10-12-2008

Onderhandelen met banken

Rente en uw hypotheek Is het zinvol om te onderhandelen over de hoogte van de hypotheekrente? Het ligt eraan bij welke bank de hypotheek is afgesloten.Bij een aantal banken is onderhandelen over de hypotheekrente mogelijk. Zo meldt Fortis Bank dat klanten kunnen onderhandelen over het rentetarief bij zowel korte als lange rentevaste periodes. De klant kan zelfs een eigen rentevoorstel doen. De Rabobank maakte onlangs nog bekend helemaal geen rentetarieven voor woninghypotheken meer te publiceren. Indirect biedt de bank daarmee onderhandelingsruimte aan. Met name deze twee banken hebben de strategie naar buiten gebracht dat er blijkbaar ruimte zit in de rente en met name bij deze twee banken lijkt dit er ook te zitten.   Wanneer is dit van toepassing?
De rente is niet alleen belangrijk bij de start van de hypotheek, maar ook zeker bij het aflopen van de rentevaste periode. Dus wanneer u de rente bijvoorbeeld 10 jaar vast heeft staan en deze periode nadert het einde, dan loont het absoluut de moeite om goed te kijken naar het verlengingsaanbod van de bank. Hier laten veel mensen het liggen en accepteren blindelings het nieuwe renteaanbod. Banken weten dit en maken hier gebruik van. Banken weten ook dat veel mensen opzien tegen het omzetten van de hypotheek naar een andere geldverstrekker. We hebben de ervaring dat de bank ook kijkt naar de klant en de belangen die ze hebben bij de klant. Dus des te harder je aan de poort rammelt en des te meer kabaal je maakt, des te lager wordt je rente lijkt het wel. Toch zijn er vaak redenen om wel naar een andere bank te stappen. De emotie speelt ook een rol. Klanten voelen zich soms zoals ze zeggen belazerd door de bank omdat ze na een rentevaste periode nu ineens een veel hogere rente moeten gaan betalen. De bank geeft vervolgens aan dat ze in de periode daarvoor een korting hebben gekregen en die nu niet meer krijgen. Ja, zo kan je het ook uitleggen.   Verschil met andere geldverstrekkers Een goed hypotheekadvieskantoor heeft een internetsysteem waarin alle rentes staan van de geldverstrekkers. Tevens zijn de voorwaarden bekend en krijgt de klant dus inzicht in deze mogelijkheden. Een beperkt aantal banken staan hier niet in vermeld en dat is jammer. De lijst die de geldverstrekkers publiceren is bindend en hier is geen ruimte tot onderhandeling. Je kunt ook zeggen dat er niets wordt achtergehouden en dat iedereen gelijk wordt behandeld. Duidelijkheid en zekerheid over de rente staat hier voorop. Ook zijn er geldverstrekkers die geen renteverhoging rekenen als je rentevaste periode van bijvoorbeeld tien jaar is afgelopen.   In de praktijk In de praktijk komen we dus tegen dat twee verschillende mensen met een vergelijkbare situatie een verschil in rente krijgen aangeboden van bijvoorbeeld 0,4 %. Elk van de twee heeft het idee dat er een enorm goed aanbod is gedaan van de betreffende bank. Met andere zaken kom je dit ook tegen. Het verhaal van de fabrikant die roept dat zijn product met 20 procent is gedaald en tegelijk is de inhoud met 30 procent verminderd door een andere verpakking. Wanneer weet je nu eigenlijk dat je de bodem hebt bereikt bij die bank? Dat weet je dus niet totdat iemand je zegt dat er lagere rentes te krijgen zijn of dat je iemand tegenkomt die rond dezelfde tijd een lagere rente heeft gekregen bij dezelfde bank. Zeer regelmatig kunnen we dan ook een lagere rente aanbieden dan dat de bank aanbiedt.   Meer dan alleen rente
De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt huizenbezitters overigens niet alleen naar de rente te kijken. “Die is niet zaligmakend want de totale woonlasten bestaan uit meer zaken. Zo kan de rente bij een bank heel laag zijn, maar de premie van een verzekering die daarbij komt heel hoog”, aldus Hans Andre de la Porte van de VEH.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen