03-02-2010

Periodieke beoordeling van uw financien loont

In de afgelopen jaren is er ontzettend veel gebeurd op financieel gebied. Na diverse onderzoeken rondom woekerpolissen, aandelenlease contracten en hypotheken zijn de voorschriften voor adviseurs en aanbieders (verzekeraars en banken) van dergelijke producten verscherpt. Hoewel deze ontwikkelingen leiden tot betere adviezen, blijft het van belang dat de consument toch periodiek naar de eigen financiën kijkt. Dat geeft niet alleen een beter inzicht in de eigen financiële situatie, maar biedt ook de mogelijkheid om te profiteren van verbeteringen en kostenverlagingen van producten. In deze kwestie geven wij hiervan een paar voorbeelden.

Nieuwe rentevastperiode vraagt alle aandacht
Het aflopen van de rentevastperiode van de hypotheek is een uitgelezen moment om de hypotheek kritisch tegen het licht te houden. Zo kunt u wellicht profiteren van Nationale Hypotheekgarantie. Oversluiters met een hypotheek tot de 265.000 euro komen in principe in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Voorwaarde is wel dat zij hun huis verbeteren. De investering hoeft niet groot te zijn, in theorie volstaat één euro. Het renteverschil tussen een hypotheek met NHG of zonder NHG bedraagt inmiddels al snel 0,5%. Bij een hypotheek van 200.000 euro met NHG wordt dan een rentevoordeel behaald van 1.000 euro per jaar. Natuurlijk zijn aan het oversluiten kosten verbonden voor een taxatierapport, de hypotheekakte, het advies en de bemiddeling van uw adviseur en een eenmalige bijdrage voor de NHG. Maar dan nog bent u in veel gevallen voordeliger uit, of kunt u de nieuwe keuken of badkamer tegen minder hoge extra lasten financieren.

Rentevastperiode nog niet voorbij, ook dan is voordeel te halen
Natuurlijk moet het maar net zo uitkomen dat uw hypotheekrente binnenkort vervalt. Het is echter sowieso belangrijk om periodiek een goede afweging te maken. Een hypotheek die vijf jaar of nog langer geleden is afgesloten, hoeft niet meer aan te sluiten bij de huidige omstandigheden. NHG is dan overigens maar één aspect dat meeweegt bij het toetsen van de hypotheek aan de huidige situatie. De inkomenssituatie, het eigen vermogen en gezinssamenstelling zijn andere belangrijke factoren. In de afweging spelen verder de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de waarde van het huis een rol, net als de toekomstplannen.

REGELMATIGE UPDATE INBOEDELVERZEKERING GEWENST
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering geef je op wat al je bezittingen waard zijn. Voor de nieuwwaarde ervan ben je dan verzekerd tegen schade, diefstal of vandalisme. In de afgelopen jaren hebben verschillende verzekeraars tariefsverlagingen doorgevoerd of de dekking uitgebreid. Ook is daarbij van belang dat de verzekerde waarde nog wel klopt. Wie het verzekerde bedrag niet aanpast bij het kopen van nieuwe spullen, loopt het risico onderverzekerd te raken. Het verzekerde bedrag is dan lager dan de werkelijke waarde van de inboedel. Als je aanspraak wilt maken op je verzekering, krijg je dus maar een evenredig deel van de schade uitgekeerd.

Periodiek waarde aanpassen
Verreweg het meest gebruikte hulpmiddel bij het vaststellen van de waarde van de inboedel is de inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Met dit puntensysteem kun je eenvoudig de waarde van de inboedel bepalen. Daarvoor geef je ondermeer gegevens op over de samenstelling van het huishouden, het netto-inkomen en de WOZ-waarde van de woning. Voordeel hiervan is dat, als de waardemeter volledig en op tijd is ingevuld, bijna alle verzekeraars garantie geven tegen onderverzekering. Ook al is het verzekerd bedrag te laag, je krijgt toch de volledige schade uitgekeerd. Een inboedelwaardemeter gaat uit van gemiddelden. U kunt dus ook oververzekerd zijn en daardoor onnodig veel premie betalen. Twijfelt u dan kunt u misschien beter voor een inventarislijst kiezen. Hoewel het veel tijd kost om alle bezittingen te noteren, geeft een inventarislijst een nauwkeuriger beeld van de verzekerde som

Autoverzekeringen via Intermediair vaak goedkoper dan bij internetaanbieders
Als laatste in dit rijtje mag de ontwikkeling van de verzekeringspremies voor auto’s niet ontbreken. Niet alleen zijn de premies over de hele linie in de afgelopen jaren sterk gedaald, ook heeft onderzoek uitgewezen dat bemiddelaars voor autoverzekeringen in de meeste gevallen goedkoper zijn dan internetverzekeraars of direct-writers. Dit in tegenstelling tot het beeld dat deze aanbieders bij consumenten proberen te creëren.

Onderzoeker Voogd & Voogd baseert haar conclusie op een analyse van een steekproef van 150.000 unieke berekeningen die in de maand november door bemiddelaars en consumenten zijn uitgevoerd via een premievergelijkingsprogramma. Bij 83% van het aantal berekeningen bieden bemiddelaars de scherpste premie. De meest luidruchtige internetverzekeraars AllSecur (Allianz) en Ditzo (ASR) presteren in de premievergelijking matig tot slecht, aldus Voogd & Voogd. De autopremie van Ditzo is gemiddeld 28% duurder dan de meest voordelige autopremie bij de grotere onafhankelijke bemiddelaars. Ook voor uw autoverzekering loont het dus om periodiek te (laten) beoordelen of uw verzekering nog wel concurrerend is.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen