03-02-2009

Investeren in de kwaliteit van het leven

Wijn

Actie: Investeren in de kwaliteit van het leven

Wordt u de berichtgeving over de financiële crisis en alles daaromheen ook niet een beetje zat? Het lijkt wel of er niets leukers meer te doen is, als je de kranten en magazines in deze tijd leest. Ook in deze rubriek zijn we er al verschillende keren op ingegaan en zullen we waarschijnlijk ook in de nabije toekomst nog wel moeten terug komen op belangrijke gebeurtenissen tijdens de crisis, die voor u en ons gevolgen zullen hebben. Vandaag staan we echter stil bij iets veel leukers: investeren in de kwaliteit van het leven. En om het nog leuker te maken hebben we er in samenwerking met het Keurmerk Financiële Dienstverlening ook een mooie actie aan gekoppeld.

Beleggen zonder verlies
Er is één investering in het leven waarbij u bijna niet kunt verliezen: de aanleg van een mooie voorraad wijn. Door de opkomst van landen als China, Japan en Rusland, waar de bereidheid groot is om enorme bedragen neer te leggen voor iets dat zeldzaam is, kan het voor de echte (economische) kenner ook zeker financieel aantrekkelijk zijn om een poging te wagen om bij de veilingen enkele van de bekende kistjes te bemachtigen. Maar laten we eerlijk zijn: de kans dat wij hierop als liefhebber (amateur) hoge rendementen realiseren is nagenoeg nul. Niet getreurd, we spreken hier over een ander type investering. Een investering in de kwaliteit van het leven. Dit is dan ook geen pleidooi om te investeren in wijn om financieel rendement te maken. Dat moet u echt aan de professionals overlaten.

Wijn bewaren: welke zijn geschikt?
De meeste wijnen zijn bedoeld om vlot na aankoop te drinken. Zo’n 90% van de flessen die u in Nederland (en overal trouwens) koopt worden niet beter als u ze een tijd laat liggen. In het ergste geval worden ze juist slechter van kwaliteit. Rosé is daar een voorbeeld van : drinken in het jaar dat ze gebotteld werden luidt het devies ! Daarnaast is het begrip ‘oogstjaar’ minder van belang geworden. Omdat de technieken om wijn te maken zoveel beter zijn geworden, zijn daarmee de verschillen tussen goede en slechte oogstjaren minder geworden. Jammer, zegt de romanticus. Mooi zo, zegt de wijnliefhebber. Want nu blijft slechts de vraag over welke wijnen van zichzelf dan wel interessant genoegd zijn om weg te leggen. Vuistregels zijn:
• Rode wijn leent zich vaker voor wegleggen dan witte wijn;
• Dure wijnen (Crus klasse, Grand Crús) ontwikkelen zich meestal nog enkele jaren, ‘gewone’ wijnen verbeteren niet meer naarmate de tijd verstrijkt;
• Een schroefdop in plaats van een kurk betekent tegenwoordig niet meer dat een wijn niet geschikt is om te bewaren, al verschillen de meningen er nog over of een wijn zich dan anders ontwikkelt;
• Een oogstjaar zegt steeds minder over het bewaarpotentieel.

Naast bewaarwijnen doet u er natuurlijk verstandig aan ook altijd een bescheiden voorraadje ‘huis- tuin en keuken wijn’ in huis te hebben voor onverwacht bezoek. De reden laat zich raden : U wilt niet in de verleiding moeten komen de voor de kerst bestemde St. Emillion grand cru te ontkurken omdat er in de keukenkastjes alleen nog sinas en chocomel is te vinden.

Hoe te bewaren?
Het bewaren van wijn is eigenlijk verrassend eenvoudig, ook voor diegenen die geen kelder in hun eigen kasteel hebben. Wijn is gebaat bij twee zaken : een donkere plek en een constante temperatuur. Een paar aanvullende tips zijn daarbij:

• Bewaar wijnen liggend, met het etiket aan de (leesbare) bovenkant;
• Zorg voor een constante temperatuur. Deze mag best iets te hoog of te laag zijn dan de optimale 12-15 graden, als de temperatuur maar constant is;
• Zorg er voor dat de wijn niet te veel trilt door omgevingsfactoren;
• Zorg zo mogelijk voor een geventileerde maar in elk geval tochtvrije ruimte.

Actie : win een klimaatwijnkast !
Een goede omgeving waarbinnen wijn goed kan worden bewaard is een zogenaamde wijnklimaatkast. Voor de lezers van een kwestie van geld heeft Nemassdeboer, als deelnemer van het Keurmerk Financiële Dienstverlening, hét kwaliteitskeurmerk voor financieel advieskantoren er eentje beschikbaar.

Wat moet u daarvoor doen?
Om mee te dingen in de verloting van de Hoover klimaatwijnkast hoeft u niet veel te doen. Stuur vóór 1 maart 2009 een e-mail met uw naam, adres en de naam van uw Keurmerkkantoor naar [email protected] Onder de inzenders wordt een klimaatkast verloot die plaats biedt aan 25 flessen wijn. Wij wensen u veel succes !

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen