05-11-2006

Kosten van verzekeringen, wat leest u niet in de krant?

Kosten van verzekeringen… wat leest u niet in de krant?

De laatste tijd lees je als consument nogal wat artikelen over de kosten van met name beleggingsverzekeringen. De pers beschikt niet over alle gegevens en gaat daarom vrij ongenuanceerd in de aanval. Sommige dingen kloppen, maar andere niet. Hieronder zijn de belangrijkste zaken weergegeven met, zoals u van ons gewend bent, onze persoonlijke visie.

Interview BeleggersBelangen
Het blad ‘BeleggersBelangen’ benaderde ons een tijd geleden voor een interview over verzekeringen en de kosten hiervan. De kop luidde destijds: “kosten van spaarplannen onderbelicht’ In dit interview gaven wij aan dat de ene maatschappij veel hogere (verborgen) kosten rekent dan andere. Het interview werd geplaatst in februari 1995, dus al bijna 12 jaar geleden! We stelden toen ondermeer dat 50 gulden per maand een zinloze premie is en dat er maatschappijen zijn die het wel heel bont maken met de kosten. Een adviseur die de keuze heeft tussen een aantal maatschappijen én die kan rekenen maakt hierop een selectie en kiest voor de klant het meest gunstige product. Ook werd aangegeven dat er verschillende winstdelingen en fondsen zijn waarin veel rendementsverschil zit. Ook hier kan je als adviseur op selecteren. Nu pas komen enkele zaken naar buiten. Jammer is alleen dat men de klok hoort luiden zonder te weten waar de klepel hangt én dat de zogenaamde maatschappijwinstdelingsproducten buiten schot blijven. Want hier valt ook nog een heleboel op te ruimen.

Onderzoek Autoriteit Financiële Markten (AFM)
De AFM heeft in 2004 vier verzekeraars benaderd om vrijwillig mee te doen aan een onderzoek. Naar onze informatie waren dit Nationale Nederlanden, Fortis AMEV, Delta Lloyd en Legal & General. De AFM heeft een algemeen rapport opgesteld met haar bevindingen. In dit rapport maakt de AFM algemene opmerkingen over beleggingsverzekeringen, de kostenstructuur en de mate van transparantie. Dit rapport is uitsluitend verzonden aan de verzekeraars en was vertrouwelijk.

Landelijke publiciteit
Landelijke media hebben in de afgelopen periode bericht over het bestaan van het rapport. Omdat men de inhoud schijnbaar niet kende is men negatief gaan speculeren over de inhoud. In het rapport stonden inderdaad een aantal negatieve zaken over de vier onderzochte verzekeraars en het rapport is openbaar gemaakt. Het rapport handelt met name over de ingewikkeldheid van de producten, de kosten, de informatieverstrekking aan de klant, verouderde administratie waardoor de klant geen inzicht heeft in de polis en de beleggingsmogelijkheden. Artikelen verschenen in kranten en een aantal beweringen kloppen. Aan de andere kant staan er ook zaken in die genuanceerder geschreven kunnen worden. In het rapport van de AFM staat bijvoorbeeld dat de verzekeraar Legal & General als positief voorbeeld voor de branche kan gelden door openheid en een goede administratieve organisatie.

Verschillen in kosten en mogelijkheden
Allereerst kan er in een (spaar)verzekering een risico worden afgedekt die natuurlijk geld kost. Je kunt denken aan een overlijdensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht. Je kunt stellen dat een maatschappij die de kosten niet aangeeft in de offerte of de polis iets te verbergen heeft. Vraag dus naar maatschappijen die openheid van kosten geven. Zij doen dit niet omdat ze de duurste zijn. Ook als de maatschappij de kosten niet duidelijk aangeeft zijn via de offerte of een polis de kosten en/of het effectieve rendement wel terug te rekenen. Een tweede belangrijk punt naar onze mening is de winstdrager van uw geld. Met andere woorden: waarin wordt het geld belegd? Is dit een uiterst ondoorzichtige winstdeling zoals ‘maatschappijwinstdeling’ of rente en welke rente dan wel, fondsen en over welke fondsen hebben we het? Maatschappijwinstdeling is wat ons betreft zo vaag als het maar kan. In feite beslist het bestuur van de verzekeraar jaarlijks hoeveel geld er ter beschikking wordt gesteld aan de polishouders. In feite een soort ‘black-box’ waarin niemand weet wat er gebeurt.
Grote verschillen zijn hier dus aan de orde. Rentewinst is ook zeer uiteenlopend, want hoeveel wordt er afgeroomd en welke rente hanteert men? Als het verschil tussen maatschappij A en B 1 procent per jaar is dan praat je over hele grote verschillen aan het einde van de looptijd. Tot slot de beleggingsfondsen. Een maatschappij of bank kan kiezen voor eigen fondsen die niet beursgenoteerd zijn. Vaak kan je ook niet kiezen voor andere externe fondsen, maar slechts de fondsen die de bank waaraan de verzekeraar gekoppeld is ter beschikking heeft. Dat is jammer, want met een uitgebreide en een onafhankelijke keuze kan je veel rendement behalen. Ook is het een voordeel als je de waarde van je polis snel op kan vragen. Binnenkort zullen wij op deze ‘Kwestie van Geld’ ongetwijfeld terugkomen. Schroom echter niet om nu al informatie te vragen bij uw bank of adviseur!

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen