06-05-2015

Economisch herstel leidt tot positiever gevoel

Met enige regelmaat verschijnen er resultaten van onderzoeken die zijn gebaseerd op een uitgezette ‘barometer’ onder de bevolking. Het economisch herstel begint zich ook in deze onderzoeken te manifesteren. Veel huishoudens kijken positiever vooruit en verwachten de komende tijd per saldo beter rond te kunnen komen. Nog niet iedereen lijkt ervan te profiteren, maar de signalen zijn positief en dat is mooi. Voldoende reden voor ons om er in onze rubriek wat extra aandacht aan te besteden.

Hoe Financieel Fit ben je?
Volgens de ING Financieel Fit Barometer zijn Nederlandse huishoudens over de eerste maanden van 2015 positiever over hun eigen portemonnee. De ING Financieel fit Barometer meet het oordeel van Nederlandse huishoudens over hoe fit zij zich in financieel opzicht voelen. Met financieel fit wordt bedoeld: 'Je geldzaken op orde hebben en houden. Nu, en met het oog op de toekomst'. Hierin wordt gekeken naar de volgende thema's: Inkomsten en Uitgaven, Woonsituatie, Vermogen en Pensioen. Elk kwartaal wordt aandacht besteed aan een van deze thema's.

Nog steeds behoorlijke verschillen
Het aantal huishoudens dat verwacht de komende maanden moeilijker rond te komen, daalde flink. Eind 2013 gaf nog bijna een kwart van de Nederlanders aan geld tekort te komen. Inmiddels is dat gedaald tot één op de zes. De verschillen zijn echter nog steeds behoorlijk. Zo geeft een kwart van de mensen van rond de vijftig aan geld tekort te komen. In de groep 50- tot 65-jarigen zijn er inmiddels 550 duizend huishoudens die een te kleine financiële buffer hebben om financiële tegenvallers op te vangen, 170 duizend meer dan in 2008.

Groeiende groep oudere jongeren komt geld tekort
In de leeftijdsgroep tussen 45 en 55 jaar geven relatief veel mensen aan momenteel geld te kort te komen. Maar liefst een kwart van hen (26%) zegt moeilijk rond te komen, bijna twee keer zoveel als binnen andere leeftijdsgroepen. De kwetsbare vermogenspositie van deze groep lijkt samen te hangen met de relatief hoge werkloosheid onder 45-plussers. Terwijl de werkloosheid onder andere leeftijdsgroepen begint te dalen als gevolg van het economisch herstel, neemt het aantal werkloze ouderen nog niet af. De werkloosheid onder 45-plussers is inmiddels hoger dan de werkloosheid onder 25-45 jarigen. Uit de ING Financieel fit Barometer blijkt dat ruim een kwart (26%) van de 45 tot 55-jarigen onvoldoende buffers hebben om drie huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld een wasmachine, televisie en computer) te vervangen.

Leeftijd bepaalt deel van het gevoel
Waar jongeren vaak wat te positief zijn over de financiën, zijn ouderen vaak wat te negatief.  Uit een analyse van cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst twee op de drie jonge huishoudens (65%) een buffer hebben die lager is dan het absolute minimum (volgens het NIBUD is dat 3.500 euro). Toch zien ze dat zelf vaak niet als een probleem. Bij oudere huishoudens is het aandeel met te kleine buffers weliswaar lager dan bij jongeren, maar in de afgelopen jaren door de toegenomen werkloosheid wel veel sneller gegroeid. Iedereen in die leeftijdsgroep kent wel een familielid of vriend die werkloos is geraakt en moeite heeft om weer aan het werk te komen. Dat leidt logischerwijze ook tot een wat minder positief gevoel voor de toekomst.

Lang niet alle vijftigers financieel kwetsbaar
Waar het gevoel onder vijftigers gemiddeld wat minder positief is, blijkt de werkelijke financiële situatie van deze leeftijdsgroep veel beter. Lang niet alle vijftigers bevinden zich in een kwetsbare positie; er zijn ook veel vijftigers met riante buffers. Zo bezit een doorsnee huishouden van 45-65 jarigen 16 duizend euro aan vrij beschikbaar vermogen. De rijkste 25% van deze huishoudens bezit zelfs meer dan 60 duizend euro aan vrij beschikbaar vermogen. Dit verklaart hoe het beeld van 'de rijke vijftiger' en 'de kwetsbare vijftiger' naast elkaar kunnen bestaan.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen