11-02-2015

2015 heeft veel financiële wijzigingen in het vooruitzicht

De aftrap van 2015 kenmerkt zich door een grote dosis financiële wijzigingen. Er zijn diverse maatregelen van kracht geworden die invloed kunnen hebben op je inkomen. Wat ga je voelen in de portemonnee en in welke mate? In deze kwestie noemen we een aantal wijzigingen en ontwikkelingen voor 2015.

Fiscale wijzigingen

Heffingskortingen wijzigen
In 2015 is de algemene heffingskorting meer afhankelijk van het inkomen dan in 2014. Heffingskortingen zijn een korting op de te betalen inkomstenbelasting. In 2015 geldt dat hoe meer je verdient, hoe minder heffingskorting je gaat ontvangen. Uiteindelijk hou je netto minder over. 

Verandering belastingschijven
De drempels van de belastingschijven zijn in 2015 aangepast aan de stijging van de prijzen. De grens van de vierde schijf is extra verhoogd. Dit is een compensatie voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens. Die daalt namelijk langzaam met 0,5% per jaar totdat het percentage van de eerste belastingschijf is bereikt. Daarnaast stijgt het belastingpercentage van de eerste belastingschijf van 36,25% naar 36,5%.

Afschaffing AOW-partnertoeslag
AOW-ers met een jongere partner met weinig of geen eigen inkomen, ontvingen een partnertoeslag als ze de AOW-leeftijd bereikten. Vanaf 2015 vervalt deze toeslag voor nieuwe  AOW-ers. Als je dus met ingang van 2015 of later voor het eerst AOW ontvangt, krijg je geen partnertoeslag.

Veranderingen voor huizenbezitters op de woningmarkt

Verhoging eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait gaat omhoog van 0,70% naar 0,75%. Je gaat dus meer belasting betalen over de waarde van je woning. Het eigenwoningforfait wordt in mindering gebracht op de aftrekbare hypotheekrente. Door de verhoging van het eigenwoningforfait is er dus minder belastingaftrek over de betaalde hypotheekrente.

Hogere inkomens kunnen minder hypotheekrente aftrekken
Huizenbezitters die in 2015 meer verdienen dan € 57.585,- krijgen te maken met een beperking van de hypotheekrenteaftrek. In 2015 kan de rente nog maximaal tegen een tarief van 51% afgetrokken worden. In 2014 was dit 51,5%. Dit heeft te maken met de verandering van de belastingschijven, waarover wij hierboven  hebben geschreven.

Nog tot 1 juli 2015 verlaagd btw-tarief voor verbouwingen
Voor het verbouwen, herstellen en renoveren van de woning geldt voor arbeid ook in de eerste helft van 2015 een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Deze regeling geldt tot 1 juli 2015.

Huizenkopers kunnen minder lenen
Als je in 2015 een hypotheek afsluit dan mag de hypotheeksom niet hoger zijn dan 103% van de waarde van de woning. In 2014 was dit 104%. Per saldo moet je dus 1% meer ‘eigen geld’ inbrengen, want de kosten die gepaard gaan met het kopen van een woning zijn meestal hoger. We komen af van 105% van de waarde van de woning en we dalen elk jaar met 1% totdat we de 100% hebben bereikt. Daarnaast kan je in 2015 op basis van hetzelfde inkomen als in 2014 minder lenen. Dit komt door een verscherping van de leennormen.

Verhuisregeling hypotheekrenteaftrek
In de basis is hypotheekrente over de bewoonde (eigen) woning aftrekbaar. Bij verhuizing geldt echter een uitzondering. Indien je een nieuwe woning koopt omdat je gaat verhuizen krijg je wellicht voor een bepaalde periode te maken met 2 woningen en dus ook 2 hypotheken. Voorheen was het zo dat de hypotheekrente over beide woningen (de bewoonde woning en de te koop staande woning of leegstaande toekomstige woning) 2 jaar aftrekbaar was. Deze termijn is nu verlengd naar 3 jaar. 

Aftrek van restschulden
Door de prijsdalingen van huizen in de afgelopen jaren hebben ongeveer 1,1 miljoen huishoudens een huis dat ‘onder water’ staat. Oftewel, de hypotheek is hoger dan de waarde van de woning. Huishoudens bij wie dit het geval is zijn minder snel geneigd om te verhuizen, omdat er bij verkoop van de woning een restschuld zal overblijven. Als er bij verkoop een restschuld overblijft mag je dit meefinancieren en is de rente hierover vanaf 2015 voor een periode van 15 jaar aftrekbaar. Dit was 10 jaar.

Veranderingen voor gescheiden ouders

Alimentatie ontvangende ouder
Voor de alimentatie ontvangende ouder vervallen sommige fiscale kind regelingen, zoals de alleenstaande-ouderkorting en de ouderschapsverlofkorting. Ter compensatie kan er sprake zijn van een verhoogd kindgebonden budget.
   
Kinderalimentatie niet langer fiscaal aftrekbaar
Ouders die kinderalimentatie betalen, kunnen de kosten in 2015 niet meer aftrekken bij hun belastingaangifte. In 2014 kon nog een vast bedrag in mindering worden gebracht op het inkomen. Vanaf 2015 is kinderalimentatie niet meer fiscaal aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek. Bruto blijft het bedrag gelijk, maar netto betaalt de betalende ouder nu (veel) meer. Deze fiscale wijziging kan aanleiding geven voor herberekening van het bedrag aan kinderalimentatie. Het gevolg hiervan kan weer zijn dat het netto besteedbaar inkomen van de verzorgende ouder daalt. Dit alles kan dus een ingrijpende ontwikkeling zijn die financiële gevolgen heeft voor veel gescheiden ouders met kinderen.

Zoals je ziet is er veel veranderd. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Indien je behoefte hebt aan uitleg of je financiële situatie wenst door te nemen dan raden wij je aan naar een onafhankelijke financieel adviseur te gaan. Een onafhankelijk financieel adviseur of financieel planner kan je helpen om inzicht te krijgen in de eigen financiële toekomst, zodat verrassingen worden voorkomen.  

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen