15-09-2010

Beleggen in een nieuwe economische wereld, deel 7 (slot)

En Nu ?
Na de sterk gedaalde spaarrente en aanstaande versobering van de pensioenregelingen zullen steeds meer mensen (moeten) nadenken over hoe ze hun financiële doelen willen bereiken. Daarbij zal een vorm van beleggen voor de meeste mensen noodzakelijk zijn. Via een aantal afleveringen over ‘beleggen in een nieuwe economische wereld’ zijn we in onze rubriek ingegaan op de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren en proberen we antwoord te geven op de vraag hoe hiermee als consument om te gaan. In november 2009 verscheen het eerste deel en inmiddels hebben we hierover 6 artikelen gepubliceerd. We sluiten de serie vandaag af met een korte samenvatting van de voorgaande artikelen en enige overwegingen om uw eigen financiële toekomst overzichtelijker en rooskleuriger te maken.

Deel 1, Word geen koersenkijker
In het eerste deel van deze serie zijn we ingegaan op het gedrag en het (on)geluk van de gemiddelde particuliere belegger die denkt dat hij het allemaal zelf wel kan. Het geeft behoorlijk wat rust als u uw eigen doelstellingen van te voren heeft vastgesteld en op basis daarvan uw spaargeld en/of uw beleggingen heeft ondergebracht. Van dagelijks naar de eigen portefeuille kijken worden de meeste mensen erg onrustig. Het leidt ook tot overbodig veel transacties die veel extra kosten, maar vrijwel nooit extra rendement opleveren.

Deel 2,Wat is er allemaal gebeurd ?
In deel 2 hebben we de discussies en onderzoeken over beleggingsproducten van de afgelopen jaren besproken en waar dat toe heeft geleid. Nadat een onderzoek onder beleggingsverzekeringen het nieuwe woord ‘woekerpolis’ in het woordenboek bracht is er nieuwe wetgeving gekomen en heeft de toezichthouder De Autoriteit Financiële Markten (AFM) de beleggingsmarkt overspoeld met nieuwe richtlijnen. Die richtlijnen moeten leiden tot een beter inzicht in kosten en rendement, kortweg transparantie.

Deel 3, Een goed advies beging bij een goede opleiding
In dit deel zijn we verder ingegaan op de nieuwe wetgeving. Die wetgeving eist van de aanbieders van ingewikkelde (complexe) financiële producten dat er meer en duidelijker informatie wordt verstrekt. Van adviseurs wordt verwacht dat ze volgens de nieuwe regels zijn opgeleid en vergunningen hebben. Een voorgeschreven opleiding en vergunning is echter niet genoeg. Een financieel adviseur die klanten wil adviseren en begeleiden op het gebied van sparen en beleggen dient ook een ruime ervaring te hebben en inzicht te hebben in de verschillen tussen de vele aanbieders.

Deel 4, De rol van de financiële dienstverlener in het beleggingsproces
In deel 4 gingen we in op de rol en de taak van de financieel adviseur in het beleggingsproces. Vanuit de objectieve en subjectieve doelen van een klant dient de adviseur stil te staan bij het risicoprofiel van de klant. Het risicoprofiel heeft gevolgen voor het te behalen rendement. Een goede financiële adviseur zal zijn klanten daarom ook confronteren met onhaalbare doelstellingen. Via een voorbeeld is uitgelegd hoe groot eindresultaten kunnen zijn bij kleine rendementsverschillen over een lange termijn.

Deel 5, Word geen slaaf van de regelgeving
In deel 5 stonden we stil bij de beleggingskeuzes voor de toekomst, die als gevolg van de nieuwe regels omtrent beleggingsadvisering al snel kunnen leiden tot een keurslijf. Met name bij de banken zijn de adviseurs een ‘slaaf’ geworden van de interne regeltjes die ervoor moeten zorgen dat ze niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. We hebben als alternatief moderne mixfondsen, als Multi-assetfondsen, genoemd. Deze fondsen bieden meer vrijheid in de beleggingskeuzes en ondervangen daarmee grote nadelen van vele (huis)fondsen van banken en partijen als Robeco.

Deel 6, indextrackers: nuttig, maar niet zaligmakend
In het voorlaatste artikel in deze serie stonden we stil bij indextrackers, een andere moderne beleggingsvorm die met name door nieuwe partijen als Brand New Day wordt aangeprezen als de oplossing voor alle problemen. Hoewel trackers een aantal voordelen hebben als transparant en voordeling, kleven er ook aan trackers nadelen. Immers, bij een dalende beurs die door de tracker wordt gevolgd zal ook de tracker in koers dalen.

En Nu ?
Als u de samenvatting en wellicht alle afleveringen in deze serie (zie www.nemassdeboer.nl) heeft gelezen en ook de dagelijkse perikelen rondom de pensioenen een beetje volgt dan zal het u waarschijnlijk een beetje gaan duizelen. ‘En Nu ?’ zal u wellicht denken. Wat kunt u doen om uw eigen financiële toekomst in de hand te nemen en te houden. Belangrijk is dat u nadenkt over uw (financiële) toekomst en hoe u die wil inrichten. Als u zelf wil bepalen wanneer u stopt met werken dan moet u hiervoor tijdig maatregelen nemen. Laat u daarbij begeleiden door een ervaren financieel adviseur die een goed financieel plan voor u kan opstellen. Die adviseur moet natuurlijk onafhankelijk zijn, zodat u een eerlijk advies krijgt. Kritisch kijken naar de rente op spaarrekening en vergelijken met andere aanbieders zal u al snel voordeel opleveren, maar voor veel mensen zal een vorm van beleggen noodzakelijk zijn om de financiële doelen te bereiken. Slechts een combinatie van de verschillende moderne beleggingsmogelijkheden zal u daarbij een optimaal rendement bieden. Zoek daarom naar een ervaren adviseur die niet alleen goed is opgeleid, maar ook inzicht heeft in de verschillen tussen de vele mogelijkheden en zich niet beperkt tot enkele ‘standaard’ aanbieders.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen