02-07-2008

Uw AOW straks

Als je de AOW premie op een hoop gooit die een 65-jarige in totaal heeft betaald dan zou je schrikken. Als je 65 jaar wordt is overigens afwachten of er nog voldoende AOW is. Immers, de AOW-ers van nu worden betaald door de werkenden van nu. Er komen meer ouderen die AOW krijgen en minder jongeren die het moeten opverdienen.
Toen Geertje van den Berg op 10 april 1913 haar 100e verjaardag vierde werd er een groot feest georganiseerd. Alle schoolkinderen hadden vrij en mochten gratis in de draaimolen. Vanaf die tijd tot de 2e Wereldoorlog telde ons land tussen de 10 en 30 honderdjarigen afhankelijk van het jaar. Inmiddels is dit gestegen tot meer dan 1000 dus er worden allang geen feesten meer georganiseerd voor dit feit. In 1950 was nog maar 7,7 % van de bevolking 65 jaar of ouder. Nu is dat rond de 14 % en tegelijkertijd zijn er steeds minder jongeren. Dus meer ouderen en minder jongeren. De komende tientallen jaren zal het percentage ouderen stijgen tot ongeveer 25 % .

Men wordt veel ouder.
Er komen niet alleen méér ouderen, maar de ouderen worden ook steeds ouder. Een jongetje dat nu in Nederland wordt geboren heeft een levensverwachting van 74 jaar en een meisje van 80 jaar. Dit is een verdubbeling in ruim een eeuw tijd.
Men schat in dat een jongetje dat rond 2010 wordt geboren gemiddeld 115 jaar leeft. Het vervelende is tevens dat het aantal ongezonde jaren zal toenemen. Door de medische technieken zal men in staat zijn de levensduur spectaculair te verlengen. Hierdoor worden steeds meer mensen hulpbehoevend. Dus meer ouderen die ook ouder worden.

Wie gaat dit betalen?
Ziektekosten en andere kosten van de gezondheidszorg stijgen sterk. Als gevolg van de vergrijzing zullen de kosten per jaar sterk blijven stijgen. Om dit te kunnen betalen denkt men aan een lagere AOW of bijvoorbeeld een AOW leeftijd van minimaal 70 jaar wat helemaal niet zo gek is gezien de gemiddelde leeftijd op langere termijn. In Den Haag weet men echter nog niet hoe ze dit probleem gaan oplossen. Een lagere AOW-uitkering wordt het waarschijnlijk niet. Men gaat van het idee uit dat de AOW-leeftijd elk jaar met 1 maand stijgt. Op deze manier is over 12 jaar de AOW-leeftijd dus 66 jaar. Dat is echter lang niet genoeg. De AOW-leeftijd zal minimaal naar 70 jaar toe moeten gaan als je naar de gemiddelde levensverwachting kijkt.

Wie gaat de ouderen verzorgen?
Hier zijn we bij een groter probleem beland. Geld is er in Nederland ruim voldoende zullen we maar zeggen. In de zorgsector zullen veel meer mensen nodig zijn om te werken in ziekenhuizen en bejaardencentra. Voor meer ouderen zijn er veel minder jongeren beschikbaar om deze ouderen te gaan verzorgen. Je kunt je afvragen hoeveel mensen straks de economie draaiende moeten houden. Je kan moeilijk 80 % van de ‘jongeren’ in de zorgsector laten werken. Er komt een schreeuwend tekort aan mensen in de verzorgende beroepen waarin steeds meer ouderen verzorgd moeten worden door steeds minder jongeren. Bovendien hebben ouderen alle recht op een goede verzorging waaraan het tegenwoordig ook soms schort.

En wat nu??
Als je later zelf oud bent of je nabestaanden (man, vrouw, kinderen) worden oud dan zijn er een aantal mogelijkheden waarvan ik er twee even noem:
je bent gezond en hebt géén geld of je bent gezond en hebt wél geld.
Iedereen die je nu laat kiezen zal kiezen voor de tweede mogelijkheid. Aleen weinig mensen doen hier daadwerkelijk iets aan. Velen denken dat ze toch niet zo oud worden of dat ze dan geen geld nodig zullen hebben. Hoe weet je dat nou zo zeker? Uiteraard is nu lekker leven belangrijk en denk je niet de hele dag aan ‘later’. Alleen de ogen hiervoor sluiten is mischien wat hypocriet. Je zult moeten accepteren dat er toch een ‘later’ is waarin er pensioen is, hypotheek en woning, geld op de bank en AOW. Je kunt voor deze tijd overlijden en nabestaanden achterlaten die ook recht hebben op een ‘later’. Dus een simpele risicoverzekering tegen een relatief lage premie is al een eind in de goede richting. In de praktijk houden steeds meer mensen hier rekening mee en maken een financieel plan samen met een goede adviseur. Tegenwoordig hoeft een overlijdensrisicoverzekering niet zoveel meer te kosten. Er zijn verzekeraars die flinke kortingen geven voor bijvoorbeeld niet-rokers en/of mensen die meer dan € 50.000,00 per jaar verdienen. Niemand kan in de toekomst kijken, maar wie niet nadenkt over zijn financiële toekomst, krijgt er mischien ook geeneen!
   

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen