16-07-2008

Tien regels voor (tegen) lenen van geld.

Over het lenen van geld hebben we hier regelmatig geschreven. Geld lenen is té gemakkelijk geworden en veel mensen willen gewoon niet weten wat de eerste regel is: je moet het namelijk terugbetalen met een fikse rente! Postorderbedrijven en elektonicazaken rekenen al snel rond de 20 procent (!). Gemiddeld hebben Nederlanders twee kredieten op hun naam staan. Vooral omdat het zo gemakkelijk is, maar soms ook omdat men het noodzaak vindt. Helaas liggen problematische schulden snel op de loer. Met name jongeren komen steeds meer in de problemen.
Daarom zetten we hieronder nog een keer de belangrijkste regels op een rij. Wil je op een verantwoorde manier geld lenen? Hou je dan aan de volgende spelregels!

De spelregels

1. Leen niet meer dan je maandelijks kunt opbrengen
Een lening is verantwoord als je de maandelijkse aflossing kunt opbrengen én daarnaast nog voldoende opzij kunt zetten voor andere grotere uitgaven. Kan dit niet, leen dan niet!

2. Pas op met kopen op afbetaling
Kopen op afbetaling is natuurlijk handig, maar je betaalt daarvoor wel een hoge prijs. Vooral postorderbedrijven rekenen vaak de maximale kredietrente van wel 20 procent! Vaak ben je voordeliger uit door voor het aankoopbedrag een persoonlijke lening af te sluiten via de bank.

3. Vraag altijd meerdere offertes op
Op die manier kun je de voorwaarden en rentes goed met elkaar vergelijken en voor het beste aanbod gaan. Vergelijken is vaak de moeite waard, want de rentes en voorwaarden kunnen per lening sterk verschillen! Let erop dat bijvoorbeeld de DSB Bank veel leenbedrijven heeft en het kan zijn dat men de informatie aan elkaar doorspeelt om zeker te zijn dat u de lening bij het concern afsluit. U denkt dan dat men onafhankelijk offreert, maar het kan zijn dat dit niet zo is.

4. Laat je niet verleiden door té mooie aanbiedingen
Pas op voor al te mooie aanbiedingen bij leningen. Die lage rente kan bijvoorbeeld tijdelijk zijn. Na de actieperiode betaal je dan een fors hogere rentepercentage. Ook kan er aan een lening een dure verzekering gekoppeld zijn. Staar je dus niet blind op de rente!

5. Leen niet langer dan het product meegaat
Soms moet je langer afbetalen dan het aangekochte product meegaat. Koop je een tweedehands auto die je na vier jaar weer moet vervangen en moet je tien jaar afbetalen, dan is dat erg frustrerend.

6. Leen niet als je kunt sparen
Het is altijd goedkoper om iets te kopen met gespaard geld dan met geleend geld. Sluit daarom geen lening af als je over spaargeld beschikt of de tijd hebt om voor een aankoop te sparen. Dat scheelt je behoorlijk wat kosten aan rente!

7. Wees voorzichtig met oversluiten
Je lening oversluiten naar een goedkopere lening kan gunstig zijn, maar wees daar heel voorzichtig mee. Sluit je bijvoorbeeld een persoonlijke lening over naar een aflossingsvrije lening met een lagere rente maar een langere looptijd? Dan ben je duurder uit omdat je over een langere periode rente betaalt. Bovendien heb je aan het eind van de looptijd nog niets afgelost.

8. Voorkom negatieve BKR-registratie
Leen je meer dan je eigenlijk kunt dragen aan aflossing, dan loop je de kans om in de betalingsproblemen te raken. Dat is vervelend, maar dat is het zeker als je daardoor een negatieve codering krijgt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Betaal je maandelijkse aflossingen op tijd of leen niet.

9. Leen niet meer dan nodig is
In sommige gevallen kun je bij een kredietverstrekker een groter bedrag lenen dan je eigenlijk nodig hebt. Dat kan aanlokkelijk zijn, maar ga daar niet op in. Leen niet meer dan nodig is!

10. Ga niet over één nacht ijs en lees onze rubriek ‘Een Kwestie van Geld!’
Mooi aanbod gevonden? Laat je er niet toe verleiden om direct een handtekening onder het contract te zetten. Af en toe schrijven we over dit onderwerp. Het blijft ook een Kwestie van zelfbeheersing!

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen