22-10-2014

Stoppen met bedrijfstakpensioenfondsen!

Maandelijks wordt van de meeste werknemers van het bruto inkomen zo’n 10 tot 20% (!) besteed aan pensioenpremie. Veel werknemers zijn zich daar niet van bewust. Het overgrote deel van de werknemers en werkgevers in Nederland is bovendien verplicht hun pensioenpremie bij een bedrijfstakpensioenfonds onder te brengen. Men wil dit nu zelfs ook voor ZZP-ers opstarten.
In deze kwestie leggen wij uit waarom wij tegen verplichte pensioenfondsen zijn. 

Nauwelijks interesse bij de werknemer
Een fors deel van het inkomen gaat iedere maand naar de pensioenpremie. Dat lijkt maar weinig werknemers te interesseren. Veel kritischer zijn we bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe televisie of wasmachine, waar we dan wel tot € 100 op kunnen besparen. Maar die maandelijkse pensioenpremie …  Ach, dat zal wel goed zitten. Los van de hoogte van het bedrag lijkt het de werknemer ook niet echt te interesseren hoe het pensioengeld vervolgens wordt geïnvesteerd. En wat het oplevert of wat de kosten zijn. Eigenlijk is dat raar!

Bedrijfstakpensioenfonds is een verplichting
De meeste pensioenpremies van werknemers worden ondergebracht bij een zgn. bedrijfstakpensioenfonds. Toevallig, omdat dat voor hun bedrijfstak bestaat. En dat is een wettelijke verplichting. Werknemer of werkgever hebben zelf niets te beslissen als ze onder de bedrijfstakregeling vallen! Werknemers in de bouw vallen onder BPF Bouw,  ambtenaren van de overheid en onderwijs zitten ‘vast’ aan het ABP en het PGGM is verplicht voor de werknemers uit de zorg. Maar ook de grafische industrie en werknemers in het grootmetaal (PME) zitten verplicht bij een bedrijfstakpensioenfonds. Dit past niet in een tijd waarin mensen zelf hun keuzes willen maken.

Waarom bestaat het eigenlijk?
De argumenten voor het instellen van een pensioenfonds voor een bedrijfstak dateren uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het was onder meer bedoeld om “concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan”. Als je dat in deze tijd wil regelen als overheid dan zijn er toch wel creatievere oplossingen mogelijk?

Zijn deze pensioenfondsen wel goed?
Daarbij komt dat de kosten van (sommige) pensioenfondsen nogal hoog lijken ten opzichte van de andere pensioenaanbieders als verzekeraars en PPI’s (een PPI is een nieuwe pensioenuitvoerder, naast verzekeraars en pensioenfondsen, die pensioenregelingen uitvoert en pensioenvermogen opbouwt, maar niet zelf het risico draagt). En we zien ook dat de dekkingsgraden bij sommige fondsen zorgen baren en er bijgesprongen moet worden en zelfs pensioenen moeten worden verlaagd. Tel daar bij op dat jongere werknemers door de gekozen systematiek verhoudingsgewijs  erg veel pensioenpremie betalen voor de oudere generaties. Zelf moeten ze moeten maar afwachten wat er nog in de pensioenpot van het fonds zit als zij over 35 of 40 jaar jaar met pensioen gaan.

Hopelijk gaat ‘Den Haag’ snel nadenken
Het wordt tijd dat zowel werknemers als werkgevers zich kritischer afvragen wat er iedere maand met de pensioenafdracht gebeurt. Het is te hopen dat de politici in Den Haag hierover ook gaan nadenken.  Zij dienen werknemers en werkgevers meer vrijheid en keuzemogelijkheden te bieden voor hun pensioenvoorziening. En daar past een verplicht bedrijfstakpensioenfonds niet meer bij.

Pensioenfonds voor ZZPers, in wiens belang?
Vreemd genoeg willen ‘deskundigen’ nu dat er ook een verplicht pensioenfonds voor zelfstandig ondernemers komt.  Dit stuit gelukkig op grote weerstand. Een zelfstandige ondernemer wil zelf keuzes kunnen maken. Dat geldt ook voor pensioen. Flexibiliteit tijdens de opbouw , zodat je de inleg voor je pensioen eventueel kunt afstemmen op de winst uit de onderneming. Vrijheid om te kijken hoe je het ingelegde geld wilt laten renderen. Puur op veilig via rente. Of beleggen om extra rendement te behalen nu de rente zo laag is. 

Pensioen en arbeidsongeschiktheid sluiten niet aan
Als gevolg van de veranderende pensioenleeftijd sluit bij zelfstandige ondernemers de eindleeftijd van de arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak niet meer aan bij de pensioendatum. Zo zijn er verschillende zware beroepen waar de verzekeringsmaatschappij de eindleeftijd heeft bepaald op 60 jaar. Dit betekent dat een ondernemer dan straks 7 jaar zal moeten overbruggen tot de AOW. Hierbij komt dan ook de discussie: wat is slimmer , netto sparen of fiscaalsparen of een combinatie hiervan?

Regeren is vooruitzien
Vooral jongeren hebben zoiets van ‘pensioen, dat zien we dan wel’, maar het gaat vaak sneller dan je denkt. Het kan geen kwaad om dit tijdig in beeld te brengen. Ga hiervoor naar een onafhankelijk adviseur die de totale financiële situatie in beeld kan brengen.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen