypotheekverstrekkers als Munt zetten de banken onder druk. Én de toenemende concurrentie werkt bovendien disciplinerend voor geldverstrekkers.

Want die soepeler houding tegenover klanten is waarin een hypotheekverstrekker als Munt Hypotheken – de grootste ‘nieuwkomer’ – zich zegt te onderscheiden van de banken: de rentetarieven zijn laag, op een hypotheekaanvraag wordt snel gereageerd en klanten kunnen boetevrij aflossen met eigen geld. En wie veel heeft afgelost, komt automatisch terecht in een lager rentetarief. Daarvoor hoef je niet zelf te bellen. Wél zo handig! In tegenstelling tot het ‘piepsysteem’. Daar betaal je eigenlijk altijd te veel marge op je hypotheekrente zolang je niet piept.

De nieuwe hypotheekverstrekkers kunnen zich dat permitteren, omdat ze veel efficienter werken dan banken. Dat huizenkopers de bekende banken makkelijk verruilen voor de nieuwe en onbekende hypotheekverstrekkers, blijkt uit cijfers van adviesbureau IG&H. Zo steeg Munt in 2015 vanuit het niets naar de topvijf van grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.
 
Waar vind je zo’n hypotheek?
Het advies wat je krijgt bij een bank is beperkt en eenzijdig. Banken geven namelijk uitsluitend advies over de hypotheken die ze zelf aanbieden. Hypotheken van andere geldverstrekkers komen niet aan bod. Adviseurs bij een bank zijn dus eigenlijk gewoon ‘verkopers’ van eigen product en adviseren niet onafhankelijk in jouw belang.

Onafhankelijk hypotheekadvies
Uit onderzoek voor de AFM blijkt dat in 2016 de meeste mensen hun hypotheek sluiten via een onafhankelijk adviseur. Een onafhankelijk adviseur bekijkt, in tegenstelling tot de bank, alle opties. Ze vergelijken de verschillende hypotheekaanbieders (inclusief de banken!), bekijken jouw financiële situatie en geven je een objectief advies. Zo’n adviseur is 100% vrij in zijn keuze, wordt door jou betaalt en adviseert dus in jouw belang. Met als resultaat een advies voor een hypotheek dat aansluit op jouw wensen en behoeften, met de laagste rente.

www.nemassdeboer.nl/hypotheken/ 
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen