17-06-2015

Hypotheekontwikkelingen

De zomer lijkt begonnen. Ook in Den Haag is de zon gaan schijnen. Het Kabinet heeft beloofd om vanaf volgend jaar vele miljarden terug te geven aan de burgers, via aanpassingen in het belastingstelsel. De hypotheekrente is inmiddels tot historisch lage niveaus gedaald. Mensen durven weer te verhuizen of een nieuwbouw woning te kopen. Het zou daarbij positief zijn als de hypotheekrenteaftrek voorlopig blijft. Voor alle starters op de koopwoningmarkt, alle  mensen met verhuisplannen en iedereen die nog wil verbouwen is dit dan ook de tijd om na te gaan wat de hypotheekmogelijkheden zijn. Op hypotheekgebied is er de afgelopen jaren veel veranderd. In deze kwestie van geld praten we u daarover bij.

Aflosvrije lening mag niet meer
De gevolgen van de crisis zullen voelbaar blijven, ook op hypothekengebied. Zo is de aflossingsvrije hypotheek in principe over en uit: elke nieuwe hypotheek moet, fiscaal gezien, in 30 jaar volledig worden afgelost. Wie zich niet aan deze in 2013 ingevoerde fiscale spelregels voor de renteaftrek houdt, kan de rente simpelweg niet meer aftrekken.  Voor oude aflosvrije leningen geldt gelukkig nog een overgangsrecht. Een oude aflosvrije lening kan onder bepaalde voorwaarden worden meegenomen naar een andere woning.

Maximale hypotheek wordt lager
Dit jaar mag je nog maar maximaal 103% van de (getaxeerde) waarde van de woning lenen. Dit wordt afgebouwd tot 100% in 2018. Een commissie bestaande uit leden van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Ministerie van Financiën wil nog veel verder gaan en adviseert de toekomstige kabinetten om de maximale leencapaciteit verder te verlagen tot maximaal 90% van de waarde van een woning. Wanneer Nederlandse huishoudens minder lenen, zullen zij minder kwetsbaar zijn voor een (mogelijke) waardedaling van hun huis, zo is de opvatting.

Gelukkig zijn er een hoop partijen, zoals het Cultureel Plan Bureau (CPB), de politiek, de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de banken, die dit voorstel van de commissie afwijzen.  Zo zegt het CPB dat starters op de woningmarkt door deze aanvullende maatregel nog veel meer moeten sparen, voordat ze een huis kunnen kopen. Dit zou op termijn kunnen leiden tot een hernieuwde lagere vraag naar koopwoningen in Nederland. Tel daar de huidige schaarste op de huurmarkt en bijvoorbeeld het sociale leenstelsel voor studenten (vanaf het komende studiejaar) bij op en een complex vraagstuk is geboren.

De Overheid trekt zich steeds verder terug uit de sociale zekerheid
We hebben er al vaker over geschreven. De rode lijn bij alle nieuwe  ideeën en ‘goede’ voornemens vanuit de politiek is dat nagenoeg iedere Nederlander de komende jaren steeds meer zijn eigen (financiële) boontjes zal moeten gaan doppen. De Overheid trekt zich steeds verder terug op het gebied van de collectieve sociale regelingen. Of het nu gaat om de eigen woning in relatie tot de maximale hypotheek; de flexibilisering van het ontslagrecht (per 1 juli 2015); de versobering van de diverse pensioenregelingen of de (grote) veranderingen in de zorg, het zijn allemaal voorbeelden van ontwikkelingen waarbij iedereen steeds meer op zichzelf of op elkaar (mantelzorg) wordt aangewezen.

Bereid je financiële toekomst goed voor
Het wordt door alle maatregelen steeds belangrijker om voor jezelf tijdig voorbereidingen te treffen voor een financieel stabiele toekomst. Het is daarom verstandig om zo jong en zo vroeg mogelijk  
“ financieel wijs” te worden. Dit kan door educatie, met onder andere de ouders als ervaringsdeskundigen. Het kan ook door met regelmaat je financiële huishouding onder de loep te nemen en te kijken wat er nu zoal binnenkomt, maar vooral ook wat er uitgaat! Eigenlijk is die simpele vorm van budgetteren al een goede basis voor een financieel plan voor de toekomst. 

Vroeg beginnen met sparen, of misschien periodiek beleggen, is in ieder geval nooit verkeerd. Je leert zo al vroeg hoe het is om (maandelijks) een gedeelte van je verdiende centen opzij te leggen, waardoor je in een latere levensfase veel minder moeite zal hebben om aan een maandelijkse rente-  en aflossingsverplichting van een hypotheek te kunnen voldoen. Wellicht dat je zelfs in staat bent om een deel van je openstaande (hypotheek)schuld eerder af te lossen, zodat je daar in de jaren die volgen nog heel veel financieel en emotioneel voordeel van zult genieten!

Tot over twee weken!

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen