02-07-2008

Trouwen of Samenwonen ?

Als je gaat trouwen of samenwonen, verandert er veel in je persoonlijke situatie. Een regelmatig onderschat onderdeel daarvan vormt het verzekeringspakket. Hoeveel je moet regelen, is afhankelijk van de samenlevingsvorm die je kiest. Als je gaat trouwen, zijn heel veel zaken automatisch al geregeld door de wetgever. Kies je voor het geregistreerd partnerschap, dan wordt er ook veel vanzelf geregeld. Start je, zoals de meeste stellen, met ‘gewoon’ samenwonen dan moet je een aantal zaken zelf (extra) regelen.

Je hebt nu waarschijnlijk allebei een aantal verzekeringen lopen. In sommige gevallen heeft het geen zin om twee gelijke verzekeringen te laten voortbestaan. Als je allebei een inboedelverzekering hebt en je gaat samen in één huis wonen, heb je voortaan bijvoorbeeld nog maar één inboedelverzekering nodig (houdt er wel rekening mee dat de waarde van je inboedel waarschijnlijk hoger is dan toen je nog alleen woonde). In andere gevallen kan het juist aantrekkelijk zijn om te kiezen voor dezelfde verzekering. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverzekering. Als je partner collectief verzekerd is, kun je misschien ‘meeliften’ en zo gebruik maken van de collectieve kortingsregeling op de verzekering van je partner en op die manier veel geld besparen.

Welke verzekeringen heb je?
Maak eerst een goede inventarisatie van alle lopende verzekeringen. Aan de hand daarvan kun je beter bepalen welke ‘dubbele’ verzekeringen naast elkaar lopen en welke je wellicht kunt opzeggen. Bovendien is het een goed moment om samen met een onafhankelijke verzekeringsadviseur te bekijken waar je nu precies voor bent verzekerd en hoe de premies zich verhouden tot andere aanbieders. Ook is belangrijk na te gaan of die verzekeringen per se noodzakelijk zijn. Een losse glasverzekering kan aantrekkelijk zijn, maar meestal is glasschade al gedekt via de opstalverzekering. Ook komt het vaak voor dat in de thuisperiode of de periode van zelfstandig wonen spaar- of lijfrenteverzekeringen zijn afgesloten waarvan de kosten te hoog zijn en/of de samenstelling als gevolg van het samenwonen moet worden aangepast. Het zijn vaak die verzekeringen die worden vergeten maar waar wel het meeste geld naar toe gaat, zonder dat men precies weet wat de verzekering doet of oplevert. Als je schadeverzekeringen gaat samenvoegen, kijk dan ook eens naar de mogelijkheid om meerdere verzekeringen bij één maatschappij onder te brengen. Veel verzekeraars kennen het principe van ‘pakketvoordeel’: naarmate je meer verzekeringen bij hen onderbrengt, krijg je meer korting op de premie die je betaalt. Die korting kan behoorlijk oplopen, het loont dan ook zeker om hier navraag naar te doen.

Hoe zeg je op?
Kom je na vergelijking met andere verzekeringsaanbiedingen tot de conclusie dat je elders beter of goedkoper uit kan dan moeten de bestaande verzekeringen worden opgezegd en nieuwe polissen worden afgesloten. Het opzeggen van lopende verzekeringen is meestal aan strenge regels gebonden. Dat kan doorgaans niet zomaar. De meeste schadeverzekeringscontracten zoals de opstal-, inboedel- aansprakelijkheids- rechtsbijstand- en ongevallen-verzekeringen hebben veelal een looptijd van 5 jaar, maar contract duren van 10 jaar of 1 jaar (vaak tegen hogere premies) komen echter ook regelmatig voor. Reis- en annuleringsverzekeringen en autoverzekeringen hebben daarentegen in de meeste gevallen een contractduur van 1 jaar. Ook zijn de opzegtermijnen niet altijd gelijk; dat varieert van 1 tot 3 maanden. Als je gaat samenwonen, staan de meeste verzekeringsmaatschappijen echter welwillend tegenover opzeggen. Meestal wordt de langstlopende verzekering aangehouden. Als je er de voorkeur aan geeft de andere verzekering op te zeggen, dan moet je je verzoek richten in een brief aan de verzekeraar die je beiden hebt ondertekend. Een onafhankelijke verzekeringsadviseur zal je bij deze papieren rompslomp graag terzijde staan. Tip: noteer ergens de data waarop verzekeringen aflopen.
   

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen