02-07-2008

Betalen op krediet

Voorwaarden, voordelen en kosten van creditcards verschillen soms sterk per bank en per kaart

Nu Pinksteren voorbij is gloort de zomervakantie. Nog een paar maanden werken en de meeste van u gaan een paar weken uitrusten, of juist niet, in het buitenland. De reizen gaan ook steeds verder. Zo is Amerika, met de lage dollarkoers van dit moment, een sterk groeiende vakantiebestemming die voor veel meer mensen mogelijk geworden is. Het is mede de reden dat wij steeds meer vragen krijgen over betalen in het buitenland. Hoewel het begrip creditcard bij velen onder u bekend zal zijn, blijken er nog steeds veel onduidelijkheden over te bestaan. Reden voor ons om hier in onze rubriek een keer aandacht aan te besteden.

Winkeliers vaak niet blij
Misschien heeft u het zelf ook al eens meegemaakt. Het gezicht van een winkelier of horecamedewerker vertrekt als u uw creditcard te voorschijn haalt om te betalen. Soms wordt zelfs verzocht of men niet op een andere wijze kan betalen. Waarom zijn Nederlandse winkeliers en restauranthouders niet dol op creditcards ? Betalen met creditcards kost winkeliers geld. Volgens MKB Nederland, de vereniging voor het Midden – en Kleinbedrijf, betalen middenstanders 2,5 tot 8,5 procent van het afgerekende bedrag aan de creditcardmaatschappij. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is dat ook zo, maar daar staan winkeliers welwillender tegenover creditcards. De reden is simpel: andere landen kennende (veel goedkopere) pinpas niet. En waar u misschien zou verwachten dat die landen over zullen stappen op de goedkopere pinmogelijkheid, blijkt de werkelijkheid anders te zijn. ING heeft als eerste bank aangegeven dat de Nederlandse pincode zal verdwijnen om te worden vervangen door de (duurdere) creditcard mogelijkheid. Aangezien ING dit niet als enige bank zal doen, hebben de consumentenorganisaties hun bezwaren al kenbaar gemaakt. Wordt vervolgd dus.

Let op renteverschillen
Het gebruik van creditcards door Nederlanders neemt snel toe. Het is een handige manier om te betalen in het buitenland, via internet of als het ‘gewone’ geld aan het einde van de maand op is. Het principe van de creditcard is dat de uitgevende bank de gebruiker krediet verleent om aankopen te financieren. Hoe lang dat krediet duurt, verschilt per bank. Zo zijn er banken die de roodstand op de creditcard maandelijks incasseren van de betaalrekening. Komt de betaalrekening daardoor rood te staan dan wordt daarover een hoge rente tot wel 16% gerekend. Andere banken bieden de mogelijkheid de roodstand op de creditcard gespreid over langere tijd terug te betalen. De rente op dergelijke kredieten is vaak lager en daardoor voordeliger. Vraag daarom altijd bij de uitgevende instantie na hoe de betalingen met de creditcard worden verrekend.

Kosten en voorwaarden
Ook de kosten en voorwaarden verschillen per bank. Creditcardmaatschappijen als Visa en Mastercard geven kaarten niet rechtstreeks aan consumenten. Banken over de hele wereld doen dat voor hen. Dat is logisch: banken hebben zicht op de kredietwaardigheid van hun klanten en hebben de macht over de betaalrekeningen van de creditcardhouders. Het zijn dan ook de banken die de meeste voorwaarden en kosten van de creditcards bepalen. De goedkoopste creditcards kosten 10 tot 15 euro per jaar. Er zijn echter ook exclusieve creditcards in omloop voor de superrijken. Die kosten duizenden tot tienduizenden euro’s per jaar, maar dan regelt de creditcardmaatschappij wel verjaardagscadeaus voor de kinderen, een auto met chauffeur waar dan ook ter wereld, en vakanties. Overigens kunnen klanten zich niet voor deze cards aanmelden, zij worden daarvoor door de bank gevraagd.

Hoe goedkoper de creditcard, hoe kleiner de kredietlimiet en hoe minder service. De meeste banken bieden twee kaarten. De duurdere (vaak goldcard of platinumcard genoemd) kosten zo’n 40 tot 80 euro per jaar. Vaak kopen klanten daarmee in feite verzekeringen, zoals een verzekering tegen verlies of diefstal van met de creditcard gekochte goederen. Bij reizen naar het buitenland zijn dan soms ook de bagage en ziektekosten (deels) verzekerd. Let op: veel mensen hebben dit soort zaken via de reguliere reisverzekering en/of ziektekostenverzekering al geregeld, afzeggen dus. Bij diefstal of verlies van de goedkope cards betalen de houders de vervanging zelf. De meeste kaarthouders hebben bij fraude met de kaart een eigen risico van 45 tot 150 euro. Lees daarom altijd de voorwaarden voordat u tot aanschaf overgaat. Frauduleuze transacties dienen snel na het ontvangen van het rekeningafschrift te worden gemeld. Maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen