19-04-2010

Geld maakt wel degelijk gelukkig

Veel Nederlanders dromen over het hebben van veel geld. Een op de twee fantaseert vaak over geld en wat je er allemaal mee kan doen. Bijna de helft van de Nederlanders (42%) vindt dat geld gelukkig maakt. Hoe meer geld ze hebben, hoe beter ze zich voelen (40%). Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 834 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van ASR Verzekeringen.

Dat Nederlanders bezig zijn met hun financiële toekomst, blijkt ook uit hun spaargedrag. Meer dan driekwart van de Nederlanders (77%) heeft financieel kapitaal opgebouwd. Ze zetten gemiddeld 195 euro per maand opzij. Meer dan een op de tien (14%) spaart zelfs 500 euro of meer.

Omgaan met geld
De meeste Nederlanders zijn zich bewust van hun uitgavenpatroon en hebben genoeg financiële reserves. Zo gaat 60% zuinig met geld om. Bijna de helft (49%) heeft genoeg geld achter de hand om vier maanden de hypotheek te betalen, wanneer het inkomen wegvalt. Ook heeft de meerderheid (67%) voldoende reserves om een nieuwe wasmachine aan te schaffen en kan ruim een derde (34%) een nieuwe auto kopen wanneer deze kapot gaat.

Toch zijn er ook Nederlanders die vinden dat geld moet rollen. Ruim een op de tien respondenten (12%) geeft geld liever direct uit dan het te sparen. Een deel (9%) is zelfs totaal niet bezig met hun financiële toekomst. Bijna een op de vijf Nederlanders (18%) leidt liever nu een luxe leven, in plaats van financiële zekerheid voor later. Slechts 3% zegt wel eens een te grote uitgave te hebben gedaan om iemand anders jaloers te maken. Echter, 33% kent iemand die dit wel eens heeft gedaan.

Jackpot? Shoppen!
Als Nederlanders 100.000 euro winnen in een loterij, zet het merendeel dit bedrag op een spaarrekening. Een andere populaire besteding is een deel van het geld weggeven aan de kinderen of de ouders. Bijna een derde (31%) van de vrouwen duikt meteen de stad in om lekker te shoppen. Mannen geven de voorkeur aan beleggen (20% vs. 5% van de vrouwen).

Top-5 bestedingsdoelen bij winnen 100.000 euro:
1. Geld op spaarrekening 66% (mannen 62%, vrouwen 69%)
2. Flink shoppen 26% (mannen 20%, vrouwen 31%)
3. Deel geven aan kinderen 26% (mannen 17%, vrouwen 34%)
4. Bouwen/kopen van nieuw (tweede) huis 26% (mannen 25%, vrouwen 26%)
5. Deel geven aan ouders 18% (mannen 15%, vrouwen 21%)

Ruzie over geld
Partners noemen elkaar wel eens roekeloos met het doen van grote uitgaven. Zo vindt bijna een op de vijf Nederlanders (19%) dat hij of zij veel beter met geld omgaat dan de partner. Ook geeft 14% aan dat de ander niet nadenkt over grote uitgaven. Voor 5% gaat dit zo ver, dat hij of zij zich wel eens schaamt voor het uitgavenpatroon van zijn of haar partner. Bijna een op de vijf Nederlanders (17%) heeft wel eens ruzie gehad over het bestedingspatroon van zijn of haar partner.

“Fantaseren over het goede leven en het grote geld doen we maar wat graag, maar om toekomstdoelen te verwezenlijken, moet je geld opzij zetten,” zegt Bert van der Weerd, adjunct directeur Marketing ASR Verzekeringen. “Uit het onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de Nederlanders financieel kapitaal heeft opgebouwd. Belangrijke doelen zijn een aanvulling op het pensioen (39%) en het bekostigen van de studie van de kinderen (27%). Ze zetten hiervoor gemiddeld 195 euro per maand opzij. Dit kun je op een spaarrekening zetten. Maar je kunt ook kiezen voor een vermogensopbouwproduct dat bestaat uit een combinatie van garantie en beleggen.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Blauw Research in opdracht van ASR Verzekeringen. Aan dit onderzoek heeft een groep deelgenomen van 834 Nederlanders tussen de 20 en 49 jaar, representatief naar leeftijd, geslacht en gezinssituatie. Het centrale doel van het onderzoek was na te gaan hoe Nederlanders omgaan met geld.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen