21-03-2017

Banken hebben te hoge boetes in rekening gebracht bij oversluiters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft deze week een leidraad gepubliceerd die voorschrijft hoe banken de oversluitboete moeten berekenen. Uit onderzoek is gebleken dat banken teveel aan boetes aan hun klanten in rekening brengen.

AFM leidraad bepaalt wat de maximale oversluitboetes zijn die banken mogen berekenen
De AFM heeft in opdracht van de minister van financiën onderzoek gedaan naar de boeteberekening bij het oversluiten van hypotheken. De banken mogen volgens de wet geen hogere vergoeding rekenen dan de werkelijk geleden schade. Dit onderzoek heeft geleid tot de gepubliceerde leidraad van de AFM die voorschrijft hoe banken de boete moeten berekenen om te voldoen aan de wettelijke norm.

De vergoeding voor vervroegde aflossing mag sinds 14 juli 2016 - met de inwerkingtreding van nieuwe Europese regelgeving (MCD) - niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders daardoor hebben. Ook moeten aanbieders hun klanten duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend. Vanwege de nieuwe regelgeving onderzocht de AFM de wijze waarop aanbieders de vergoeding voor vervroegde aflossing berekenen. Hierbij kwam de AFM verschillende rekenmethoden tegen. In de leidraad formuleert de AFM voor aanbieders 4 uitgangspunten om duidelijk te maken op welke wijze voldaan kan worden aan de nieuwe regels.

Omdat de nieuwe regels vanaf 14 juli 2016 gelden, verwacht de AFM dat aanbieders de vergoedingen die door huizenbezitters sindsdien zijn betaald, opnieuw berekenen. Als blijkt dat de klant een te hoge vergoeding heeft betaald, moet het verschil worden terugbetaald. De uitgangspunten zijn niet van toepassing op vergoedingen die zijn betaald voor 14 juli 2016. De AFM gaat erop toezien dat aanbieders zich houden de regels.

Vereniging Eigen Huis doet een moreel appèl op banken om de AFM-leidraad voor de berekening van de boeterente bij vervroegde aflossing van de hypotheek met terugwerkende kracht over een periode van minimaal vijf jaar toe te passen. Hoewel de AFM constateert dat er vóór 14 juli 2016 geen specifieke wettelijke regels golden voor de hoogte van de boeterente, doet de vereniging een appèl op alle geldverstrekkers om nu hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Zij zouden met terugwerkende kracht van minimaal vijf jaar een herberekening van de boeterente moeten maken voor alle klanten die hun hypotheek hebben overgesloten, of die daarop extra hebben afgelost. Daarmee geven zij inhoud aan de collectieve belofte om de klant centraal te stellen zoals dat is neergelegd in de Code Banken.

Moet ik zelf actie ondernemen?
Veel geldverstrekkers zullen op korte termijn de klanten waarvoor een herberekening zal worden gedaan informeren via een brief. Veel geldverstrekkers zullen echter tijd nodig hebben om de nieuwe berekeningswijze in hun systemen in te bouwen. Dat betekent dat het bij een aantal nog wel enkele maanden kan duren voordat de herberekening daadwerkelijk is uitgevoerd. De AFM gaat erop toezien dat zij zich houden aan de regels en klanten die een te hoge vergoeding hebben betaald gaan terugbetalen. Je hoeft dus (voorlopig) zelf geen actie te ondernemen.
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen