03-07-2008

Stijgende hypotheekrentes, goedkopere reisverzekeringen en betere spaarmogelijkheden

Normaal gesproken besteden wij in onze kwestie aandacht aan één actueel en belangrijk onderwerp over financiën. Af en toe is er echter zo veel nieuws dat de keuze voor het onderwerp moeilijk is. Zo ook voor de kwestie van deze week. Daarom vandaag aandacht voor verschillende actuele onderwerpen, waar de meeste lezers direct of in de komende tijd mee te maken (kunnen) krijgen.

Sterk stijgende hypotheekrente
In de laatste maanden van 2007 en de eerste maanden van 2008 vond er een kleine golfbeweging plaats in de hypotheekrente. Na de zeer lage rentes van 2007 steeg de rente eind 2007 licht, waarna begin 2008 de hypotheekrente weer iets daalde. Inmiddels lijkt de kentering echter definitief in gang te zijn gezet. In de afgelopen weken ontvingen wij vrijwel dagelijks van verschillende geldverstrekkers renteverhogingen door. Per saldo is de hypotheekrente inmiddels flink aan het oplopen. Waar begin vorig jaar voor 10- jarige contracten zonder al te veel problemen rentes van 4,25-4,50% werden gehaald, moet nu rekening worden gehouden met rentes van meer dan 5%. Wanneer men heeft gekozen voor een variabele rente is de stijging nog forser geweest. Daar liggen de rentes inmiddels al rond de 6%. Uitgaande van de nog steeds aanwezige onrust vanwege de hypotheekcrisis in Amerika, oplopende inflatie en de uitspraken van de voorzitter van de Europese centrale bank over een ophanden zijnde ‘officiële’ renteverhoging in Europa, mag worden verwacht dat de hypotheekrente in de komende maanden nog verder zal stijgen.

Grote gevolgen voor starters
De hogere rentes hebben grote gevolgen voor met name starters op de woningmarkt. Een rentestijging van 1% lijkt misschien niet veel, maar betekent ten opzichte van de 4% van vorig jaar een stijging van 25% aan rentelasten. Voor een hypotheek van € 200.000,00 betekent dit een stijging van de netto hypotheeklasten (dus na aftrek van belastingvoordeel) van circa 100 euro per maand en dat is veel geld. De hogere rente betekent ook dat je per saldo veel minder mag lenen. Daarnaast speelt voor de starters ook nog mee dat de banken onder invloed van nieuwe wetgeving hun financieringsnormen hebben aangescherpt, waardoor men al veel minder mag lenen dan vroeger. Een andere groep waarvoor de rentestijging grote gevolgen kan hebben voor de woonlasten, zijn de mensen waarvan de hypotheekrente in de komende maanden afloopt.

Actie is vereist
Hoewel een deel van de ‘schade’ kan worden voorkomen door een budget- of voordeelhypotheek af te sluiten (zie kwestie ‘nieuwe hypotheekvormen’ van begin 2008 op onze site www.nemassdeboer.nl ) is het zaak voor starters die binnenkort een (nieuwbouw)woning willen gaan kopen, om zich nu al te gaan oriënteren op de hypotheekmarkt. Anders kan men straks wel eens ‘van een koude kermis thuis komen’ omdat men meer dacht te kunnen lenen dan in werkelijkheid mogelijk blijkt. Ook huiseigenaren die in het komende jaar moeten verlengen adviseren wij nu alvast langs te gaan bij een onafhankelijk hypotheekadviseur om alles nu alvast te laten voorrekenen.

Vergelijken reisverzekering loont de moeite
Consumenten betalen vaak tientallen euro’s te veel voor hun doorlopende reisverzekering. Dat blijkt uit een vergelijkingsonderzoek van Verzekeringssite en AD recht. De prijzen verschillen zoveel doordat elke reispolis een combinatie van verzekeringen is zegt Hordijk, directeur van Verzekeringssite. “ Bij de ene verzekeraar kan men zich per onderdeel verzekeren, wat de premie goedkoper maakt, bij de andere niet, waardoor de kosten relatief hoog kunnen zijn”. Doorlopende reisverzekeringen zijn zeer populair. Inmiddels hebben 7,4 miljoen mensen zo’n polis. Uit de vergelijking komen grote premieverschillen naar voren. Het gaat te ver om die hier uitgebreid te bespreken omdat de samenstelling van de gewenste dekkingen (wel of geen winstersport- of diepzeeduiken, wel of geen werelddekking) een grote invloed hebben op de premie. Wilt u het rapport nalezen kijk dan op www.geldenrecht.nl.

Van Internetspaarrekening naar deposito
Voor het eerst in 5 jaar is de populariteit van Internetspaarrekeningen afgenomen. Eind 2007 stond er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 8 miljard euro minder op internetspaarrekeningen, dan een jaar eerder. Het totale spaartegoed nam echter met 16 miljard euro toe tot 237 miljard euro. Wie wil weten waar de groei dan zit, moet zich vervoegen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens DNB is er een spectaculaire stijging te zien van de depositotegoeden. Enerzijds worden hier de opbrengsten van verkochte beleggingen op gestald, maar kennelijk ontdekken mensen in steeds grotere aantallen dat banken zeer traag zijn met het verhogen van de rente op gewone en internetspaarrekeningen, waar de rente op deposito’s veel meer marktconform is. Het is maar dat u het weet.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen