21-05-2014

Het hele leven is een risico?

Sommige risico’s kan je beter afdekken Jazeker, in dit leven lopen we allerlei risico’s. Het gaat erom welke risico’s we bereid zijn zelf te nemen en welke risico’s we toch graag willen afdekken. Het afdekken van risico’s doe je onder andere met verzekeringen. Als je een woning koopt, dan kun je beslissen of je het risico van brandschade, waterschade, diefstalschade etc. wilt afdekken. Bij een brand kun je namelijk alles wat je ooit hebt opgebouwd in één klap kwijt zijn. Dan is het dus best verstandig om die risico’s af te dekken. Vandaag bespreken we andere risico’s die de moeite waard zijn om te beoordelen, het risico van overlijden en het risico van ouder worden..

FINANCIËLE RISICO’S VAN OVERLIJDEN
Zo is ook het overlijden een risico waar grote (financiële) gevolgen aan kunnen zitten. Naast het emotionele verdriet, kunnen de nabestaanden er ook financieel zwaar door geraakt worden. Bijvoorbeeld wanneer een man als kostwinner van een gezin komt te overlijden. Als er kinderen onder de 18 jaar zijn , dan kan de partner recht hebben op een uitkering volgens de Algemene Nabestaanden Wet (ANW). Maar zodra het jongste kind de 18-jarige leeftijd bereikt, komt de ANW uitkering te vervallen. Als niets geregeld is om de financiële risico’s van overlijden af te dekken, dan heeft de achterblijvende partner een probleem. De maandelijkse lasten moeten dan door één inkomen worden opgebracht. Vaak werkt de partner parttime, waardoor dit vrijwel onmogelijk is. Daarnaast drukken de lasten van de hypotheek of de huur op het maandelijks besteedbare inkomen. Een overlijdensrisicoverzekering kan dit risico afdekken. Door de gestegen levensverwachting zijn de premies voor een dergelijke verzekering de afgelopen jaren drastisch lager geworden.

Regelmatig zien wij dat mensen de kosten van een uitvaart nog niet afgedekt hebben. Een uitvaart kost tegenwoordig al snel 9.000 tot 10.000 euro. Als er geen uitvaartverzekering is, moet de achtergebleven partner het spaargeld (als dat er al is) aanspreken om de uitvaart te betalen.

FINANCIËLE RISICO’S VAN OUDER WORDEN
Een ander risico, dat steeds vaker gaat spelen, is het risico van oud worden. En dan vooral het oud worden, zonder of met slechts beperkte financiële middelen. De regering heeft inmiddels de pensioen- en AOW leeftijd verhoogd naar 67 jaar. Dit betekent in veel situaties dat mensen langer moeten doorwerken, voordat zij kunnen genieten van hun pensioen. De pensioenregelingen zijn in de afgelopen jaren sterk verslechterd. (Bij)sparen voor een redelijke oude dag is dan ook voor veel mensen een must.

Het (bij)sparen voor pensioen is in Nederland echter nog niet echt ingeburgerd, maar we zullen hier toch aan moeten wennen. De VUT en Prepensioen zijn inmiddels afgeschaft. Als je voor je 67e wil stoppen met werken, of moet stoppen omdat het werk te zwaar is, dan is het verstandig om hier tijdig financiële middelen voor te reserveren. Sommige mensen overwegen om te zijner tijd hun huidige woning te verkopen en kleiner te gaan wonen of te gaan huren. Dat is op zich allemaal prima, maar alles begint bij het opstellen van een plan om de oude dag financieel ‘in te richten’.

Het is natuurlijk ook belangrijk om nu lekker te kunnen leven en leuke dingen te kunnen doen, maar wil je ook financieel onbezorgde oude dag beleven, dan is het raadzaam om dit op tijd in beeld te laten brengen en hiervoor een plan op te stellen. Het geeft financiële rust als je weet dat de zaken goed zijn geregeld en de grootste risico’s zijn afgedekt. Het is een voordeel om al je financiële zaken en verzekeringen door één adviseur te laten behartigen. Je adviseur heeft hierdoor een goed beeld van je persoonlijke situatie en kan daardoor beter inschatten welke stappen genomen moeten worden. Zoals altijd kan je bij vragen over deze kwestie contact met ons opnemen via [email protected] of telefonisch via 0299-200999.

Tot over twee weken !

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen