22-04-2015

Blijf ik sparen of ga ik beleggen?

Veel mensen maken zich druk over de lage spaarrente. Die is soms al onder de 1% bij de grootbanken. Bij de kleine banken zijn nog hogere spaarrentes te halen, maar ook die dalen. In de afgelopen jaren waren de beleggingsrendementen daarentegen zeer goed. Reden waarom beleggen  meer onder de aandacht is gekomen bij het grotere publiek. Ook wij krijgen hier steeds meer vragen over.

Voorlopig stijgt de rente niet!
Hoelang de daling van de spaarrente nog doorgaat weet niemand, maar een stijging zit er voorlopig niet in. De rentetarieven staan extra onder druk door het beleid van de Europese Centrale Bank.  Via het opkopen van staatsleningen pompt de ECB tot en met september 2016 1140 miljard in de economie van de eurolanden. Het ECB hoopt dat het geld door de banken weer wordt uitgeleend aan burgers en bedrijven. Op die manier moeten bedrijfsinvesteringen en consumptie worden aangejaagd. Dit zou moeten leiden tot economische groei. Overigens zijn niet alle critici het hier mee eens.

Het risico van beleggen is beloond
Na de mooie beursjaren vanaf 2011, is ook  het eerste kwartaal van 2015 voor het beleggende deel van de bevolking een mooi kwartaal geweest. In drie maanden dikte onze AEX maar liefst 15% aan. Dit is één van de grootste kwartaalwinsten van de afgelopen tientallen jaren. Ook wereldwijd stegen de aandelenkoersen sterk. Tegelijkertijd stelt een dergelijke stijging veel beleggers voor een dilemma: zit er meer in het vat, of verzilver ik de winst en blijf ik een poosje aan de zijlijn zitten? 

Laag kopen en hoog verkopen
Beleggen is heel simpel. Je moet altijd laag kopen en hoog verkopen. Ondanks veel universitaire studies blijkt het ook voor professionals nog steeds onmogelijk om altijd de juiste keuzes te maken. Het fenomeen van tijdig in- en uitstappen in de beurs wordt ook wel ‘market timing’ genoemd. Op tijd instappen, de rit omhoog mee maken en op tijd weer uitstappen, dat is het basisscenario. Na de correctie van de koersen stap je weer in. Wie dat keer op keer doet, zou een hoger rendement kunnen maken dan de benchmark (een vooraf vastgestelde maatstaf voor de prestatie van een belegging). Helaas is de praktijk anders. De praktijk leert dat er slechts één zekerheid is bij market timing. Dat zijn de aan- en verkoopkosten die je maakt.

Juiste timing?
Dan is het nog maar de vraag of de timing juist is. Stap je niet te vroeg uit? Veel actieve beleggers vonden het bij AEX 400 al welletjes, op AEX 430 was de scepsis al een stuk groter en bij AEX 465 vond men de index ronduit duur. En het is helemaal niet raar dat iemand een mening heeft over de beurs. Maar diegene die daarnaar handelt, stelt zichzelf steeds weer een nieuwe vraag. Want als je uitstapt op 400, wat doe je dan op 380? Weer instappen? Of wachten op 360? En ga zo maar door. Erger wordt het nog als de index de verkeerde kant op gaat. Wat doet iemand die uitgestapt is op 400 als de AEX doorstijgt naar 420? Even wachten nog? En bij 440? Weer instappen?

Beleggen is een must?
Door de lagere basis pensioenvoorzieningen en de zeer lage spaarrente zou eigenlijk iedereen moeten beleggen om de eigen financiële lange termijn doelstellingen te kunnen halen. Ook consumentenorganisaties, de overheid en de toezichthouder AFM zijn in die richting aan het opschuiven en verschillende belemmeringen om te kunnen beleggen worden weggehaald.

Objectieve informatie over voor-en nadelen en kosten 
Als je wilt beleggen, zorg er dan voor dat je je vooraf goed laat informeren door een ervaren en onafhankelijk adviseur, die je niet alleen vertelt wat de voordelen zijn, maar ook wat de risico’s zijn. En natuurlijk moet er volledige transparantie zijn over de kosten, want de verschillen zijn nog steeds zeer groot. Uiteindelijk moet de beleggingsverdeling bij je passen.

Regelmatig onderhoud is zeer belangrijk
Net als een auto heeft ook je vermogen regelmatig ‘onderhoud’ nodig. Beleggingen moeten van tijd tot tijd bijgesteld worden. Simpelweg omdat de vooraf opgestelde samenstelling van beleggingscategorieën (vastgoed, aandelen, obligaties en sparen) in de loop van de tijd verandert door de verschillende rendementen.

Maar ook je persoonlijke situatie verandert in de loop der tijd. Een regelmatige herbeoordeling van je financiële doelstellingen en onderhoud van de vermogensverdeling is daarom het allerbelangrijkste om je uiteindelijke doelstellingen te behalen. Als je op die manier met beleggen aan de slag gaat, hoeft beleggen niet eng te zijn en levert het een bijdrage aan je eigen financiële toekomst.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen