05-03-2006

Kom ik later geld tekort?

Kom ik later geld tekort?

Allereerst: de levensloopregeling
De levensloopregeling was het kindje van het CDA en met name van dhr. Hillen. Bij het regeerakkoord is de levensloopregeling erdoorheen gedrukt. Het moest en zou er komen. Nu blijkt dat de levensloopregeling door slechts 10 procent van de werknemers wordt gebruikt. Dit is niet verwonderlijk. Het is een fiscaal gedrocht en wanneer zet de regering er weer een streep doorheen? Men wist in Den Haag al dat het niet zou werken. Alleen, je moet het volk een worst voorhouden als je de VUT én het prépensioen eruit gooit. Ja mensen, er is een alternatief: de levens(s)loopregeling! Onder het mom van studieverlof, ouderschapsverlof en ‘sabbatical’ probeert men u te verleiden om hun eigen geld van het bruto loon te sparen. Eigenlijk zien we het als een plaatsvervanger van de VUT.
Tot ca. € 34.000,00 bruto inkomen is spaarloon gewoon interessanter én netto. Als je wat ouder bent, zeg vanaf 45 jaar is het naar onze mening ook onzin om aan levensloop te doen. Stel dat je 10 procent van je bruto loon jaarlijks spaart dan kan je inderdaad met leeftijd 62 stoppen met werken. Alleen de ‘die-hards’ willen dit. Kortom: levensloop is gedoemd te mislukken en een sigaar uit eigen doos. Maar de pensioenfondsen en de overheid zijn de lachende derden. De beurs kan gesloten blijven en de pensioenleeftijd staat op 65 jaar, voorlopig althans.

Hoeveel geld heb ik en hoelang kan ik hiermee doen?
Bij financiële planning wordt er gewerkt vanuit een aantal thema’s zoals bijvoorbeeld overlijden, arbeidsongeschiktheid, hypotheek en het zogenaamde ‘lang-leven risico’ (pensioen en eigen vermogen). Als je stopt met werken zijn er een aantal bestanddelen die inkomen genereren zoals pensioen, lijfrente, A.O.W. (belast) en het vrije vermogen (onbelast). Pensioen- of lijfrenteuitkeringen vormen samen met de A.O.W. een belast inkomen en vaak is dit onvoldoende en zal je vanuit het belegde vermogen een aanvullend inkomen moeten hebben.
Als het ‘vaste inkomen’ onvoldoende is zal je moeten gaan berekenen hoeveel er uit het belegde vermogen per maand gehaald kan gaan worden en hoelang dit kan. Uiteraard is hier van belang hoe het vrije geld is belegd (met welk risico) en van welk rendement je uit kan gaan.

Bijzondere risico’s
Bij het ouder worden ontstaan er (financieel gezien) eigenlijk 2 risico’s:
Het eerste risico is dat er vermogensverlies kan ontstaan als gevolg van het beleggen in activa met een hoog rendement én vaak een hoog risico. Dit betekent dat het vrije kapitaal minder kan worden door tegenvallende winst op dit kapitaal. Het tweede risico is dat het kapitaal opraakt doordat er een té laag rendement is doordat risico’s juist zijn vermeden. Er worden in deze omstandigheden met een aantal zaken rekening gehouden. Op de eerste plaats is dit de levensverwachting die voor een 65-jarige momenteel voor de man 80 jaar is en voor de vrouw 84 jaar. Echter, 10 % van de 65-jarige mannen wordt 89 jaar en ca. 10 % van de 65-jarige vrouwen wordt 93 jaar oud. Bij risicoloos beleggen en bij relatief weinig vrij kapitaal heb je dus de kans dat je geld opraakt. En dat is vervelend want juist als je fysiek niet meer in staat bent om een inkomen te verwerven droogt de geldbron op. In de tweede plaats wordt er rekening gehouden met het risico dat wordt gelopen in de beleggingen (spreiding) en het te verwachte rendement van de beleggingen.

Hoeveel kom ik tekort?
Het pensioentekort bestaat dus uit het gewenste inkomen min de ‘vaste bestanddelen’ zoals pensioen, lijfrente, A.O.W. Er kan een situatie ontstaan waarin je veel opnamen moet gaan doen uit je kapitaal, maar waarin het vrije kapitaal (te) laag is. Hoeveel beleggingsrisico moet ik dan gaan lopen? Immers, als het risico hoger is wordt de kans op een hoger rendement ook groter. Je kunt ook stellen dat het risico juist laag moet zijn omdat er al een tekort is. Een lastige keuze.
Een probleem dat als even groot wordt ervaren is dat het kapitaal soms te groot is om op te maken. Hier gaan we praten over estate-planning en dit betekent dat je alvast gaat kijken hoe je fiscaal vriendelijk vermogen kan gaan overhevelen naar de volgende generatie.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen