08-05-2013

Geen verplicht advies welstand meer

In onze rubriek bespreken wij ook regelmatig ontwikkelingen op het gebied van de makelaardij en woning(ver)bouw. Deze week vragen wij uw aandacht voor nieuwe wetgeving op het gebied van de welstand. Gemeenten zijn dan niet meer verplicht om elk bouwplan voor advies voor te leggen aan de welstandcommissie. Het college van B&W mag dan de beoordeling ook zelf doen. Welke gevolgen heeft dit voor uw bouwplannen?

Wat gaat er veranderen?
Vanaf medio 2013 is de gemeente niet meer verplicht voor een (ver)bouwplan advies in te winnen bij de welstandcommissie. De wet wordt zo aangepast dat een gemeente alleen nog advies hoeft te vragen als zij dat noodzakelijk vindt. Zij kan dan alsnog de welstandcommissie vragen te beoordelen of een bouwplan aan de welstandseisen voldoet. Deze nieuwe regeling wordt ook wel de ‘kan-bepaling’ genoemd.

Wat zijn de gevolgen?
De wijziging maakt het mogelijk om sneller en goedkoper een (ver)bouwplan te toetsen. Dat is een groot voordeel. Helaas kleven er ook nadelen aan de nieuwe regeling:

- de toetsing kan afhankelijk worden van een gemeenteambtenaar. In een kleine gemeente kan dat (een vriend van) uw buurman zijn die uw bouwplan maar niets vindt. Ook kunnen politieke belangen een grotere rol gaan spelen;
- een welstandcommissie bestaat meestal uit deskundigen  van verschillende vakgebieden. Zij brengen onafhankelijk advies uit;
- de vergaderingen van de welstandcommissie, waarin bouwplannen worden behandeld, zijn openbaar. Dat is straks ook anders;
- De indiener van een bouwplan heeft straks niet meer de mogelijkheid om zijn plannen met de deskundigen van de welstandcommissie te bespreken.

Het niet meer betrekken van de welstandscommissie,  kan dus ook nadelen hebben wanneer u wilt (ver)bouwen.

Hoe werkt het in de praktijk?
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe gemeenten met de nieuwe regeling zullen omgaan. Het lijkt voor de hand te liggen om onderscheid te maken tussen ‘kleine’ en ‘grote’ plannen.

- kleine plannen kunnen dan getoetst worden aan duidelijke, ondubbelzinnige, criteria. Deze kunnen ook ambtelijk worden afgehandeld;
- grotere, meer complexe, bouwplannen waarvoor geen eenduidige criteria bestaan, zouden dan nog steeds voorgelegd kunnen worden aan de welstandcommissie.

Op deze manier kunnen kleine bouwplannen sneller worden behandeld en kan de welstandcommissie haar deskundigheid vooral richten op grotere plannen, die meer impact hebben op de omgeving.

Wanneer gaat de wijziging in?
De verwachting is dat de wijziging nog dit jaar ingaat. Of de wijziging gevolgen heeft voor uw bouwplan, kan per gemeente verschillend zijn. Dit is afhankelijk van hoe de gemeente met de nieuwe regels om wil gaan, maar ook van de huidige situatie in uw gemeente. Hoewel het formeel niet meer is toegestaan, worden kleine bouwplannen in sommige gemeenten ook nu al ambtelijk getoetst. Sommige gemeenten hebben op dit moment een heel streng welstandsbeleid en andere gemeenten hebben een ruim  – of zelfs geen - beleid. Ons advies is daarom met uw gemeente contact op te nemen, als u meer wilt weten over de gevolgen van deze wetswijziging voor uw eigen (ver)bouwplan.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen