04-02-2011

Schade door vorst en sneeuw niet altijd verzekerd

Sneeuw en vorst zijn prachtig, maar vaak niet meer als het gaat dooien. Dan is de juiste woonhuisverzekering zeer belangrijk.

Voor het eerst in jaren kende Nederland weer eens een witte kerst. In december had het fors gesneeuwd. Samen met de aanhoudende vrieskou resulteerde dat in chaos op het spoor
en een nieuw filerecord op de weg. Anderzijds konden de natuurliefhebbers genieten van prachtige vergezichten op sneeuwwitte weilanden, sleeënde kinderen en overal opduikende sneeuwpoppen. De meer sportief aangelegde Waterlanders bonden de schaatsen onder voor schaatstochten over het markermeer en er werd zelfs alweer gesproken over de Elfstedentocht in 14 jaar. Na de steenkoude decembermaand is de temperatuur in het nieuwe jaar plots opgelopen. De sneeuw verdween en smeltwater zorgde voor plantsoenen die meer weg hadden van moerasgebieden. De winter duurt echter nog een paar maanden en ook in de afgelopen week was er sprake van lichte tot matige vorst en er kan zo weer sneeuw op de daken liggen. Voordat dat gebeurt doen eigenaren van woningen er verstandig aan de daken en dakafvoeren van hun woning na te kijken, maar ook na te gaan of hun woonhuisverzekering de gevolgen van smeltwater en andere gevolgen van vorst wel dekt.

Smeltwater in verschillende hoedanigheden
Smeltwater is grofweg in twee vormen te onderkennen. De sneeuw die op het eigen dak ligt en smelt door de oplopende temperatuur en het smeltwater dat uit andere landen via de rivieren naar Nederland stroomt en daar regelmatig tot overlast en schade door overstromingen leidt. Schade als gevolg van wassende rivieren en dijkdoorbraken zijn normaal gesproken uitgesloten op de woonhuisverzekering. Dat heeft een historische oorzaak. Na de watersnoodramp van 1953 was er zoveel schade ontstaan dat verzekeraars failliet dreigden te gaan. De dekking voor overstromingen is toen massaal van polissen geschrapt.

Niet elke verzekering is hetzelfde
Het lijkt een open deur, maar toch blijkt elk jaar opnieuw dat mensen er ten onrechte van uitgaan dat hun opstal- of woonhuisverzekering altijd de opgetreden schade als gevolg van smeltwater en vorstschade dekt (denk aan gebarsten tegels of waterleidingen of buitenkranen die kapot zijn gevroren). Maar net als bij een autoverzekering wordt een woonhuisverzekering in verschillende dekkingen aangeboden. De mensen kijken echter meestal alleen naar de premie en zijn zich vaak niet bewust van dekkingsverschillen, zo is ook uit recent onderzoek weer gebleken. Binnendringend smeltwater is verzekerd vanaf de uitgebreide dekking (zgn UGV+). Dat is één gradatie onder de meest uitgebreide of all risk dekking die tegenwoordig door veel maatschappijen en ondermeer ook door ons kantoor wordt aangeboden. Sommige verzekeringen zijn echter soberder van aard en dan worden de kosten van bijvoorbeeld het hak- en breekwerk om defecten in waterleidingen op te sporen, niet gedekt. Dat geldt dan vaak ook voor schade die als gevolg van neerslag de woning binnenstroomt.

Regelmatig doorlichten verzekeringspakket loont
Wanneer u na het lezen van het bovenstaande twijfelt aan uw eigen verzekering, pak uw polis en voorwaarden er dan eens bij. Het is altijd slim om met enige regelmaat naar uw polissen te kijken, want als gevolg van stijgende bouwkosten, het hebben van meer eigendommen door ouder wordende kinderen die vaak een eigen spelcomputer, tv of laptop bezitten, of uitspraken van rechters over aansprakelijkheidkwesties kan het voorkomen dat de verzekerde bedragen op uw polissen te laag zijn geworden. Wanneer u dit laat doen door een onafhankelijke assurantietussenpersoon dan nemende de medewerkers van dat kantoor graag deze werkzaamheden van u over. Zij kunnen dan ook beoordelen of uw totale verzekeringspakket nog wel bij uw huidige situatie past. In veel gevallen leidt dit ook nog tot premieverlaging van bijvoorbeeld uw autoverzekering of overlijdensverzekering. De gemiddelde premie van dergelijke producten is in de afgelopen jaren namelijk fors gedaald, maar een bestaande verzekeraar zal u daar niet op wijzen.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen