20-07-2016

Wat betekent de Wet BeZaVa als je werkgever bent?

Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVA) ingevoerd. De wet heeft een simpel doel: mensen die ziek worden zo snel mogelijk weer aan het werkt krijgen en ervoor zorgen dat er minder mensen worden afgekeurd. Dat lijkt simpel, maar levert voor veel werkgevers veel problemen op. Volgend jaar gaat er weer veel veranderen. Het is belangrijk je daarop goed voor te bereiden. Daarom nu alvast aandacht voor dit belangrijke onderdeel van het werkgeverschap.

WAO is nu WIA
De WIA is de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de opvolger van de WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering). De uitkeringslasten van zieke en arbeidsongeschikte worden door het UWV grotendeels toegerekend aan jouw bedrijf. Jij bent de werkgever bij wie de (tijdelijke) werknemer ziek is geworden. Daardoor – zo vindt de politiek - worden werkgevers meer gestimuleerd om actief mee te werken aan het herstel en de re-integratie van hun zieke werknemers. Vaak is het zo dat je meer betaalt aan premies, dan de uitkeringslasten die aan jouw bedrijf worden toegerekend.

Per 1-1-2017 wordt de wetgeving gewijzigd. Wat verandert er voor je?
De manier waarop de gedifferentieerde premie voor de Werkhervattingskas (WHK) wordt vastgesteld, wordt aangepast. De premie voor de Werkhervattingskas financiert de eerste 10 jaar van de WGA en de Ziektewet en wordt jaarlijks vastgesteld door het UWV. De WGA is de Werkhervattingsregeling voor Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Jouw werknemers komen hiervoor in aanmerking als ze langer dan 2 jaar ziek zijn maar (in de toekomst) weer kunnen werken. De Ziektewet is voor zieke werknemers zonder vaste baan, zoals uitzendkrachten, oproep- en invalkrachten.

Op dit moment betaal je een gedifferentieerde premie WGA voor werknemers met een vast dienstverband en een WGA premie voor flexwerkers (werknemers met een tijdelijk dienstverband en oproepkrachten).  Vanaf 1 januari a.s. worden deze samengevoegd.

Je moet in ieder geval tijdig een keuze maken
Je kan als werkgever kiezen om eigen risicodrager voor de WGA te worden. In dat geval draag je zelf het risico voor de arbeidsongeschiktheid van je (ex-)werknemers. De betaling van de WGA-uitkering en de kosten van de re-integratie komen dan voor jouw rekening. Je kan je dan ook hiervoor verzekeren bij een particuliere verzekeraar. Als je geen eigen risicodrager bent, ben je verzekerd via het UWV en betaal je premie daarvoor.

Maak je geen keuze en ben je al eigen risicodrager WGA vaste dienstbetrekkingen: dan val je automatisch terug naar het UWV. In onze beleving een onwenselijke situatie, met mogelijke grote nadelige financiële consequenties. Temeer omdat je na deze terugkeer 3 jaar bij het UWV moet blijven.

Ben je geen eigen risicodrager WGA en onderneem je geen actie: dan blijf je bij het UWV. Het is altijd verstandig om te onderzoeken of het voor jou verstandig is om eigen risicodrager te worden. Een bijkomend voordeel is nu dat de zgn. staartlasten (werknemers die al een WGA-uitkering ontvangen of werknemers die ziek zijn en op termijn zullen ontvangen), bij het UWV blijven.  Als er in het verleden een hoge WIA instroom is geweest is het verstandig hiernaar de kijken.  Zeker voor bedrijven met een hogere loonsom.

Ook indien een werkgever grip wil krijgen op instroom in de WGA kan het financieel interessant zijn om het eigen risicodrager te overwegen. Hiermee kan instroom in de WGA worden voorkomen. Werkgevers houden dan de regie in eigen hand, hetgeen vanuit kostenoogpunt veel geld kan besparen.

Controle Beschikking WHK
In de afgelopen jaren is gebleken dat er veel fouten zijn opgetreden bij de vaststelling van de gedifferentieerde premie WGA. De kans op onterechte vaststelling van de ZW Flex en WGA Flex is dan ook reëel. Elke doorbetaling moet gecontroleerd worden op juistheid. De werkgever krijgt immers de lasten voor zijn rekening. Op één onterechte  toekenning kan al enorm veel bespaard worden. 

Advies voor 2017 en later
Ook al zijn de premies van verzekeraars nog niet bekend, werkgevers die WGA-flex schade hebben over de jaren 2012-2016 zouden serieus moeten overwegen om per 1 januari 2017 (weer) eigenrisicodrager WGA te worden . Doordat de financiering van de WGA-flexlasten, die zijn ontstaan vóór 1 januari 2017, via het publieke bestel plaatsvindt, kan hier heel veel geld bespaard worden.

Een goed advies kan je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Laat je daarom goed voorlichten door een ervaren adviseur.
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen