12-10-2016

Miljoenennota 2017: Alle Nederlanders gaan er volgend jaar op vooruit. Wat zijn de addertjes?

Op Prinsjesdag werden via de Miljoenennota de plannen voor het laatste jaar van het Kabinet Rutte-Asscher openbaar. In deze kwestie kijken we naar de voorstellen waar de meeste Nederlanders mee te maken krijgen en staan we stil bij de addertjes die in de voorstellen verscholen liggen. Omdat sommige plannen ingewikkeld in elkaar steken, zullen wij die in een volgende kwestie wat verder uitdiepen. Ook gaan we in een aparte kwestie in op de vele veranderingen die voor ondernemers op stapel staan.

Belastingplannen voor 2017
Alle financieel deskundigen zijn van mening dat ons belastingstelsel grondig moet worden herzien. Er zijn echter volgend jaar verkiezingen en dat is geen goed moment voor de politieke partijen om grote veranderingen door te voeren. Vandaar dat in 2017 de grote belastingherziening uitblijft.

Belasting op spaargeld daalt, of toch niet?
Een belangrijke wijziging in 2017 treft echter veel Nederlanders en wel de mensen met wat meer spaargeld. De algemene vrijstelling gaat iets omhoog naar 25.000 euro per persoon. Voor mensen met een belastbaar vermogen tot 100.000 euro gaat de belastingheffing omlaag van 1,2% naar 0,87%. Dat is het goede nieuws. Voor mensen met wat meer vermogen gaat de belastingdruk echter (fors) omhoog. Een addertje is hier dat de werkelijke belasting ook voor kleinere vermogens per saldo (veel) hoger wordt, door de steeds lagere spaarrente en lager dividend en/of koerswinst op beleggingen. Hier komen we in de volgende kwestie op terug.

Belastingschijven worden opgerekt en belastingkortingen omhoog
De eerste drie belastingschijven worden met een klein bedrag opgerekt, wat betekent dat u iets minder belasting betaalt. Daar tegenover staat dat het tarief in de tweede schijf licht verhoogd wordt: van 40,4 procent naar 40.8 procent. Volgend jaar stijgt de algemene heffingskorting voor mensen onder de AOW-leeftijd, evenals de maximale arbeidskorting en de ouderenkorting voor mensen met lage inkomens. Daardoor gaat per saldo iedereen iets meer van zijn inkomen over houden.

Zorgpremie (fors?) omhoog, eigen risico blijft gelijk
Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft volgend jaar 385 euro. De zorgpremie gaat volgens het Kabinet met maximaal 3,50 euro per maand omhoog. Ook hier schuilt een addertje, want het is niet het Kabinet dat de zorgpremie bepaalt, maar de zorgverzekeraars. Die geven nu al aan dat de zorgpremie met veel meer dan 3,50 euro per maand omhoog zal gaan. De verwachting is nu dat de stijging ongeveer 10 procent zal bedragen. Dat komt al snel neer op 10 euro per persoon per maand.

In de komende weken komen de zorgverzekeraars weer naar buiten met hun verzekeringen voor 2017 en de bijbehorende premie. U kunt onderzoeken of u wilt overstappen. Hoewel zorgvergelijkingsprogramma’s u anders doen geloven, is het goed vergelijken van zorgverzekeringen ingewikkeld. Neem daarom altijd contact met uw onafhankelijke adviseur op, voordat u een besluit neemt om over te stappen.

Woningmarkt draait op volle toeren, starter wordt vergeten
Door de sterk verbeterde woningmarkt was er voor het Kabinet kennelijk geen reden om de strenge hypotheekregels voor met name starters wat te versoepelen. Voor starters op de woningmarkt blijft het daardoor zeer moeilijk om een huis te kopen. Ze kunnen tegen een lage rente lenen. Maar de startsalarissen zijn veel lager zijn dan voorheen en de meeste jongeren krijgen geen vast contract meer aangeboden. Ze krijgen daarom vaak geen hypotheek of een veel te lage hypotheek. Het wrange daarbij is dat ze wel een huurwoning mogen betrekken, ook al is de huur vaak veel hoger dan de lasten van een hypotheek.

Maximale hypotheek daalt verder
Een maatregel die ook vooral voor starters zeer slecht uitpakt, is de verdere verlaging van de zogeheten loan-to-value ratio. Die gaat in 2017 omlaag van 102 naar 101 procent, om in 2018 op 100 procent uit te komen. Dat betekent dat u volgend jaar maximaal 101 procent van de woningwaarde aan hypotheek kunt krijgen. Er moet daardoor meer eigen geld worden ingebracht, om de kosten die met de aankoop van de woning gepaard gaan te kunnen financieren. Sparen voordat je een huis koopt is op zichzelf natuurlijk een goed idee, maar steeds meer jongeren gaan tegenwoordig van school met een studieschuld, in plaats van met een spaarsaldo.

Schenkingsvrijstelling omhoog
Vanaf volgend jaar mag iedereen aan iedereen 100.000 euro belastingvrij schenken, ondermeer voor de aankoop van een eigen woning. In een volgende kwestie gaan we in op de aanvullende voorwaarden die aan de nieuwe regeling verbonden zijn, want die zijn er helaas ook.

Huurwoningen
De huurtoeslag gaat volgend jaar voor vrijwel iedereen met 10,50 euro per maand omhoog. Verder houden scheefwoners, mensen in een socialehuurwoning die eigenlijk te goedkoop voor ze is, kans op extra huurverhoging. Die moet ze stimuleren het huis achter te laten voor mensen voor wie de corporatiewoningen bestemd zijn.

Samenvatting
Hoewel het beter gaat en iedereen gaat profiteren van de lagere tarieven in de eerste schijven van de inkomstenbelasting, is de euforie van Rutte en de zijnen naar onze mening wat te positief. Wilt u meer weten over de gevolgen van de Kabinetsplannen voor uw eigen situatie, neem dan contact op met een ervaren onafhankelijk adviseur.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen