18-07-2012

Wetenswaardigheden en feiten over de euro

De lang verwachte zomervakantie voor onze regio komt gelukkig snel dichterbij. Dit is dan ook de laatste kwestie voor het zomerreces. Met een hopelijk zonnige vakantieperiode in het vooruitzicht, willen wij u niet meer vermoeien met al te zware kost. Daarom staan we vandaag stil bij enkele wetenswaardigheden en feiten over geld en specifiek de inmiddels bijna verguisde Euro.

4 miljard Nederlandse euromunten geslagen in 10 jaar
De weddenschappen over het voorbestaan van de Euro zijn inmiddels niet van de lucht. Sommigen zijn ervan overtuigd dat de Euro 2013 niet zal halen en dat een terugkeer naar de gulden een zege voor ons land zal zijn. Anderen zijn van mening dat de val van de Euro de echte financiële rampspoed over Europa en Nederland zal brengen en daarom ook niet zal worden losgelaten. Feit is dat we niet bepaald kunnen zeggen dat we de euro niet hebben leren gebruiken. Zo heeft de Nationale Munt inmiddels ruim 4 miljard euromunten in omloop gebracht, sinds de introductie van de Euro als fysiek betaalmiddel in 2002.

330 miljoen Europeanen gebruiken 13,8 miljard euromunten
De productie van de euromunten begon al in 1999, toen het nog 3 jaar zou duren voor de euromunt daadwerkelijk in de Europese portemonnees te vinden zou zijn. In 2011 draaide de Munt op volle toeren en werden 1 miljard euromunten geproduceerd. In 2010 sloeg de Munt nog 41,4 miljoen euromunten. De hoeveelheid munten die er ieder jaar bijgeslagen moeten worden, bepaalt De Nederlandsche Bank en is afhankelijk van de marktvraag. Die kan per munteenheid namelijk behoorlijk verschillen. Zo was er de afgelopen 5 jaar met name behoefte aan nieuwe euromunten van 5 cent. De Nederlandse euromunten vormen overigens maar een klein deel van de totale hoeveelheid euro’s in Europa. De 17 Eurolanden produceerden tot nu toe al ruim 97 miljard euromunten. Ongeveer 330 miljoen Europeanen gebruiken de euro inmiddels als betaalmiddel.

Kans op bezit vals eurobiljet is eens in de 800 jaar
Voor wie wel eens bang is vals geld in zijn portemonnee te vinden, heeft Europol een geruststellende boodschap. Er zijn zo weinig valse Eurobiljetten in omloop, dat je statistisch gezien als burger 800 jaar moet leven om één vals biljet in handen te krijgen. Dat zegt Michael Rausenbach, hoofd van de antivervalsingsafdeling van Europol in een interview. In alle eurolanden samen worden elke maand ongeveer 50.000 valse eurobiljetten gevonden. Het gaat dan om geld dat echt in omloop is gekomen, niet om vals geld dat de politie bij valsemunters in beslag heeft genomen. Dat lijkt ontzettend veel, maar op het totaal van ongeveer 13.800.000.000, oftewel 13,8 miljard biljetten dat in omloop is, is dat niet meer dan een druppel. Hoewel we misschien denken dat het aantal valse biljetten in de afgelopen jaren groter is geworden, blijkt dat volgens Rausenbach niet zo te zijn. ‘Het aantal is nooit veel groter geworden sinds de euro ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd’.

Vals vaak gemakkelijk van echt te onderscheiden
Op de vraag of gevonden vervalsingen goede of slechte kopieën van de euro zijn, reageert Rausenbach terughoudend. Wel vertelt hij dat vervalsers zich meestal maar op één beveiligingskenmerk van een biljet richten. ‘Daarom zijn nepeuro’s ook eigenlijk voor iedereen te herkennen’. Houd een biljet tegen het licht, voel eraan en kantel het’, is het advies van Rausenbach aan ongeruste consumenten. ‘En kijk altijd naar meer dan één veiligheidskenmerk’.

Valsemunters zijn ook ondernemers
Omdat valsemunters net als gewone ondernemers kosten en opbrengsten tegen elkaar afwegen, worden niet alle eurobiljetten even vaak nagemaakt. ‘Het meest rendabel zijn briefjes van 20, 50 en 100 euro’, vertelt Rausenbach. Die van 5 en 10 euro leveren te weinig op, in vergelijking met de productiekosten. De 200- en 500 eurobiljetten zijn te goed beveiligd om op grote schaal vervalst te worden en ze worden bovendien weinig gebruikt. De financiële schade van valsemunterij is met enkele tientallen miljoenen euro’s ook veel kleiner dan die van andere criminele branches, zoals drugshandel. ‘Het is tenslotte niet zo makkelijk om veel valse biljetten om te wisselen voor echte euro’s. ‘Criminelen hebben daarom een groot logistiek probleem’, aldus Rausenbach. ‘Want hoe vaak kan je bij dezelfde hamburgerketen een hamburger kopen met een biljet van 50 euro, voordat de verkoper argwaan krijgt’. U hoeft dus tijdens uw vakantie niet al te bang te zijn dat u in aanraking komt met valse eurobiljetten, maar controle van biljetten is natuurlijk altijd aan te raden.

Ook kwestie van geld gaat er even tussenuit. Wij zijn eind augustus weer terug. Wij wensen u een zonnige, maar vooral plezierige vakantie toe.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen