27-09-2017

Miljoenennota 2018: Stilte voor de storm?

Traditiegetrouw besteden wij in de eerste kwestie van geld na Prinsjesdag aandacht aan de Miljoenennota. Omdat de demissionaire regering van VVD en PvdA geen nieuw beleid mag voorstellen, is het dikke boekwerk dit keer wat minder spannend. Als de voortekenen ons niet bedriegen gaat het volgende Kabinet Rutte echter op een aantal vlakken behoorlijke veranderingen aanbrengen. Je zou jezelf dan ook de vraag kunnen stellen of de wat vlakke troonrede van onze koning niet een beetje de stilte voor een nieuwe storm van grotere en belangrijke ingrepen in ons sociale en fiscale stelsel was. Daarover komen we ongetwijfeld nog wel te spreken in onze rubriek. Toch zijn er in de Miljoenennota 2018 verschillende grotere en kleinere wijzigingen aangekondigd die van invloed zijn op onze portemonnee.

Koopkracht blijft nagenoeg gelijk in 2018
Waar iedereen had verwacht dat we allemaal eindelijk zouden gaan profiteren van de aantrekkende economie, blijkt het wat magertjes uit te pakken. Het Nibud heeft uitgerekend dat de koopkracht voor de meeste huishoudens in 2018 nagenoeg gelijk blijft. De koopkrachtstijgingen zijn zo klein dat de meeste mensen daar nauwelijks iets van zullen merken. Het Nibud adviseert daarom iedereen financieel gezien voorzichtig te zijn, en de inkomsten en uitgaven goed op een rij te zetten.

Zorgpremie omhoog, eigen risico blijft gelijk
Volgend jaar gaat voor iedereen de premie voor de zorgverzekering weer omhoog. Omdat ook de zorgtoeslag wordt verhoogd, zouden de meeste huishoudens die daar recht op hebben, hier niet veel van merken. Maar waar in de Miljoenennota nog was opgenomen dat het eigen risico voor de zorgverzekering zou gaan stijgen tot € 400,00 per jaar, hebben de 4 partijen die samen het nieuwe Kabinet gaan vormen, al direct daarna aangegeven dat het eigen risico gelijk zal blijven op € 385,00. Het gat dat daardoor ontstaat gaan ze vullen via een extra verhoging van de zorgpremie. Tel uit je winst… Het Nibud adviseert iedereen om dit najaar de zorgverzekering weer onder de loep te nemen.

Hogere zorgkosten zorgen voor hogere bijdrage Zorgverzekeringswet
Zzp’ers en AOW-gerechtigden moeten ook rekening houden met de stijging van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, die via de Belastingdienst wordt geïnd. Deze stijging is van negatieve invloed op de koopkracht van deze huishoudens.

AOW’ers met aanvullend pensioen gaan erop achteruit
AOW-gerechtigden met een aanvullend pensioen hoger dan 15.000 euro bruto per jaar gaan er volgens het Nibud relatief fors op achteruit. Voor hen kan de koopkrachtdaling oplopen tot bijna 1,5 procent. Dit komt doordat het aanvullend pensioen gemiddeld genomen niet wordt geïndexeerd. Hierdoor moeten ook mensen die eerder met pensioen zijn gegaan en nog geen AOW krijgen, rekening houden met een koopkrachtdaling. De bruto AOW-uitkering stijgt wel, maar minder dan de lonen.

Nibud Koopkrachtberekenaar
De nieuwste koopkrachtcijfers zijn verwerkt in de gratis Koopkrachtberekenaar die het Nibud heeft ontwikkeld. Met deze tool kun je eenvoudig nagaan hoeveel jouw  koopkracht er in 2018 op voor- of achteruit gaat. Dit geeft een beeld van de verandering in koopkracht en kan aanleiding zijn om voorbereidingen te treffen om de huishoudportemonnee in balans te houden. Je kunt de tool vinden op de site van het Nibud.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen