21-11-2012

Mogelijk fiscale strop bij groep spaarhypotheken door regeerakkoord

De afspraken die tussen VVD en PvdA zijn vastgelegd in het regeerakkoord liegen er niet om en zullen ons allemaal in de portemonnee raken. In onze rubriek zullen we de komende tijd verschillen van de ingrijpende maatregelen uit het regeerakkoord bespreken. In de vorige kwestie stonden we stil bij de algemene maatregelen met betrekking tot de woningmarkt en hypotheken. Vandaag gaan we in op de eerste wijzigingen in de voorstellen en een belangrijk gevolg van de nieuwe hypotheekregels voor een grote groep spaarhypotheken

Nu al gewijzigde hypotheekplannen
Twee weken geleden spraken wij onder meer over de voorgenomen belastingverlaging voor hogere inkomens van 52% naar 38%. Inmiddels is dit plan echter al gesneuveld, na de kritiek op en het als gevolg daarvan afschaffen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Het gat dat daardoor is ontstaan wordt ingevuld door de voorgenomen belastingmaatregel ongedaan te maken.  De beperking van de hypotheekrenteaftrek met 0,5% per jaar is echter nog wel overeind gebleven. Hierdoor zal  een grote groep hypotheekhouders minder van de belasting terug krijgen. Gelukkig staat er ook een verbetering tegenover ten opzichte van de eerste plannen. De rente betaald over restschulden van woningen die tegen een lagere prijs dan de hypotheek worden verkocht, mag nu gedurende 10 jaar nog in aftrek worden gebracht en niet maximaal 5 jaar, zoals eerder in de plannen was opgenomen.

Spaarhypotheek en bankspaarhypotheek (box 1)
Zoals wij in onze vorige kwestie al meldden heeft het Belastingplan 2013 grote gevolgen voor de vermogensopbouw via een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Het grote voordeel voor dergelijke hypotheken is dat de rente 30 jaar aftrekbaar blijft, terwijl het op te de bouwen afloskapitaal belastingvrij kan worden opgebouwd. Hiermee wordt voorkomen dat de opgebouwde waarde wordt belast met de 1,2% vermogensrendementsheffing van box 3. Voorwaarde voor dat laatste is dat de hypotheekopbouw fiscaal in inkomensbox 1 valt.  De aflosmogelijkheid via deze ‘kapitaalverzekering eigen woning (KEW)’ of ‘spaarrekening eigen woning (SEW)’ komt in 2013 voor nieuwe gevallen volledig te vervallen. Voor bestaande gevallen geldt echter een overgangsrecht. Heeft u een KEW of SEW, dan kunt u deze derhalve gewoon voortzetten onder de huidige regelgeving. De enige beperking is dat het eindkapitaal bij een KEW of contractueel over te maken bedragen bij een SEW niet mag worden verhoogd.

Spaarhypotheek en bankspaarhypotheek (box 3)
Uit nadere uitwerkingen van de nieuwe plannen is duidelijk geworden dat het fiscale voordeel voor een grote groep van spaar- en beleggingshypotheken toch zal sneuvelen. De rente van bestaande spaarhypotheken blijft aftrekbaar - ook bij verhuizen en oversluiten – maar de opgebouwde waarde in het spaardeel is straks niet meer voor iedereen belastingvrij. Dit geldt ook voor hypotheken waar een beleggingspolis aan is gekoppeld.

Het betreft hier tienduizenden mensen van wie het spaar- of beleggingsdeel van de hypotheek fiscaal niet is ondergebracht in de hiervoor genoemde inkomensbox 1, maar in vermogensbox 3.  Deze constructie is de afgelopen jaren veelvuldig geadviseerd. Het voordeel was namelijk dat de mensen geen last hadden van de beperkende voorwaarden die voor de box 1 hypotheken geldt. Ze konden dan de gekoppelde spaarverzekering veel gemakkelijker stopzetten, bijvoorbeeld bij scheiding. Het werd vaak gedaan omdat er ook in box 3 een algemene vermogensvrijstelling geldt van € 42.278,00. Tot dat bedrag wordt, net als over gewoon spaargeld, geen belasting geheven. Pas wanneer het totale vermogen deze vrijstellingsgrens wordt overschreden, wordt pas de overstap naar box 1 gemaakt.

Fiscale verhuizing voor 1 april 2013 regelen
Het nieuwe Kabinet heeft besloten dat vanaf 1 april 2013 de fiscale verhuizing van box 3 naar box 1 niet meer mogelijk is. Het wordt dus voor al deze mensen belangrijk om voor 1 april 2013 te beoordelen of overgang naar box 1 alsnog gewenst is. Niet doen, betekent mogelijk fors fiscaal nadeel. Hoe groot dat nadeel is, verschilt per consument en is ondermeer afhankelijk van het overige vermogen en hoe hoog het doelkapitaal van het spaardeel is. Zeker wanneer er ook op een reguliere spaarrekening wordt gespaard kan het over de hele 30 jaar van de hypotheek al snel tienduizenden  euro’s schelen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de verzekeringsmaatschappijen waar deze producten zijn afgesloten de adviseurs en klanten in de komende tijd gaan informeren. U hoeft daarom niet direct de telefoon te pakken en uw adviseur te bellen. Overweegt u binnenkort te verhuizen of uw hypotheek aan te passen, dan is het wel zaak dat u tijdig een onafhankelijk adviseur inschakelt om u goed te laten informeren over de voors en tegens van de verschillende regelingen.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen