16-01-2013

Sparen... of slim beleggen, deel 1

In onze rubriek staan wij regelmatig stil bij de ontwikkelingen op het gebied van sparen en beleggen. Nu de spaarrentes blijven zakken en op de beurzen de rendementen weer behoorlijk zijn, wordt ons weer vaker gevraagd of beleggen geen optie is. Steeds meer mensen realiseren zich dat met de huidige lage spaarrentes  de inflatie en de vermogensrendementsheffing nauwelijks goed zijn te maken. Met name voor bedragen die langer moeten worden weggezet, zoals lijfrentesparen,  kan beleggen een goed alternatief zijn.  In de komende maanden zullen wij hier ruime aandacht aan besteden. Vandaag staan we stil bij het (werkelijke) rendement op spaargeld en het deposito-garantiestelsel.

Dalende spaarrentes
Wanneer u een variabele spaarvorm heeft (onder meer alle internetspaarrekeningen) en de berichten over de dalende spaarrentes niet actief volgt, zult u waarschijnlijk schrikken van de rentebijschrijving over het afgelopen jaar. Ook in 2012 zijn de spaarrentes namelijk fors gedaald. Bij de grootbanken (ABN AMRO, ING, RABO) zijn de rentes van de meest gebruikte spaarvormen al lager dan 2,00%. Gelukkig is de daling bij kleinere banken minder dramatisch en zijn nog veel hogere  rentes verkrijgbaar. Toch is ook daar de rente in het afgelopen jaar fors gedaald. 

Fiscus
De fiscus gaat er standaard van uit dat u 4 procent rendement behaalt met een gewone spaar- of beleggingsrekening. Boven een heffingsvrij vermogen (in 2013 net als in 2012 € 21.139 per persoon) wordt dat rendement belast tegen het vaste tarief van 30 procent, wat betekent dat van uw spaargeld jaarlijks 1,2 procent naar de schatkist gaat in de vorm van de zogenaamde ‘vermogensrendementsheffing’. Ongeacht het werkelijke resultaat op uw spaarrekening. Dat betekent dus dat bij lagere rentestanden het stuk dat de fiscus van uw rendement claimt groter wordt. Een beetje minder rendement op het spaargeld betekent dus een aanzienlijk hogere belastingdruk: bij een spaarrente van 2,00% bedraagt de belastingdruk 1,2% : 2% = 60%. Oftewel 60% van de rente wordt door de fiscus wegbelast.

Inflatie
Zelfs als uw enige doel is om het vermogen niet te laten interen, moet u op uw hoede
zijn. U moet namelijk ook nog rekening houden met de inflatie (door de jaren heen
gemiddeld zo’n 2 procent). Door de inflatie wordt de koopkracht van uw spaargeld
steeds wat minder. Als we willen weten wat het werkelijke (netto)rendement op ons spaargeld is, moeten we dus niet alleen de vermogensrendementsheffing meenemen, maar ook de inflatie:

rendement      - af: fiscus      - af: inflatie netto      = feitelijk rendement
4%                    -1,2%              -2%                            =   0,8%
3%                    -1,2%              -2%                            = - 0,2%
2%                    -1,2%              -2%                            = - 1,2%

U ziet, veel spaarders teren inmiddels ongewild in op hun vermogen. Een eenvoudig
rekensommetje leert dat bij een inflatie van 2 procent en een rentevergoeding van
3,2 procent de opbrengst per saldo nihil is. Een rente van 3% of meer is echter bij variabele spaarvormen niet meer haalbaar. 

Waar moet ik op letten bij sparen? Ten eerste natuurlijk de hoogte van de rente. Het andere punt van belang is of de bank in kwestie onder het zogenaamde ‘depositogarantiestelsel’ (of een vergelijkbare regeling van een ander EU-land) valt.

Deposito-garantiestelsel
Het deposito-garantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB) is van toepassing
op banken die onder haar toezicht staan. De eerste € 100.000 per persoon per bank wordt volledig gegarandeerd.  Op de internetsite van DNB (www.dnb.nl) kunt u in het ‘Wft-register’ zien welke banken onder toezicht van DNB staan. U kunt ook bellen met DNB: 0800-0201068. Niet alle producten van banken die onder toezicht van DNB staan vallen automatisch onder het deposito-garantiestelsel. De betaal-, spaar- en lopende rekeningen en de termijndeposito’s vallen doorgaans wel onder het deposito-garantiestelsel. Achtergestelde termijndeposito’s vallen niet onder het deposito-garantiestelsel. Bij de bank kunt u informeren of een product onder het deposito-garantiestelsel valt.

Alleen Nederlandse banken met een vergunning van DNB vallen onder het
deposito-garantiestelsel. Buitenlandse banken, zoals het Belgische Argenta, vallen onder toezicht van hun eigen centrale banken en hun eigen garantieregelingen. Als u overweegt uw spaargeld bij een buitenlandse bank onder te brengen, zorg dan in ieder geval dat u alle ins en outs kent en binnen de garantieregeling blijft van het desbetreffende land.

In volgende kwesties gaan we wat meer in op alternatieven voor de huidige lage spaarrente.

Tot over twee weken!

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen