08-06-2016

Veranderende AOW wetgeving vraagt om gericht advies

Er is veel te doen rondom de AOW en de verhoging van de AOW-leeftijd. In deze kwestie van geld informeren wij je over de laatste ontwikkelingen en laten wij zien waar je op moet letten. Tevens staan we stil bij een extra risico dat ontstaat doordat de AOW en pensioenuitkeringen later worden ontvangen.

Wie krijgt AOW?
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een collectief basispensioen bedoeld voor mensen van 65 jaar en ouder die in Nederland wonen of hebben gewoond. Iedereen die in Nederland woont is verplicht verzekerd voor de AOW. De AOW-leeftijd van 65 jaar gold tot 2013.

Waarom wordt de AOW leeftijd ook alweer verhoogd?
Nederland vergrijst in een rap tempo. Niet alleen worden we ouder, maar wordt de beroepsbevolking steeds kleiner. Waar we voorheen met vier personen zorgde voor de AOW van een 65-plusser, is de verwachting dat we dit over niet al te lange tijd met twee personen doen. Hierdoor wordt AOW op 65-jarige leeftijd niet meer op te brengen. De AOW-leeftijd is sinds de invoering niet verhoogd, terwijl de levensverwachting wel gestegen is.

De AOW leeftijd wordt verhoogd naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. De verwachting is dat de AOW leeftijd daarna gekoppeld wordt aan de levensverwachting , waardoor we de AOW uitkering nog later gaan ontvangen.  Hierdoor zal iedereen zijn wensen met betrekking tot pensioen opnieuw moeten laten toetsen.  Via www.mijnpensioenoverzicht.nl kan je met je DigiD een goed overzicht krijgen van je opgebouwde pensioen. Als je nog geen DigiD hebt, kan je deze aanvragen via www.digid.nl. De DigiD is een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je kunt inloggen op websites van de overheid en de zorg.

Wat kan je doen?
Uiteraard heb je een aantal keuzes. Je kan accepteren dat je langer moeten werken. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk. Denk aan de zware beroepen. Daarnaast kan je zelf extra sparen om toch eerder te kunnen stoppen met werken of je werk te kunnen afbouwen.  Om extra te kunnen sparen moet je echter wel financiële ruimte hebben.

Daarnaast is het behalen van een redelijk rendement momenteel lastiger vanwege de lage rente. Om een beter rendement te behalen door middel van beleggen in plaats van sparen (banksparen voor pensioen), is voor veel mensen weer een  sprong in het diepe. Daarvoor is individueel advies nodig. Je kunt het risico natuurlijk ook prima spreiden door een deel te sparen op basis van rente en een deel actief gespreid te gaan beleggen. Maar des te eerder je dit in kaart laat brengen des te hoger is de kans dat er een haalbaar en betaalbaar scenario opgezet kan worden.

Extra aandacht voor de overlijdensrisicoverzekering
Ook de afdekking  van het overlijdensrisico vergt extra advies vanwege het aanpassen van de AOW leeftijd. Waar voorheen iedereen op 65 jaar een AOW uitkering kreeg, kan het nu dus zijn dat de nabestaande moet wachten tot bijvoorbeeld 68 jarige leeftijd voordat er een AOW uitkering volgt.  

Als er geen kinderen meer zijn onder de 18 ontvangt de nabestaande, bij overlijden van de partner,  geen Algemene Nabestaanden (ANW) uitkering en is dus afhankelijk van overig inkomen. Daarom is het raadzaam om de einddatum van een overlijdensrisicoverzekering te baseren op de leeftijd van de partner.  Het zou een goed advies kunnen zijn om de einddatum van je huidige overlijdensrisicoverzekering te verlengen.

Lagere premies
Doordat is vastgesteld dat we gemiddeld ouder worden, zijn de premies van veel verzekeraars voor overlijdensrisicoverzekeringen in de afgelopen jaren sterk gedaald. Zeker voor niet-rokers blijkt het huidige tarief vaak zeer interessant om de bestaande overlijdensrisicoverzekering aan te passen of over te sluiten naar een andere verzekeraar.  Laat tijdig het overlijdensrisico in kaart brengen en informeer naar de mogelijkheden.  Zeker in een gezinssituatie is het bijzonder prettig als bij overlijden de partner  en kinderen financieel goed worden achtergelaten.  Een goed advies kan je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen om zodoende toch in te spelen op de wijzigingen in de wetgeving. 
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen