26-08-2009

Wijzer in geldzaken

Word wijzer in geldzaken

De crisis lijkt zijn dieptepunt te hebben bereikt en de koersen op de beurzen lopen al geruime tijd weer op. Toch waarschuwen alle invloedrijke mensen op deze, de laatste tijd wel erg warme aardkloot, voor al te positieve verwachtingen. Het effect van de crisis zal zich volgens deze deskundigen nog lange tijd doen gelden. Het financiële effect van de crisis op eenieder is heel verschillend, maar we mogen ervan uitgaan dat we als burgers allemaal de lasten zullen gaan voelen van alle overheidssteun aan de banken en de gevolgen van de crisis voor ondermeer de pensioenfondsen. Zo wordt steeds harder gesproken over versoberingen van voorzieningen, verhogen van ziektekosten en verlengen van het arbeidzame leven. Het is daarom van belang dat u goed op de hoogte bent van uw eigen financiële situatie om de mogelijke gevolgen hiervan te overzien en eventuele maatregelen te treffen. Hier gaan we in deze kwestie wat dieper op in.

Veel Nederlanders onwetend over eigen financiële situatie
Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van hun financiële situatie. Dat is al eerder gebleken uit een onafhankelijk onderzoek van Trendbox. De gemiddelde Nederlander denkt dat ze goed thuis zijn in hun financiën. Echter, als er wat dieper op de materie wordt ingegaan, blijkt de kennis van de eigen financiële huishouding heel beperkt en onvoldoende om bijvoorbeeld adviezen van banken of adviseurs goed te kunnen beoordelen. De helft van de Nederlanders bleek bijvoorbeeld niet zeker te weten wat de rente is op de spaarrekening. Met de sterk dalende rente van de afgelopen maanden kan dat behoorlijke tegenvallers opleveren. Ook blijkt meer dan 25% van de mensen niet zeker te weten wat er aan hypotheekrente wordt betaald. Vier op de vijf Nederlanders kijkt ook niet verder dan één maand vooruit op zijn financiën of begroot helemaal niet. Toch vindt 80% van de Nederlanders zich een goede financiële manager.

Onafhankelijke financiële informatie moeilijk te vinden
Kort geleden is via een ander onderzoek boven water gekomen wat een belangrijke reden voor dit gebrekkige inzicht in de eigen financiën is. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het namelijk moeilijk om goede onafhankelijke financiële informatie te vinden, zo blijkt volgens platform CentiW, Wijzer in geldzaken, uit recent onderzoek. Aan financiële informatie is op het internet geen gebrek, maar – wij schreven er al eerder over - onduidelijk is in veel gevallen hoe betrouwbaar en onafhankelijk die informatie is. De nieuwe website www.wijzeringeldzaken.nl wil consumenten hierop het antwoord geven en mensen helpen met het vinden van de juiste informatie. De website Wijzer in geldzaken is een initiatief van meer dan veertig organisaties, waaronder De Nederlandsche Bank, AFM, Belastingdienst, VEB, Hogescholen,universiteiten, ministeries, branche- en consumentenorganisaties. De site wil op een eenvoudige manier berouwbare informatie, tips en hulpmiddelen bieden over financiële onderwerpen en producten. Uitdrukkelijk word gesteld dat de site geen commerciële doelen dient.

Gebruik onafhankelijke informatie voor updategesprek met uw adviseur
Bij nemassdeboer zijn we blij dat dergelijke initiatieven worden genomen, maar bij het verzamelen van onafhankelijke informatie mag het naar onze mening niet ophouden. Als het aan ons ligt gebruikt u die informatie om een gesprek met een onafhankelijke financiële adviseur aan te gaan om na te gaan hoe u uw eigen financiën gereed moet maken voor een ongetwijfeld minder door de overheid ‘gesteunde’ situatie bij bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid, maar ook bij onverwacht overlijden of uw oude dag. ABN AMRO is afgelopen week een nieuwe reclamecampagne gestart. Als u uw ‘update gesprek’ met ABN AMRO heeft gehad dan kunt u met een gerust hart uw kinderen de mobiele telefoon weer teruggeven, hoeft u uw dure auto niet meer te verkopen en kunt u weer water in uw zwembad laten lopen. Hoewel wij gerede twijfel hebben bij dergelijke conclusies en ook waar het de objectiviteit van een dergelijk gesprek betreft, kunnen wij de oproep alleen maar ondersteunen. Bereid uzelf goed voor en ga dan een gesprek aan met een onafhankelijk financieel adviseur, die samen met u uw financiële risico’s in beeld brengt. Daarna kunt u dan met uw financieel adviseur een totaalplan maken waarin, oplossingen voor de risico’s worden opgenomen, maar ook uw eigen financiële wensen en doelen inzichtelijk worden gemaakt en de haalbaarheid ervan worden vergroot.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen