17-02-2016

Schade door terrorisme en uw verzekeringen

Het is een beetje een vervelend begin van deze kwestie van geld, maar helaas leven we in een tijd waarin de dreiging van terrorisme aanwezig is. Aanslagen in Europa zijn mogelijk. In deze kwestie van geld willen wij daarom toelichten hoe de gevolgen van een terroristische daad zijn geregeld binnen de verzekeringswereld.

Grote gevolgen
Een daad van terreur kan immense gevolgen hebben. Allereerst zorg het verlies van dierbaren natuurlijk voor groot verdriet bij de nabestaanden. Daarnaast kan er ook sprake zijn van schade aan woningen, bedrijfspanden, etc. Hoe ga je hier mee om? Is schade door terrorisme verzekerd? En zo ja, hoe is dat dan verzekerd?
 
De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben in hun polisvoorwaarden een beperking opgenomen voor schade veroorzaakt door terrorisme. Doordat een terreurdaad enorme financiële schade tot gevolg kan hebben, wordt dit soort schade door de verzekeringswereld als een aparte categorie beschouwd. Verzekeringsmaatschappijen kunnen dit risico gewoonweg niet dragen.  Na de aanslagen op 9/11 in Amerika werd hier serieus bij stilgestaan door de verzekeringswereld en werd dit risico ook onderkend. Als gevolg daarvan zijn Nederlandse verzekeringsmaatschappijen een samenwerking aangegaan en hebben zij de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden NV opgericht. Het doel hiervan is om de risico’s van terrorisme gezamenlijk te dragen en zodoende verzekerden toch zoveel mogelijk zekerheid te bieden.  
 
Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden NV (NHT)
In Nederland zijn er ongeveer 250 verzekeringsmaatschappijen aangesloten bij de NHT. Deze maatschappijen hebben afgesproken, dat de schade door een terroristische daad wordt omgeslagen over al die aangesloten maatschappijen. Een schade die voor een enkele maatschappij te groot is om te dragen, kan hierdoor wel door alle maatschappijen samen worden gedragen.
 
Natuurlijk is ook bij deze samenwerking de draagkracht - en daardoor ook de schade-uitkering - niet onbeperkt. De verzekeraars hebben samen met de Nederlandse overheid afgesproken, dat bij schade door terrorisme een maximale dekking van 1 miljard euro per kalenderjaar geldt voor alle schades bij elkaar.
 
Afwikkeling schadeclaims
Bij schade als gevolg van terrorisme dien je deze schade altijd eerst te melden bij je eigen verzekeraar. Om voor uitkering in aanmerking te komen, moet er in ieder geval sprake zijn van een verzekering. Stel je voor: je woning raakt beschadigd door een aanslag. Dan moet er wel een opstalverzekering voor de woning zijn afgesloten. Is dit het geval? Dan wordt de schade in eerste instantie vergoed conform de polisvoorwaarden van de eigen verzekering. De verzekeringsmaatschappij zorgt er vervolgens voor dat alle binnenkomende meldingen bij de NHT worden ingediend. De NHT verzamelt alle claims en bepaalt of er inderdaad sprake is geweest van een terroristische daad.
 
Indien wordt vastgesteld dat het om een terroristische aanslag gaat, worden bij de NHT alle bekende en te verwachten claims bij elkaar opgeteld. Is de verwachting dat de totale schadelast hoger uitvalt dan de maximale uitkeringscapaciteit van 1 miljard euro? In dat geval zal er een voorlopig uitkeringspercentage worden vastgesteld. Dit percentage is voor alle gedupeerden gelijk, waardoor iedereen evenredig gekort wordt op zijn of haar schadevergoeding. Als de totale begroting uiteindelijk definitief is vastgesteld, zal ook het uitkeringspercentage definitief worden bepaald. Indien dit percentage achteraf hoger is, zal er nog een nabetaling aan de gedupeerden plaatsvinden.
 
Kortom, is de totale schade in heel Nederland in een kalenderjaar lager dan 1 miljard euro, dan worden alle schades volgens de polisvoorwaarden afgewikkeld. Valt de totale schadelast hoger uit? Dan wordt de uitkering gekort en blijft een deel van de schade voor eigen rekening.
 
Laten we echter hopen dat het niet zover komt, want ondanks dat 1 miljard euro natuurlijk ontzettend veel is, kan de totale schade na een aanslag ook hoger uitvallen.  En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele kant van het verhaal. Wil je weten of jouw verzekeringen onder het NHT vallen? Neem dan contact op met je  verzekeringsadviseur.
 

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen