22-12-2008

Actuele wetenswaardigheden

Voor deze laatste kwestie van geld van 2008 hebben wij voor u een aantal actuele onderwerpen over geld verzameld, waarmee u uw voordeel kan doen. Ook hierin komt de kredietcrisis natuurlijk weer terug, maar dat kan in deze tijd ook bijna niet anders.

Pas op voor de bijleenregeling
Volgens de bijleenregeling moet u de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van uw huidige woning investeren in uw volgende koophuis. Wie dat nalaat, mag over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken. Deze regeling lijkt eenvoudig uitvoerbaar, maar wie afwijkt van de norm, kan snel in de problemen komen. Bijvoorbeeld als u uw huidige woning tijdelijk verhuurt omdat de verkoop niet wil vlotten. Zodra de nieuwe bewoners zich aandienen wordt de bijleenregeling van kracht en is de rente over uw oude huis niet langer aftrekbaar. Ook met vervroegd aflossen moet u oppassen: u creëert zo namelijk een grotere overwaarde, waardoor u minder rente kunt aftrekken. De Vereniging Eigen Huis pleit voor een verbetering van de bijleenregeling. Tot het zover is, doet u er verstandig aan om u vóór aankoop van een nieuwe woning goed te laten informeren over de uitwerking van de bijleenregeling in uw situatie.

Vast energiecontract nog niet interessant
De olieprijs is sinds juli met bijna 75% gedaald tot onder de 40 dollar. Als u de reclames op de radio mag geloven is daarom nu een uitstekend moment om de stroom- en gasprijs voor langere tijd vast te zetten, maar is dat ook werkelijk zo ? Helaas, echt scherpe aanbiedingen van energieleveranciers als Nuon, Eneco en Essent laten op zich wachten. En dat terwijl die bedrijven hun gas op dit moment veel goedkoper in kunnen kopen, omdat de prijs van gas aan die van olie is gekoppeld. Voor een contract waarbij de gasprijs vanaf 1 januari 2009 voor één jaar wordt vastgelegd, rekent Nuon zelfs een hogere prijs dan de flexibele gasprijs die Nuon sinds juli rekent. Bij Essent en Eneco is sprake van een gelijksoortige situatie. De oorzaak ligt in het feit dat de energiebedrijven afgelopen zomer termijncontracten sloten voor gasleveringen in de eerste helft van 2009. En toen lagen de energieprijzen nog veel hoger dan nu. Voor de consument geldt derhalve: geduld is een schone zaak. Wacht nog een maand of zes en uw geduld zal hoogstwaarschijnlijk worden beloond met een veel lagere stroom- en gasprijs voor vast contracten dan u nu kunt realiseren.

Spaarders bij NIBC moeten opletten
Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde vorige week de status van zakenbank NIBC tot bijna 'junk'. Spaarders die bij dochter NIBC Direct geld hebben uitstaan, moeten daarom vooral letten op wat minister Bos van Financiën in 2009 doet. NIBC Direct is het spaarbedrijf dat sinds enkele maanden de hoogste spaartarieven in Nederland aanbiedt. Moody's gaat er vanuit dat de staatssteun aan banken van beperkte duur is, en ziet vooral problemen op de langere termijn. Voor spaarders van NIBC Direct zijn twee zaken cruciaal. Op de eerste plaats is er de depositogarantieregeling, waarbij spaarders sinds oktober dit jaar een ton terugkrijgen als een bank omvalt. Deze regeling geldt voor twaalf maanden, tot oktober 2009 dus. Van belang is dus hoe Bos de garantieregeling vanaf oktober 2009 wil inrichten. "Begin volgend jaar worden in Europees verband besluiten genomen over een minimumgarantie van 50 duizend euro. Dan zal ook Nederland zijn standpunt bepalen", laat de woordvoerder van het ministerie van Financiën weten.

Ga alleen met een goede polis op skivakantie
Ondanks alle zorgen over de kredietcrisis zijn er veel landgenoten die in deze periode en de komende weken zullen afreizen naar de vers gevallen sneeuw in De Alpen. Wanneer u ook van plan bent binnenkort de lange latten onder te binden, vergeet dan niet een goede verzekering te regelen. Anders kan een ongelukkige val ontaarden in een dubbele nachtmerrie. Met een gewone doorlopende reisverzekering bent u er vaak niet. Bij meer dan de helft van de polissen vallen wintersporten als skiën en snowboarden buiten de dekking. Moet u na een valpartij met de helikopter van de piste naar het ziekenhuis worden vervoerd en eventueel met de gipsvlucht terug naar huis, dan draait u zelf op voor de kosten. En die kunnen al snel oplopen tot duizenden euro's. Ook diefstal van uw ski-uitrusting is vaak niet verzekerd. Met een aparte wintersportdekking kunt u deze gaten in de dekking opvullen. Zorg ook voor een goede particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Anders loopt u het risico zelf op te draaien voor de kosten als u door de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld voor de financiële schade wanneer u door eigen toedoen iemand omver skiet.

Wij wensen u prettige feestdagen en een gezond 2009.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen