14-05-2006

Echtscheiding

Echtscheiding

Echtscheiding komt steeds vaker voor en we raken er ook steeds meer aan gewend. Iedereen die met een echtscheiding geconfronteerd wordt, weet het. Scheiden doet pijn, maakt heftige emoties los en brengt onzekerheid met zich mee. Juist in deze moeilijke omstandigheden moeten er keuzes worden gemaakt en beslissingen worden genomen over alles wat er bij een scheiding aan de orde kan komen. Die keuzes blijken in de toekomst soms fout te zijn geweest omdat er toch niet goed is nagedacht door de betrokkenen zelf of omdat er niet op gewezen is door de begeleider of adviseur van de echtscheiding.

Veel financiële zaken
Bij echtscheiding komen veel financiële zaken aan de orde. Daarom zullen wij in de toekomst af en toe aandacht gaan besteden aan dit onderwerp temeer omdat heel veel mensen in hun omgeving of zelf in aanraking komen met echtscheiding. Er zijn eigenlijk drie aandachtspunten: emotioneel, juridisch en financieel. Om de laatste twee zaken goed door te kunnen lopen dient er veel aandacht te worden gegeven aan het emotionele aspect. Voor het financiële gedeelte is eigenlijk specialistische kennis noodzakelijk. Te denken valt aan pensioen(verevening), polissen, huis en hypotheek en niet te vergeten alimentatie.

Waarom kiezen voor een advocaat?
De eerste stap bij een scheiding is meestal de gang naar een advocaat. Dit kan in samenspraak (samen een advocaat) of in tegenspraak (ieder een advocaat). Advocaten proberen in overleg tot een regeling te komen die aanvaardbaar is voor hun cliënt. Die regeling kan in harmonie worden bereikt, maar lukt dit niet dan zal de rechter gevraagd worden om een beslissing te nemen. Het komt heel vaak voor dat partijen hun eigen situatie wat steviger schetsen om hun voordeel te krijgen. Het gevolg is een verharding in de relatie (ruzie) die onnodig en onwenselijk is, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. De advocaat gaat voor zijn cliënt en de vraag is of de echtelieden hierbij zijn gebaat. Immers, de kosten lopen ook erg op en de procedure kan lang gaan duren. Iets wat beiden niet ten goede komt. Bovendien kan een zeer groot nadeel zijn dat de man en vrouw geheel buiten het proces komen te staan en advocaten de spreekbuis worden van hun cliënt. Als je een ‘vechtadvocaat’ treft dan kan dit tot ongewenste gevolgen leiden.

Mediation via een N.M.I.-mediator
Mediation is, kort gezegd, het oplossen van conflicten met de hulp van een neutrale conflictbemiddelaar: de mediator. De mediator doet geen uitspraak. Hij (of uiteraard zij) begeleidt de onderhandelingen tussen de partijen. Hij helpt hen, zelf een goede oplossing te vinden voor hun conflict. Hij faciliteert wel met kennis en kunde en geeft desgewenst specifieke informatie. 

Het onafhankelijke Nederlands Mediation Instituut (N.M.I.) bewaakt de kwaliteit. In het N.M.I. Register van Mediators zijn alleen gekwalificeerde mediators ingeschreven. Zij werken volgens de reglementen en beroepsregels van het N.M.I. Zij hebben een praktische- en theoretische opleiding voltooid en hiervoor een examen afgelegd. Tevens is men verplicht jaarlijks bijeenkomsten te volgen en Permanente Educatie te krijgen zodat men ingeschreven kan blijven. Er is een strikte ethiek en een klachtenreglement.

Scheiden zonder ruzie, kan dat?
De N.M.I.-mediator begeleidt de partijen in het proces van de scheiding. De mediator is onpartijdig en zorgt voor evenwicht. Bovendien is het proces strikt vertrouwelijk. Als man en vrouw over willen gaan naar de rol van vader en moeder en op de juiste wijze communiceren dan is het proces goed te sturen. Een mediator brengt de partijen dus niet bij elkaar. Sterker nog, de mediator laat de tegenstellingen zien en het gemeenschappelijke belang. Op deze manier is het proces veel goedkoper, duurzamer en men maakt zelf de goede keuzes. Het belangrijkste is echter dat beide partijen zelf willen en de gemeenschappelijke voordelen zien van Mediation. Als de wil er niet is, is het veelal te laat en het leed vaak nog niet geleden.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen