13-10-2008

De woningmarkt en de kredietcrisis

Ook wij raken er dus aan, de kredietcrisis. Kranten staan vol en de televisie puilt uit van het nieuws. Opvallend is toch altijd dat iedereen ‘zijn geld blijft verdienen’ bij de banken. Geen salaris wordt gehalveerd, geen topmanagers ontslagen. Een ander heeft het altijd gedaan en is de schuldige. Altijd makkelijk om je daarachter te verschuilen.
Banken vragen ons om hen te vertrouwen terwijl ze zelf elkaar zodanig wantrouwen dat ze geen geld aan elkaar durven uit te lenen. Hoe raar kan het lopen.
Ook de onrust op de woningmarkt is al van een aantal maanden. De rente is langzaam opgelopen en huizen staan wat langer te koop. Het is natuurlijk ook zo dat met name in deze regionen de huizenprijzen de laatste jaren fors gestegen zijn. Maar de starters hebben hier weinig aan gehad. Langzamerhand wordt het voor hen misschien aantrekkelijk om een huis te kopen. Het enige probleem is dat de hypotheekrente een probleem zou kunnen gaan vormen. Deze zou kunnen gaan stijgen en dat betekent dat de maandlasten omhoog gaan of dat je een goedkoper huis moet gaan kopen dan je eerst van plan was.
Er kan dus bij sommige mensen een reden tot zorg zijn, maar er is zeker geen reden tot paniek. De belangrijkste voorwaarde is dat er inkomen moet zijn. Zonder inkomen geen brood op de plank. Het is niet verstandig uw versneld uw woning te verkopen omdat de economie en de woningmarkt in zwaar weer terecht kunnen komen. Toch is het een logische gedachte. De huizenprijzen zijn nu nog op peil, maar de vraag is of de woning in deze markt snel verkocht zal worden. Een passende vervangende woning vinden kost ook tijd en geld.

Wat kan er gebeuren?
In het ergste geval daalt het vertrouwen in de woningmarkt nog verder en zakken de woningprijzen. Per regio kan dit overigens enorm verschillen. De hypotheekrente zal gaan stijgen en de banken zullen minder makkelijk hypotheken verstrekken. Banken vragen en eisen steeds meer. Consumenten met een beleggingshypotheek zullen tegenvallende resultaten in hun polis of hun beleggingsrekening zien. Zolang een eigenwoningbezitter de rente en aflossing of premies kan betalen, is er niets aan de hand. Dit is voor het overgrote deel van de huizenbezitters het geval. Je kunt dan de dip in de woningmarkt. Er kan een probleem ontstaan als de eigenwoningbezitter niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen of moet verhuizen bijvoorbeeld door echtscheiding of het werk. Door de eventuele waardevermindering van de woning kan de eigenaar blijven zitten met een restschuld en dat maakt het lastig om een nieuwe woning naar je zin te kopen.

Wat kan je doen?
Je kunt vooraf iets doen om niet in de problemen te raken. Het belangrijkste is te gaan budgetteren. Los schulden versneld af. Koop niet met creditcards of op afbetaling. Geef prioriteit aan het onderhoud van het huis. Een slecht onderhouden huis is moeilijk te verkopen. Als de hypotheekrente oploopt en je rente loopt binnenkort af, is het misschien zinvol om nu te kiezen voor een nieuwe rentevaste periode. Daarmee koop je zekerheid voor de woonlasten op lange termijn. Lukt het niet de uitgaven op orde te krijgen en ziet u problemen aankomen, wacht dan niet te lang en vraag goed advies. Ga praten met uw bank of adviseur. Dit is ook in het belang van de geldverstrekker.
Er is nog steeds een verschil tussen de grote economische krachten en machten en de Nederlandse huizenbezitter in de straat. Als je gewoon wil blijven wonen waar je woont is het de vraag of het zin heeft je zo druk te maken over de huizenmarkt in het algemeen.

Nederlanders onwetend over hun eigen situatie
Uit een onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders niet zeker weet wat de rente is op zijn spaarrekening. Een kwart weet niet wat hij aan hypotheekrente betaalt. Tachtig procent van de Nederlanders kijkt niet verder dan een maand vooruit en begroot zijn financiën niet. Het meest indrukwekkende is dat tachtig procent zichzelf een goede financiële manager vindt. Begin eerst uw spaarrekening(en) te controleren of u wel een redelijke rente ontvangt. Deze markt is enorm in beweging en hier kunt u uw voordeel halen. Kijk daarna naar de risico’s die u loopt bijvoorbeeld overlijden, arbeidsongeschikt worden en uw pensioen. Als dit op orde is bent u al een eind.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen