13-08-2014

Nederlanders lopen vele euro's aan spaarrente mis. Jij ook?

De spaarrente blijft nog altijd zakken en het lijkt erop dat het einde nog niet in zicht is. De renteverlagingen worden bij de verschillende banken echter in een verschillend tempo doorgevoerd. Daarnaast zijn er banken die de voorwaarden tussentijds hebben aangepast, zonder daar aandacht op te vestigen. Per saldo krijgen de meeste klanten daardoor een nog lagere rente. Veel mensen lopen veel rente-euro’s mis, omdat ze hier te weinig aandacht aan schenken. Voldoende reden om in onze rubriek hier wat dieper op in te gaan. 

Nederlanders zijn spaarders
Wij hebben met zijn allen in de eerste helft van 2014 weer meer geld gestort dan opgenomen bij de Nederlandse banken. Hierdoor groeide het spaargeld met 6,6 miljard. Ter vergelijking:  in het eerste half jaar van 2013 legden de Nederlandse huishoudens per saldo voor 3,6 miljard spaargeld in. Vooral in januari en mei is veel gespaard. Dat is verklaarbaar door de eindejaars bonussen en het vakantiegeld dat in die maanden wordt uitgekeerd en vaak op de spaarrekening wordt gestort.  Overigens is er minder spaargeld ingelegd en opgenomen in vergelijking met 2013. Doordat er echter minder werd opgenomen is de groei positief. Volgens een bericht van De Nederlandse Bank van 25 juli jl. hebben Nederlanders een recordbedrag van zo’n 335 miljard euro (!!) op spaarrekeningen staan.

Vrij opneembare spaarrekening geniet voorkeur
Het grootste gedeelte van ons spaargeld staat op vrij opneembare spaarrekeningen. Uit het bovenstaande blijkt dat we dit jaar minder spaargeld hebben opgenomen dan in het vorige jaar. Ook onze klanten geven vaak aan dat ze het grootste deel van hun spaargeld voorlopig niet nodig hebben. Dan is de vraag of een vrij opneembare spaarrekening met een lage variabele rentevergoeding wel de juiste keuze is voor je volledige spaartegoed.  Natuurlijk moet je altijd een deel van je vermogen vrij opneembaar aanhouden. Je wilt tenslotte  je spaargeld ook op korte termijn kunnen gebruiken. Dus je hele vermogen lang vastzetten of beleggen is geen goede verdeling. Maar je hele vermogen op een direct opvraagbaar spaarrekening , tegen een lage variabele rente, waarschijnlijk ook niet.

Hogere rente door slimme keuzes
Naast de variabele spaarrentes van direct opvraagbare rekeningen bieden de meeste banken deposito’s aan. Hierbij zet je een bedrag voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Of je het bedrag tijdens de looptijd op kan nemen verschilt per bank. Bij een aantal banken is het helemaal niet mogelijk om de inleg voortijdig op te nemen. Bij andere banken kan je wel voortijdig opnemen, maar dan moet je wel de hele inleg gelijk opnemen. Het nadeel hiervan is dat je dan de boeterente over het hele bedrag moet betalen. Onze voorkeur gaat uit naar aanbieders van deposito’s die je ook gedeeltelijk mag opnemen. Je betaalt dan alleen de boeterente over het opgenomen deel. Vaak mag je bij deze aanbieders de deposito ook voortijdig opnemen zonder boeterente als je een huis koopt, bij trouwen of als je gaat samenwonen.

Naast de gewone deposito’s bieden enkele  banken de zogenoemde Groei- of Kilmrente  Deposito’s aan. Bij deze depositovorm zet je een bedrag voor langere tijd (meestal 5 jaar) weg  tegen een vaste oplopende rente. Die rente neemt  jaarlijks toe. Dus hoe langer je het geld laat staan, hoe hoger de rentevergoeding. Het fijne aan deze spaarvorm is dat je de inleg altijd weer kan opnemen zonder boeterente. Momenteel dalen de spaarrentes nog steeds. Nu kiezen voor een vaste, oplopende rente voor een deel van je vermogen kan een verstandige keuze zijn. En je blijft flexibel met je spaargeld. Je kan immers de inleg altijd weer opnemen zonder een boeterente. Dus als de spaarrentes in de toekomst weer stijgen, hoef je niet te wachten tot de periode van 5 jaar voorbij zijn om je geld weer te kunnen opnemen.

Betaalrekeningen zijn de winstmakers van de banken
Vaak laten consumenten ook (te) hoge bedragen op hun betaalrekening staan. Aangezien de meeste betaalrekeningen geen rentevergoeding geven, loop je hierdoor rente-inkomsten mis. En als jouw bank wel een rentevergoeding geeft op het saldo van je betaalrekening, is de kans groot dat die rentevergoeding lager is dan de rentevergoeding van spaarrekeningen. Banken zullen je hier meestal niet op wijzen, omdat op het saldo van betaalrekeningen de meeste winst kan worden gemaakt.

Trouw zijn aan de eigen bank wordt vaak niet beloond
Uit onderzoeken blijkt verder dat veel Nederlanders eigenlijk geen idee hebben welke spaarrente zij krijgen van hun bank. Ze verwachten dat het trouw zijn aan de eigen bank wordt beloond met een goede rente op het spaargeld. Daarom wijzigen zij ook niet van spaarbank. Maar het is een illusie dat trouw door een bank wordt beloond. Daarom ontvangen veel mensen een lagere rente dan mogelijk is.  Veel mensen bezuinigen nu op hun uitgaven. Er wordt echter maar weinig gekeken naar de inkomsten op het spaargeld.

Geld ligt op straat…. of bij de juiste bank
Volgens een recent onderzoek laten we ongeveer anderhalf miljard euro aan spaarrente liggen. Kies daarom in ieder geval voor een direct opvraagbare spaarrekening met een concurrerende rente en blijf niet zitten bij je huidige bank tegen te lage rentes. Daarnaast is het de overweging om eens te kijken naar de mogelijkheden van een mooie verdeling tussen een direct opvraagbare rente, Groeirente en deposito. En, als je dat ziet zitten, een stukje beleggen. Hiermee is een hoger rendement op je spaargeld mogelijk. Laat je eens voorlichten door je adviseur. Een goede adviseur weet wat er speelt op de markt en waar de kansen liggen.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen