19-06-2013

Samenwonen? Regel je financiële zaken op tijd

De vakanties komen er weer aan. In veel vriendschappen wordt er tijdens de vakantieperiode voor het eerst gesproken over samenwonen of trouwen. Wanneer je gaat samenwonen of trouwen moeten er veel  geldzaken geregeld worden. Toch maakt nog steeds een groot deel van de stellen die gaan samenwonen vooraf geen afspraken over de gezamenlijke huishoudportemonnee. Daar gaan we in deze kwestie wat dieper op in. 

Meningsverschillen
Vreemd genoeg is geld niet een van de belangrijkste oorzaken van onderlinge discussies in relaties. Slechts een derde van de mensen heeft wel eens onenigheid met zijn/haar partner over de financiële uitgaven en circa 15% over wie wat betaalt. Bovendien heeft 80% van de mensen het gevoel dat er in financiële zin sprake is van een gelijkwaardige relatie. Ruim 2/3 van de samenwonenden vindt dat hij of zij meer verstand heeft van geld dan de partner.

Gezamenlijke rekening populair
Veruit de meeste stellen (in circa 8 van de 10 situaties) heeft een gezamenlijke rekening voor gezamenlijke uitgaven. In veel situaties (4 van de 10 situaties) is zelfs één van de eigen betaalrekeningen opgeheven of omgezet in een gezamenlijke rekening. Een ruime meerderheid (3 van de 4)  van de stellen probeert op een gelijkwaardige manier bij te dragen aan de gezamenlijke rekening, ofwel in euro’s, een gelijk percentage van het inkomen, ofwel dat hetzelfde bedrag overblijft voor persoonlijke uitgaven.

Checklist
Hoewel er weinig onenigheid tussen partners blijkt te bestaan over geldzaken, moet er natuurlijk veel geregeld worden als je gaat samenwonen of trouwen. Denk bijvoorbeeld aan goede afspraken over de gezamenlijke uitgaven, het kopen of huren van een huis, welke samenlevingsvorm of verbintenis je kiest en wat je moet doen met je (partner)pensioen. Door vooraf alles goed af te spreken en vast te leggen kunnen (financiële) problemen worden voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van overlijden of, uit elkaar gaan. De Wijzer in geldzaken Checklist Samenwonen- en Trouwen geeft stellen betrouwbare tips en zet de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden op een rij.

Samenwonen? Denk ook na over uit elkaar gaan
Als financiële adviseurs wordt ons vaak gevraagd wat er moet gebeuren als men gaat samenwonen. Helaas worden we vaak te laat ingeschakeld, als relaties dreigen vast te lopen. Zeker in situaties van samenwonen zien we dat ook na lange tijd van samenwonen er eigenlijk niets is geregeld over uit elkaar gaan. Hoewel het in vele relaties misschien niet gepast is om erbij stil te staan, is het helaas misschien wel de belangrijkste gebeurtenis voor stellen om vooraf over te praten. Inmiddels strandt meer dan een derde van de huwelijken of situaties van samenwonen. Dat leidt vaak tot grote financiële stress.

Strakkere hypotheekregels en weinig huurwoningen
De waarde van woningen is in de afgelopen jaren fors gedaald. In veel gevallen is daarom sprake van een restschuld, bij eventuele verkoop van de woning. De strakkere regels ten aanzien van een hypotheek en het grote tekort aan (goedkopere) huurwoningen, leveren dan vaak grote problemen op. Mede gezien de kosten van een huwelijk gaan stellen tegenwoordig vaker (eerst) samenwonen. Gelukkig wordt dan in de meeste gevallen ook een samenlevingscontract opgesteld. Daarin wordt echter niet altijd iets opgenomen over verdeling van inkomen en vermogen, wanneer men uit elkaar gaat. Dat is niet slim, want wanneer de relatie al is stuk gelopen, lukt het vaak niet meer.

Voorkom problemen en leg afspraken vast
Bij echtparen is alimentatie en partnerpensioen automatisch geregeld, maar bij samenleven is dat niet het geval. Er ontstaan dan ten aanzien van de ex partner ook vaak problemen over de alimentatie. Na een scheiding neemt ieder zijn eigen inkomen, vermogen en pensioen mee. Zeker in situaties waarin één van de ouders minder werkt om voor de kinderen te zorgen, kan dat tot problemen leiden. Ook wanneer men er onderling goed uit wil komen, kan het niet hebben van goed vastgelegde afspraken tot vervelende situaties leiden. De belastingdienst kijkt bijvoorbeeld met je mee hoe het vermogen wordt verdeeld. Zorg er daarom voor dat u uw zaken vooraf goed regelt en uw afspraken ook vastlegt. Voor vragen over de gevolgen van samenwonen voor uw financiële producten kunt u natuurlijk altijd terecht bij uw onafhankelijke financiële adviseur.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen