11-09-2013

Verhuur leegstaande woning makkelijker

Wij hebben eerder in onze rubriek stilgestaan bij de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van de eigen woning. Hierbij hebben wij ondermeer aandacht geschonken aan verhuur van een woning waarop nog een woninghypotheek rust en de zgn. leegstandwet. Het kabinet heeft het nu voor huiseigenaren wat makkelijker gemaakt om een nog te koop staande woning tijdelijk te verhuren. In deze kwestie gaan wij hier nader op in.  Het wordt bijvoorbeeld makkelijker als u zelf een nieuw huis wilt kopen of al gekocht heeft.

De Leegstandwet Welke gebouwen mogen worden verhuurd? Door de leegstandwet is het mogelijk om woonruimte te verhuren, zonder dat de huurder recht heeft op huurbescherming.

De leegstandwet is van toepassing op: • woonruimte in een gebouw (ziekenhuis, verzorgingstehuis, kantoor, school, hotel, pension, e.d.);
• een te koop staande woning die: - nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouw);
of
- in de 12 maanden voordat de woning leeg kwam te staan door de eigenaar zelf is bewoond; of
-  in de 10 jaar voordat de woning leeg kwam te staan niet meer dan 3 jaar verhuurd is geweest;
• een huurwoning die wordt gesloopt of gerenoveerd.

Gemeentelijke vergunning aanvragen
De vergunning voor tijdelijke verhuur voor leegstaande woningen en gebouwen vraagt u aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier “aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte”. Dit formulier is te downloaden van internet.

Toestemming bank bij tijdelijke verhuur
Voor tijdelijke verhuur heeft u toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker. Deze kan voorwaarden stellen aan hun toestemming. Bijvoorbeeld dat u de opbrengsten uit de huur gebruikt om de hypotheek (verder) af te lossen. Indien u geen toestemming vraagt aan de geldverstrekker hebben zij de mogelijkheid om per direct de hypotheek op te zeggen en hypotheekgelden bij u op te vragen.

Vergeet ook niet uw verzekeraar te informeren over de verhuur. Indien er schade aan het woonhuis ontstaat en er is niet aan de verzekeraar doorgegeven dat de woning is verhuurd, kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden.

Als u de woning tijdelijk verhuurt, valt deze voor de Belastingdienst niet meer in box 1 (inkomen uit werk en eigen woning), maar in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dat betekent dat er vanaf dat moment geen aftrek van de hypotheekrente meer mogelijk is. Als de woning uit de verhuur komt en weer leeg komt te staan, mag  u wel opnieuw de hypotheekrente aftrekken.
Wat is er gewijzigd? De volgende wijzigingen zijn per 1 juli 2013 ingegaan:

Meerdere keren verhuren. U mag uw woonruimte meerdere keren tijdelijk verhuren. Het moet wel telkens gaan om een nieuwe leegstandsituatie. Daarom moet er tussen de periodes minimaal 5 jaar van reguliere bewoning liggen. Onder reguliere bewoning wordt verstaan reguliere verhuur of het gebruik van de woonruimte door de eigenaar zelf.

Maximale termijn huurwoningen. Een vergunning voor tijdelijke verhuur van een sloop- of renovatiewoning wordt in beginsel verleend voor 2 jaar. Deze termijn kan telkens met maximaal één jaar worden verlengd. De maximale termijn voor het tijdelijk verhuren van een huurwoning is verlengd naar 7 jaar. Bij te koop staande woonruimte bedraagt de duur van de vergunning nog steeds 5 jaar.

Zelf huurprijs bepalen. De gemeente stelt geen maximale huurprijs meer vast voor te koop staande woningen. U kunt deze zelf met de huurder vaststellen.

Geen aanvullende voorwaarden. Een vergunning voor de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen mag alleen worden getoetst aan de voorwaarden die zijn genoemd in de leegstandwet. De gemeente mag geen aanvullende voorwaarden meer stellen.

Maximale termijn voor leegstaande gebouwen. De maximale termijn voor het tijdelijk verhuren van woonruimte in leegstaande gebouwen is verlengd naar 10 jaar. Het is daardoor meer lonend geworden om leegstaande gebouwen geschikt te maken voor bewoning.

Tijdelijke afwijking bestemmingsplan. Heeft een gebouw geen woonbestemming, dan kan de gemeente daarvoor tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan. De duur van de tijdelijke vergunning voor verhuur wordt gekoppeld aan de termijn voor de tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan. Op dit moment kan voor maximaal 5 jaar worden afgeweken van een bestemmingsplan. Het voornemen is deze termijn te verlengen naar 10 jaar. Naar verwachting treedt de aangepaste wet per 1 januari 2014 in werking.

Wilt u uw leegstaande kantoor tijdelijk verhuren als woonruimte? Vraag dan bij uw gemeente een vergunning aan voor tijdelijke verhuur én een omgevingsvergunning voor tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan!

Tot over 2 weken

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen