04-03-2009

Financiële actualiteiten

Financiële Actualiteiten

In onze rubriek besteden wij regelmatig aandacht aan relevante onderzoeken die te maken hebben met geld en de financiële huishouding van u als particulier of ondernemer. In de afgelopen maanden zijn weer verschillende onderzoeksresultaten bekend gemaakt, die voor u van belang kunnen zijn in uw eigen financiële situatie. In deze kwestie gaan wij kort in op een paar van die onderzoeken.

De ene hypotheek is de andere niet
Aanbieders van hypotheken maken keuzes bij hun rente- en voorwaardenbeleid. Die keuzes leiden ertoe dat de hypotheekproducten van één aanbieder nooit voor iedereen dé beste hypotheek kunnen opleveren. Onafhankelijk marktonderzoeksbureau Moneyvieuw heeft recentelijk 127 hypotheekproducten onderzocht op een aantal voorwaarden die voor de consument belangrijk zijn bij het maken van zijn hypotheekkeuze. Dit zijn vrijwel alle producten waaruit de consument kan kiezen bij het afsluiten van een aflosvrije hypotheek (een hypotheek waar geen aflosregeling aan is gekoppeld). Uit dit onderzoek kwamen met name Obvion en Delta Lloyd positief uit de vergelijking. Hieronder volgt de top 5 van alle hypotheken en de top 5 van de zogenaamde budget of voordeelhypotheken die vaak beperkende voorwaarden kennen.

Alle Hypotheken Budgethypotheken

1. Obvion hypotheek 1. Obvion Basis hypotheek
2. Delta Lloyd 2. Delta Lloyd Drie Sterren
3. ING Bank 3. ING Bank met renteopties
4. Solide Koers (Hypotheker) 4. Florius Profijt Vier
5. Westland Utrecht 5. OHRA Voordeel

Persoonlijke beoordeling kan leiden tot andere winnaar
De uitkomsten van het onderzoek verbazen ons niet. Als onafhankelijk hypotheekadvieskantoor vergelijken wij immers dagelijks voor onze klanten de verschillende geldverstrekkers. Ook wij komen daarbij regelmatig uit bij hierboven vermelde winnaars. Een nuancering is volgens ons echter wel op zijn plaats. Bij de beoordeling van dé beste hypotheek voor een individuele klant moet namelijk ook het belang van de verschillende voorwaarden worden meegewogen en natuurlijk de aangeboden rente. Deze extra beoordeling kan ertoe leiden dat er uiteindelijk voor een andere geldverstrekker wordt gekozen dan die uit de top 5.

Een op de drie zzp’ers heeft alleen ziektekostenpolis
Vaste lezers van deze rubriek weten dat wij regelmatig aandacht vragen voor het beoordelen van financiële risico’s. Bij het afdekken daarvan via verzekeringsproducten dient uitgangspunt te zijn dat u de risico’s verzekert die u zelf financieel eigenlijk niet kunt dragen. De resultaten van een recent onderzoek van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) in opdracht van de Kamer van Koophandel geven aan dat nog steeds veel zzp’ers zich onvoldoende verzekeren tegen hun financiële risico’s.

De bijstand als redder in nood?
Zo blijkt uit het onderzoek dat één op de 3 zelfstandigen zonder personeel zich, op de verplichte ziektekostenverzekering na, nergens voor heeft verzekerd (!!). Van de zzp’ers met een ziektekostenpolis is slechts 17% verzekerd voor kortlopende ziektes en maar 51% voor een langdurige ziekte. Bijna de helft van deze mensen neemt dus het risico dat ze waarschijnlijk naar de bijstand raken wanneer ze arbeidsongeschikt raken. Verder heeft iets meer dan de helft (52%) van de onderzochte groep een verzekering tegen bedrijfsaansprakelijkheid afgesloten. Wanneer deze mensen schade veroorzaken bij een opdrachtgever dan moeten ze deze dus uit eigen zak betalen, hetgeen vaak tot grote financiële problemen leidt. Andere voor de hand liggende verzekeringen zoals voor beroepsaansprakelijkheid, een inkomensverzekering en een pensioenpolis zijn ook niet in trek bij zelfstandigen, zo meldt de Kamer van Koophandel. Zo heeft slechts 23% een pensioenverzekering.

Meer geld maar grote risico’s
Zzp’ers houden meestal netto meer over dan in de tijd dat ze in loondienst waren. Ondertussen zijn ze wel - gemiddeld genomen – slecht verzekerd bij kortdurende ziekte, arbeidsongeschiktheid en hebben ze vaak geen aanvullend pensioen. Of hier sprake is van het onderschatten van de risico’s of simpelweg gemakzucht vertelt het onderzoek overigens niet. De resultaten van het onderzoek waren voor Loek Hermans van MKB Nederland nog verontrustender dan hij zelf al dacht. De invoering van een verplicht pakket sociale voorzieningen voor ondernemers is volgens hem echter geen oplossing. Hij ziet meer heil in de verwijzing naar goede (onafhankelijke) verzekeringsdeskundigen die de risico’s voor de ondernemers inzichtelijk kunnen maken en oplossingen kunnen aanbieden op de risico’s te verminderen. Het zal u niet verbazen dat wij het met de heer Hermans volledig eens zijn.

Tot over 2 weken.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen