09-06-2010

Beleggen in een nieuwe economische wereld, deel 5

Word geen slaaf van de regelgeving !

Na de sterk gedaalde spaarrente zullen steeds meer mensen (moeten) gaan nadenken over hoe ze hun financiële doelen willen bereiken. En daarbij zal een vorm van beleggen voor de meeste mensen noodzakelijk blijken. Via een aantal afleveringen over ‘beleggen in een nieuwe economische wereld’ gaan we in onze rubriek in op de belangrijkste ontwikkelingen en proberen we antwoord te geven op de vraag hoe hier als consument mee om te gaan. In november verscheen het eerste deel, waarin we in zijn gegaan op het gedrag en het (on)geluk van de gemiddelde particuliere belegger. In januari verscheen deel 2 over ondermeer de woekerpolisaffaire en andere belangrijke gebeurtenissen in Nederland in de afgelopen jaren. In maart stonden we stil bij de wetgeving en de vereiste kennis en ervaring van de financieel adviseur in het beleggingsproces. In deel 4 gingen we in op de rol en de taak van de financieel adviseur in het beleggingsproces. Vandaag gaan we dieper in op beleggingskeuzes voor de toekomst die moeten voorkomen dat we ‘slaaf’ worden van de regelgeving.

Verplicht risicoprofiel biedt voordelen maar ook grote nadelen
Wanneer u wilt beleggen via een polis of via een beleggingsrekening dan moet tegenwoordig altijd een vragenlijst worden ingevuld, waarmee uw risicoprofiel wordt bepaald. Deze verplichting is opgelegd door de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze is ontstaan nadat uit onderzoek was gebleken dat de gemiddelde particuliere belegger zich nauwelijks realiseerde dat aan beleggen ook risico’s kleefden. De bewustmaking van de voor- en nadelen van beleggen en de risico’s is een grote vooruitgang in de advieswereld, mits hier voldoende aandacht aan wordt geschonken. Er zitten echter ook nadelen aan deze nieuwe regelgeving. Aangezien uw bank of beleggingsadviseur niet mag afwijken van het vooraf vastgestelde risicoprofiel, kunnen algemene beursdalingen nauwelijks worden opgevangen.

Grote verliezen in portefeuilles ontstaan daarom vaak omdat banken en vermogensbeheerders ervoor zorgen dat uw altijd belegd bent volgens de vooraf bepaalde vaste verdeling. Deze verdeling is de uitkomst van het door u ingevulde risicoprofiel. Zolang de portefeuille in lijn is met het profiel valt de bank of vermogensbeheerder niets te verwijten. Ook niet als uw portefeuille, zoals in 2008, met 50% daalt. Het risicoprofiel is dus eigenlijk verworden tot een soort dwangbuis waardoor je als belegger nooit flexibel kan zijn in de verdeling van de beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, vastgoed, spaargeld etc etc.) binnen de portefeuille.

Moderne mixfondsen
Iedere belegger wil profiteren van die beleggingen die het meest kansrijk zijn, maar niet blijven zitten als markten hard onderuit gaan. Om te zorgen dat we dus niet vanwege het beleggingsprofiel moeten blijven vasthouden aan die vaste verdeling binnen onze portefeuille kunnen we bijvoorbeeld gaan beleggen in multi-assetfondsen. De populariteit van deze moderne mixfondsen neemt snel toe door de brede spreiding over de beleggingscategorieën en de mogelijkheid om ook grote posities liquide (op een spaarrekening) te kunnen aanhouden. Naast aandelen, obligaties en liquiditeiten (waar traditionele mixfondsen in beleggen volgens een vaste verdeling) kan er ook worden belegd in vastgoed, grondstoffen en hedge-fondsen, die ook bij koersdalingen winst willen maken. Daarnaast hebben multi-assetfondseneen grote vrijheid in het beleggen over de verschillende beleggingscategorieën. Doordat ze deze vrijheid hebben kan de risicoklasse van deze fondsen dus op ieder moment verschillen. Op het moment dat ze alleen maar beleggen in obligaties of een grote positie aanhouden in liquiditeiten zijn ze zeer defensief . Zodra ze echter weer gaan beleggen in aandelen zal de risicoklasse verschuiven naar de offensieve kant. Helaas worden dergelijke producten niet of nauwelijks via de banken aangeboden. Zij zien u liever beleggen in hun eigen huisfondsen, omdat ze daar meer aan verdienen.

Beleggingsvrijheid biedt de beste kansen
Het constant bewegen binnen de beleggingscategorieën is eigenlijk hoe je zou moeten beleggen. Soms is het tijd voor aandelen, soms voor obligaties, soms voor grondstoffen maar er zijn ook tijden dat je helemaal niet moet beleggen. Maar hoe ga je dan om met het risicoprofiel en onder welke risicoklasse valt zo een multi-assetfonds? Bij multi-assetfondsen is het bepalen van de risicoklasse niet eenvoudig en eigenlijk voor een gewone particulier niet te doen. Zo moet per fonds worden gekeken naar de specifieke vrijheden en de beperkingen (oftewel de bandbreedtes per beleggingscategorie). Het mag duidelijk zijn dat volgens de AFM het multi-assetfonds met de grootste vrijheid in de hoogste risicoklasse valt. Aan de ene kant is dat begrijpelijk omdat het fonds voor 100% in aandelen kan beleggen. Aan de andere kant heb je in slechte tijden wel een fonds wat je kan beschermen tegen grote verliezen. En dat is wat we willen….toch?

Multi-assetfondsen vormen één van de nieuwe mogelijkheden voor de belegger. In een volgende aflevering in deze serie gaan we in op een ander alternatief, indexfondsen en trackers. We staan dan stil bij de voor- en nadelen van deze meer passieve beleggingsvormen, waarvan ondermeer nieuwkomer op de pensioenmarkt Brand New Day ten onrechte van de daken schreeuwt dat zij ervoor zorgen dat u het meeste pensioenkapitaal opbouwt.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen