28-09-2011

Samenwonen vereist goede voorbereiding

Helft van de stellen maakt vooraf geen afspraken over de huishoudfinanciën en denkt niet na over uit elkaar gaan

Voor veel stellen is de vakantieperiode het moment geweest om samenwoon- of zelfs trouwplannen te maken. Natuurlijk betekent dit ook dat op het gebied van geldzaken veel geregeld moet worden. Toch maakt de helft van de stellen die gaan samenwonen vooraf geen afspraken over de gezamenlijke huishoudportemonnee. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd in samenwerking met TNS NIPO. Daarom is er vanaf eind augustus op wijzeringeldzaken.nl de Checklist Samenwonen-Trouwen beschikbaar. Deze checklist helpt stellen om alles wat er op financieel gebied geregeld moet worden op een rij te zetten.

Gezamenlijke rekening populair
Acht op de tien stellen beschikt over een gezamenlijke rekening, maar opvallend is dat in ruim 40% van de relaties in ieder geval één van beide partners geen prive betaalrekening (meer) heeft. Een ruime meerderheid (80%) van de stellen probeert op een gelijkwaardige manier bij te dragen aan de gezamenlijke rekening, ofwel in euro’s, een gelijk percentage van het inkomen, ofwel dat hetzelfde bedrag overblijft voor persoonlijke uitgaven.

Meningverschillen
Geldzaken leveren vreemd genoeg weinig meningverschillen op. Slechts een derde van de mensen heeft wel eens onenigheid met zijn/haar partner over de financiële uitgaven en slechts 13% over wie wat betaalt. Bovendien hebben acht van de tien ondervraagden het gevoel op financieel gebied een gelijkwaardige relatie te hebben. Twee derde van de respondenten geeft aan zelf beter met geld om te kunnen gaan dan zijn/haar partner.

Checklist
Hoewel er weinig onenigheid tussen partners blijkt te bestaan over geldzaken, moet er natuurlijk veel geregeld worden als je gaat samenwonen of trouwen. Denk bijvoorbeeld aan goede afspraken over de gezamenlijke uitgaven, het kopen of huren van een huis, welke samenlevingsvorm of verbintenis je kiest en (partner)pensioen. Door vooraf alles goed af te spreken en vast te leggen kunnen (financiële) problemen worden voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van overlijden of, zoals we hieronder bespreken, uit elkaar gaan. De Wijzer in geldzaken Checklist Samenwonen- en Trouwen geeft stellen betrouwbare tips en zet de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden op een rij.

Samenwonen? Denk ook na over uit elkaar gaan
Als financiële adviseurs worden wij vaak ingeschakeld als er iets mis is met de financiën, bij vragen over financiële producten, maar ook regelmatig omdat relaties op de klippen zijn gelopen. Zeker in situaties van samenwonen zien we dat ook na lange tijd van samenwonen er eigenlijk niets is geregeld over uit elkaar gaan. Hoewel het in vele relaties misschien ‘not done’ is om erbij stil te staan, is het helaas misschien wel de belangrijkste gebeurtenis voor stellen om vooraf bij stil te staan. Eén derde van de huwelijken of situaties van samenwonen stranden en de strakkere regels ten aanzien van een hypotheek en het grote tekort aan (goedkopere) huurwoningen, leveren dan vaak grote problemen op. Mede gezien de kosten van een huwelijk gaan stellen tegenwoordig vaker (eerst) samenwonen. Gelukkig wordt daarbij steeds vaker een samenlevingscontract opgemaakt. We zien echter regelmatig dat daarin niets is afgesproken over verdeling van inkomen en vermogen.

Fiscus coulanter als samenwoners vooraf scheiding regelen
Mensen die al lang samenwonen, hebben vaak niets geregeld voor een scheiding en vinden het onnodig. Maar scheidingen komen ook op latere leeftijd voor. En dan kan je ineens met lege handen staan. Bij echtparen is alimentatie en partnerpensioen bijvoorbeeld automatisch geregeld, maar bij samenleven is dat niet het geval. Er bestaat dan ten aanzien van de ex partner ook geen alimentatieplicht. Na een scheiding neemt ieder zijn eigen inkomen, vermogen en pensioen mee. Zeker in situaties waarin één van de ouders minder werkt om voor de kinderen te zorgen, kan dat tot problemen leiden. Ook wanneer men er onderling goed uit wenst te komen, kan het niet hebben van goed vastgelegde afspraken tot vervelende situaties leiden. Zo zal de fiscus schenkingsrecht willen heffen als men het vermogen wil verdelen. Wanneer zaken vooraf goed zijn vastgelegd zal ook de fiscus coulanter zijn bij de afwikkeling van de scheiding.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen