25-11-2009

Beleggen in een nieuwe economische wereld, deel 1

Wordt geen koersen-kijker
Ook in de afgelopen weken was het weer onrustig op de aandelenbeurzen. Na een stijging tot de hoogste koersen in het afgelopen jaar, daalde de aex vorige week in 4 dagen met 4%. Ondanks de financiële onzekerheid die een ieder in zijn eigen persoonlijke omgeving kan voelen en horen, hebben de stijgende koersen van het afgelopen halfjaar een dusdanige aantrekkingskracht dat veel particuliere beleggers de afgelopen maanden zijn teruggekeerd naar de beurs. Voor de mensen die weinig met beleggen op hebben bood de hoge spaarrente in het afgelopen jaar nog een goed alternatief, maar nu de rente in de laatste maanden spectaculair is gedaald, zullen steeds meer mensen (moeten) gaan nadenken over hoe ze hun financiële doelen willen bereiken. En daarbij zal een vorm van beleggen voor de meeste mensen noodzakelijk blijken. Maar hoe moet je omgaan met de zich steeds maar wijzigende omstandigheden en het wisselende nieuws? Daar proberen wij in onze rubriek een antwoord op te geven in 3 of 4 afleveringen die we de titel ‘beleggen in een nieuwe economische wereld’ hebben gegeven. Vandaag deel 1, waarin we ondermeer kort ingaan op het gedrag en het (on)geluk van de gemiddelde particuliere belegger.

Wordt geen 'koersen-kijker'
In de volgende afleveringen gaan we dieper in op de gevolgen van de nieuwe economische wereld voor het vermogensadvies. Vandaag staan we stil bij een belangrijk probleem van de particuliere belegger die het graag zelf allemaal wil doen, het koersen-kijken. Een advies voor iedereen die slecht slaapt van het 'AEX-koersen kijken' en zich daardoor zorgen maakt over zijn beleggingsdoelstelling: Kijk niet! En dat is een serieus advies. Onderzoek toont namelijk aan dat hoe minder beleggers de waarde van hun portefeuille bekijken, hoe gelukkiger ze zijn. En hoe rijker ze worden. Ze handelen daardoor minder. Korte termijn handelen terwijl de markt 'achtbaant' werkt in de meeste gevallen contraproductief.

" Beleggers moeten veel minder vaak naar hun portefeuille kijken" stelt financieel adviseur David E. Hultstrom. Hij bestudeerde de aandelenmarkten over een periode van de laatste 50 jaar in combinatie met de meest waarschijnlijke stemming van beleggers in die periode. Zijn conclusie: als een belegger eind 1957 een bedrag van $1.000,- had geïnvesteerd, dan had hij eind 2007 een gemiddeld jaarrendement van zo'n 11%, een bedrag van zo'n $183.353,-. Maar de belegger die in die periode dagelijks naar zijn rendement keek, zou 47% van de tijd chagrijnig zijn geweest: namelijk die dagen waarop aandelenkoersen (scherp) daalden. In plaats van u te laten leiden door de waan van de dag, en zelfs te proberen daarnaar te handelen (wat u niet gaat lukken), bent u beter af als u uw portefeuille goed positioneert voor de lange termijn en als u uw portefeuille op de 'automatische piloot zet in moeilijke en soms erg ruwe tijden als deze.

Zoek uw financiële rust(plaats)
Lees een goed boek of maak een lekkere wandeling. Als u uw vermogen goed heeft gepositioneerd voor de lange termijn, probeer dan de korte termijn te negeren en voorkom daarmee dat u in de karakteristieke valkuil van 'verkopen op de bodem en kopen op de top' loopt. Wordt u nerveus van de dalende koersen? Kalmeer u zelf dan met die stress verlagende technieken die voor u werken. Dat betekent misschien RTL7 uitzetten en een spannende detective bij de KRO kijken. Niet dagelijks inloggen om uw portefeuille te bekijken en niet naar de economische pagina's surfen. Op de lange termijn wordt u daar een stuk gelukkiger van.
In de volgende delen gaan we in op de verschillende strategieën die u kunt volgen om uzelf en uw vermogen goed te positioneren voor de lange(re) termijn.

Rectificatie
In onze vorige kwestie bespraken we de voorstellen vanuit het Ministerie van Financiën om samenwoners te verplichten een samenlevingscontract te laten opstellen, wanneer ze als fiscale partners gezien willen worden. Die kwestie is geschreven voordat de behandeling van de voorstellen in de Tweede Kamer had plaats gevonden. Tijdens die behandeling is onverwacht een belangrijk wijzigingsvoorstel aangenomen, waardoor voor samenwonenden met een gezamenlijke eigen woning de verplichting van een samenlevingscontract komt te vervallen. Is het dan niet meer nodig om een samenlevingscontract op te stellen ? Hoewel niet verplicht blijft het naar onze opvatting zinvol om onderlinge afspraken tussen samenwonenden goed door een notaris te laten vast leggen, via een samenlevingscontract en – als u alles goed wilt regelen - een testament.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen