19-07-2017

De voorbereiding van je vakantie

De zomer is aangebroken. Veel mensen trekken er op uit om te genieten van een welverdiende vakantie. Uit onderzoek blijkt dat reizigers vaak onvoorbereid op vakantie gaan. In onze vorige kwestie zijn belangrijke onderdelen van de reisverzekering besproken. Minsten zo belangrijk is om vooraf na te gaan wat de zorgverzekering wel of niet dekt tijdens de vakantie. Waar moet je op letten wanneer je op reis gaat? Zijn er bijvoorbeeld bijzonderheden in bepaalde landen? In deze Kwestie van geld geven wij je meer informatie.

Spoedeisende hulp is meestal verzekerd, maar niet altijd
Ga je in Nederland op vakantie, dan is spoedeisende zorg natuurlijk gedekt op je zorgverzekering. Ga je naar het buitenland, dan ben je voor spoedeisende zorg ook vaak via je zorgverzekering verzekerd. Het kan echter zijn dat jouw zorgverzekering geen buitenlanddekking heeft of sommige kosten niet of gedeeltelijk worden vergoed.

Voor vertrek
Het is zinvol om voor vertrek na te gaan of je zorgverzekeraar dekking biedt in het buitenland en welk verzekeringsbewijs je mee moet nemen. Van je zorgverzekering heb je een pasje gekregen; de zogenoemde European Health Insurance Card (EHIC). Hiermee kan je aantonen dat je bent verzekerd tegen ziektekosten in het buitenland. Deze pas mag daarom niet ontbreken bij je bagage.

De EHIC is geldig in:

  • de EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden;
  • de EER-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, Macedonië en Zwitserland;
  • Australië, maar alleen als je daar korter dan één jaar verblijft.
Ga je naar Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië of Turkije? Vraag dan bij je zorgverzekeraar het E-111-formulier aan. Dit verdragsformulier geeft je in de verdragslanden recht op spoedeisende zorg.

Ga je naar een verre bestemming waar de EHIC of het E111-formulier niet geldig is? In sommige gevallen heb je dan een internationale verzekeringsverklaring nodig om te bewijzen dat je een zorgverzekering hebt afgesloten in Nederland. Een verzekeringsverklaring is nodig voor een reis naar (Wit-)Rusland, Cuba en Zuid-Afrika. Het is raadzaam om dit formulier ruim van te voren aan te vragen bij je zorgverzekeraar.

Zijn jij en je auto “buitenland-proof”?
Vakantiegangers vergeten ook vaak te controleren of hun auto en bijbehorende accessoires “buitenland-proof” zijn. Veel problemen, zoals een kapotte accu of een oververhitte motor, zijn met een goede voorbereiding te voorkomen. Met een goede voorbereiding vermijd je niet alleen pech, maar kun je ook hoge boetes voorkomen.

Pech tijdens je vakantie is altijd vervelend. De onbekendheid met de taal en andere procedures dan in Nederland zorgen voor veel onzekerheid en extra stress. Toch merken wij dat vakantiegangers te weinig voorbereidingen treffen om hun rit vlekkeloos te laten verlopen.

Let daarom op de volgende punten:
• de conditie van de accu 
• het verversen van olie    
• andere vloeistofniveaus (koelwater en ruitensproeier)   
• de werking van de airco   
• de conditie van de ruitenwisserbladen

Uiteraard is het mogelijk om na het nemen van alle voorzorgsmaatregelen toch met pech langs de weg te komen te staan. Hier kun je de pechhulp- en/of reisverzekering voor afsluiten. Wil je hiervan de mogelijkheden weten, neem dan tijdig contact op met jouw verzekeringsadviseur.

Voorkomen van boetes
Met een goede voorbereiding kan niet alleen pech worden vermeden, maar zijn ook verkeersboetes te voorkomen. Regelgeving verschilt per land en deze regelgeving is aan verandering onderhevig. Hieronder hebben wij de meest voorkomende afwijkende internationale regelgeving op een rijtje gezet:

• In de ons omringende landen is flitspaalsignalering (in je navigatie) verboden. In Frankrijk kan een boete oplopen tot € 1.500.
• Vanaf deze zomer is het verboden om in Italië met sommige winterbanden te rijden. Boetes tot wel € 1.700.
• In Frankrijk is het verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Die zijn te koop bij de drogist.
• Het dragen van reflecterende hesjes bij pech is verplicht in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Net als het gebruik van de gevarendriehoek.
• In verschillende Duitse en Franse steden is het gebruik van een milieusticker voor bepaalde auto's verplicht.
• In onder andere Spanje en Portugal is het verplicht om in de auto een reservebril bij je te hebben.
• In onder andere Spanje en Frankrijk is het verboden om auto te rijden met slippers aan je voeten.

Mede namens alle collega’s bij nemassdeboer wensen wij je een zorgeloze vakantie toe!
Theo Bootsman en Mathilde Kwakman, Adviseurs Particulieren.
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen