02-07-2008

Belasting betalen? Altijd!

Nederland belastingland. Bij geboorte, bij leven én zelfs na de dood betaal je belasting. Voor gelovigen is ‘Het laatste Oordeel’ iets anders dan voor de Belastingdienst. Want zelfs na de dood wordt de balans opgemaakt en dient er te worden afgerekend.

Belastingvoordelen
De bank verstrekt de hypotheek met belastingvoordeel. De verzekeraar offreert aftrek bij zijn levensverzekering. De charitatieve instelling biedt aan: help arme kindertjes met fiscale aftrek - hulp als aftrekpost. En de groei van de hypotheekschuld, de levensverzekeringen, en de hulp aan arme kindertjes stijgen sneller dan een afgestoken vuurpijl op Nieuwjaar. Hebben we soms een hekel aan belasting betalen? Jazeker!
Ons ongenoegen is wel verklaarbaar , maar sommigen vinden dat we onder ogen moeten zien dat het eigenlijk een zegen is dat we een flink deel van ons inkomen mogen afstaan aan de collectieve kas.

Waarom graag belasting betalen?
Het is een ijzeren wet: wie veel belasting betaalt, heeft veel inkomen. Het afdragen van geld aan de staat is dus een teken van succes. De eerste reden waarom het fijn is om (veel) belasting te betalen is dus puur egoïstisch: blijkbaar bent u goed in het werk dat u doet.
Reden twee is dat met belasting- en premiegeld mooie dingen tot stand gebracht worden zoals natuurgebieden en die superbrede A 4 bij Schiphol. Collectieve goederen als straatverlichting en de landsverdediging. Publieke diensten zoals het blauw op straat, de handen aan het bed, en de monden voor de klas. Verzekeringen tegen het risico dat we lopen om werkloos of arbeidsongeschikt te raken en de AOW. En vergeet vooral niet dat we alle hardwerkende ambtenaren van ons belastinggeld betalen.
Met belastinggeld wordt ook solidariteit tot stand gebracht. Belasting afdragen koopt solidariteit voor mensen die anders nog veel armer zouden zijn. Belasting afdragen is ook goed voor de economische groei en dus ook goed voor de groei van uw eigen inkomen. Stelt u zich een land voor zonder belastingen en dus ook zonder publieke voorzieningen.

Is het nodig?
Ons besef dat publieke uitgaven nuttig, nodig en noodzakelijk zijn, is net zo sterk ontwikkeld als onze weerzin tegen belasting betalen. We schreeuwen om publieke voorzieningen op hoog niveau; de belastingbetaler zucht onder tarief en box en snakt naar verlichting. We vinden de school voor onze kinderen eigenlijk niet goed genoeg, en kiezen voor maximale hypotheekrenteaftrek. We eisen dat aan de wachtlijsten in de gezondheidszorg een einde wordt gemaakt, en raken geïrriteerd als de ziektekostenpremie met 10 procent stijgt. We willen met (vroeg)pensioen, maar vervloeken de koopkrachtdaling die het gevolg is van de pensioenpremie die daartoe moet worden geheven. Belasting betalen is nodig, maar niet teveel roepen we dan. De staatsverzorging loopt van de wieg tot het graf.

Welke belastingen?
Bij de Belastingdienst nemen ze met mijn belastingen en premies echter geen genoegen. Als ik voor 200 euro kleding koop, dan moeten ze nog eens 40 euro extra belasting hebben. Dat is de BTW, de belasting op toegevoegde waarde. Omdat ik het eerlijk gezegd niet durf uit te rekenen, laat ik de accijns op sigaretten, accijns op benzine, BPM en overdrachtsbelasting maar even zitten.
Als de staat het werk heeft gedaan begint het feest pas goed. De Gemeente: of ze even kunnen vangen. Hondenbelasting, vuilnis ophalen en rioolrecht. Gelieve aan het hoogheemraadschap nog wat te voldoen. Waterbelasting, regulerende Energie Belasting, die op het gas en licht wordt geheven. De accijnzen vergeet ik weer even en we zijn nog lang niet klaar. Het wordt alleen anders.
Midden jaren tachtig is het profijtbeginsel uitgevonden, het idee dat publieke diensten per stuk moesten worden afgerekend. De burger zou er prijsbewuster van worden. De consequentie is dat je als burger bij praktisch elk contact met de publieke sector je portemonnee moet trekken. Schoolgeld kinderen, vernieuwen rijbewijs, nieuw paspoort, identiteitskaarten voor de kinderen omdat hun school (leuk!) had besloten naar het buitenland te gaan, parkeergelden, bibliotheekkaarten en de toegang tot gemeentelijke zwembaden laten we maar zitten. Strippenkaarten, wegenbelastingen, VUT- en AOW-premies en ga zo maar door. Die blijde glimlach waarmee ik van mezelf de collectieve kas moet spekken wordt een beetje slapjes. Er zijn nog zoveel belastingen die hier niet zijn genoemd!

Wat krijgen we terug?
Overheidsfalen is aan de orde van de dag. En ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik wil geen extra belasting betalen voor een publieke sector die niet levert. Ik had laatst een afspraak in het ziekenhuis om kwart voor tien. Ik was om half twaalf aan de beurt. Probeer dat maar eens in het bedrijfsleven. Je moet een universitaire opleiding gevolgd hebben om iets aan te vragen. Kijk eens naar de arrogantie en de traagheid, inefficiënte van het gemeentelijke apparaat. Kijk naar het falende onderwijs in al zijn aspecten en de fouten van de belastingdienst. Zij kunnen niet failliet gaan want men verhoogd gewoon de belastingen als dit dreigt. Als het geld écht goed zou worden besteed dan zou men er vrede mee hebben. Het ergste is echter dat je altijd belasting moet betalen. Over geld wat je verdient betaal je eerst. Over dingen die je koopt betaal je weer. Als je wat over hebt en je zet het weg betaal je elk jaar weer en tenslotte betalen je erfgenamen als je nog wat over had. Cynisch….

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen