21-10-2015

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

Iedereen leent zijn auto wel eens uit aan vrienden of familie. Vaak gaat het om korte ritjes, waardoor je niet zo snel denkt aan de schade die kan ontstaan. Maar wat als je neefje met jouw auto achter op een andere bestuurder botst? Of wanneer je beste vriend een paaltje raakt met jouw personen- of bestelauto? Wie betaalt dan de schade?

Wij krijgen regelmatig te maken met misverstanden over de aansprakelijkheid en gevolgen van autoschade door een uitgeleende auto.  In deze kwestie van geld proberen wij antwoord te geven op vragen die naar aanleiding daarvan regelmatig worden gesteld.

Autoverzekering
Elke Nederlandse auto is in ieder geval verzekerd met een WA-verzekering. Dat is wettelijk verplicht. De WA-verzekering vergoedt de schade die met jouw auto wordt veroorzaakt, maar biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto. Bij auto’s die nieuwer zijn dan acht jaar wordt daarom vaak een uitgebreidere dekking gekozen. Bijvoorbeeld beperkt casco, waarbij er ook dekking is voor diefstal, ruitbreuk, brand, stormschade, botsingen met dieren en vallende voorwerpen. Of volledig casco, waarbij vrijwel alles is gedekt.

Andermans schade gedekt op jouw verzekering
Een autoverzekering is gekoppeld aan een auto. Leen je je auto uit, dan zal de schade die de bestuurder maakt gedekt zijn op jouw verzekering. Of de schade uitgekeerd wordt, hangt af van de dekking die jij hebt gekozen.

Er zijn wel enkele voorwaarden:  als eigenaar van de auto, moet jij toestemming hebben gegeven voor het lenen van de auto. Daarnaast mag de bestuurder de auto niet gebruiken voor andere doeleinden (taxi of lesauto) dan in de polis vermeld staan.

Negatief effect op schadevrije jaren
Wanneer je een schade claimt op je autoverzekering, heeft dit een negatief effect op het aantal schadevrije jaren. Dit geldt ook voor schade die ontstaat tijdens het uitlenen van je auto. Kortom, als iemand anders schade veroorzaakt met jouw auto, val jij terug op de bonus malus ladder. Dit betekent minder schadevrije jaren en dus minder korting op je premie (of zelfs een toeslag).

Als je de schade niet claimt, dus als je deze zelf betaalt, worden je schadevrije jaren uiteraard niet beïnvloed.

Auto uitlenen? Jouw verantwoordelijkheid!
Hoe vervelend het ook is, de schade die bij het uitlenen van jouw auto ontstaat, valt dus onder jouw verantwoordelijkheid. Jij hebt toestemming gegeven voor het gebruiken van de auto en het risico is daarom voor jou.

Verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering uitgesloten
Is het dan niet mogelijk om de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die jouw auto heeft geleend? Nee, schade die wordt veroorzaakt met of door motorvoertuigen is namelijk uitgesloten van de aansprakelijkheidsverzekering en wordt niet vergoed. Er bestaat helaas ook geen tijdelijke verzekering voor het uitlenen van je auto.

Rechtstreeks verhalen op de schadeveroorzakende partij

Jij kunt degene die onrechtmatig richting jou(w eigendom) heeft gehandeld op basis van artikel 6:162 BW aansprakelijk stellen. Die persoon kan de schade dus niet claimen op zijn aansprakelijkheidsverzekering, maar is zelf wél aansprakelijk en zal de kosten dan zelf moeten dragen.

Maak vooraf afspraken
Om vervelende situaties te voorkomen, is het verstandig om afspraken te maken met degene die je auto leent. Spreek bijvoorbeeld af dat hij of zij, in geval van een schade, bijdraagt aan de kosten van de premieverhoging van jouw verzekering. Of dat hij de schade zelf betaalt, waardoor jij je verzekering niet hoeft aan te spreken.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen