02-07-2008

Spaarders letten niet op, dus verlagen banken de rente?

De rente op sommige spaarrekeningen is nu zo laag, dat het spaargeld dat erop staat langzaam minder waard wordt, in plaats van meer. De grote banken kunnen dit blijkbaar maken, doordat spaarders niet letten op hoeveel rente ze krijgen. Hoeveel rente ontvangt u eigenlijk?

De afgelopen tijd verlaagde bijvoorbeeld de Postbank de rentes op spaarrekeningen systematisch, terwijl de rente op de kapitaalmarkt juist steeg.

Hogere rentes volop voorhanden
De grote banken hebben ook andere rekeningen. Daarop worden soms wél redelijke rentes betaald. Bij sommige kleine banken bestaan internetspaarrekeningen die tot 4,5 procent gaan.
De Consumentenbond roept spaarders op over te stappen, als ze lage rentes ontvangen. ,,Als iedereen dat deed, zou het marktmechanisme voor spaarrentes beter werken en zou er automatisch meer concurrentie komen.

Spaarders letten slecht op
Veel mensen blijven nu namelijk bij de lage tarieven hangen. Spaarders hebben bijvoorbeeld in totaal 2,9 miljard euro gezet op de Plusrekening, met slechts 0,5 procent rente. En er staat 9 miljard euro op de Postbank Kapitaalrekening met een relatief lage rente. In interne stukken, waar de Volkskrant hand op wist te leggen, trok de Postbank dan ook de conclusie dat spaarders blijkbaar ongevoelig zijn voor hoeveel rente ze op hun rekening krijgen. En dus blijft de rente laag. De mensen blijven toch wel blijven zitten. Rentes verhogen kost de banken dan alleen maar geld.
De Postbank omschrijft het in zijn reactie zo. ,,De tarieven zijn samengesteld uit een complex van factoren, zoals de ontwikkeling van de marktrente, concurrentieoverwegingen en de kosten van diverse spaarvormen.´´ Het laag houden van de rente leverde de ING Group, de eigenaar van de Postbank, vorig jaar 140 miljoen extra winst op, schreef de Volkskrant.

En de rente op úw spaarrekening?
Let u altijd op, hoeveel rente u op uw rekening krijgt? Of hoort u bij de mensen, die zich eigenlijk te weinig rente laat betalen door zijn bank?
Banken doen er veel aan om mensen zo jong mogelijk klant te maken bij een bank. Er zijn vele acties om jongeren binnen te halen, omdat een bank weet dat als je eenmaal klant bij de bank bent, je niet zo snel meer zult overstappen. Velen denken immers dat overstappen allemaal erg lastig is, en weinig voordeel zal geven. Ten onrechte.

Overstappen naar een andere bank
Overstappen naar een andere bank hoeft namelijk helemaal niet te betekenen dat je volledig overstapt. Je kunt bij verschillende banken gaan shoppen en bijvoorbeeld alleen van spaarbank veranderen. Velen gingen u al voor, waardoor terecht steeds meer spaargeld naar kleine banken gaat. Consumenten lopen per jaar ongeveer 800 miljoen euro mis aan rente op de spaarrekening. De rentevergoeding op de spaarrekeningen zijn minder hard gestegen dan de variabele rente op de kapitaalmarkt.

Rentestanden
Terwijl de hypotheekrente vrijwel direct reageert als de Europese Centrale Bank de rente verhoogt, worden de verhogingen niet of veel later doorgevoerd in de spaarrentes. De rente op de financiële markten is het afgelopen jaren gestegen, ook de hypotheekrente is aan het klimmen, terwijl de spaarrente hetzelfde is gebleven. Daardoor lopen de Nederlandse spaarders bij elkaar 800 miljoen euro mis, die de banken nu in hun eigen zak houden. Het wordt wellicht tijd dat u massaal in actie komt door op te gaan letten en te handelen.

Grote banken
De grote banken hebben niet het streven om de hoogste rente te bieden op spaarrekeningen. De hoogste rentes op de Nederlandse spaarmarkt worden aangeboden door kleinere buitenlandse banken.

 De hoogste rente wordt geboden bijvoorbeeld Turkse banken en kleinere banken die sinds enige tijd actief zijn op de Nederlandse spaarmarkt. Hier bent u overigens gewoon verzekerd voor het bedrag van € 20.000,00 en daarboven tot € 40.000,00 met een risico van 10 procent. De Nederlandse grote banken bieden te lage rentes. Het verschil tussen de hoogste spaarrente en de gemiddelde spaarrente bij de grote Nederlandse bank bedraagt 2 procent. Het loont om de spaarrentes onderling te vergelijken. U moet hierbij uiteraard niet uitsluitend letten op de hoogte van de spaarrente maar ook op de beperkende voorwaarden.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen