08-12-2011

DNB uit zorgen omtrent jonge huizenbezitters

Door het dalen van de huizenprijzen in de afgelopen drie jaar zitten huizenbezitters dikwijls met een hogere schuld dan hun woning waard is. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) zitten de risico’s vooral bij de jongen huizenbezitters, in de leeftijdsgroep van 25-35 jaar, die in de afgelopen 5 jaar een woning hebben gekocht.

De jonge kopers deden hun aankoop op de top van de markt en sloten bovendien een tophypotheek af. Sindsdien is er niet genoeg tijd verstreken om een aanzienlijk vermogen te hebben opgebouwd. 65-plussers kennen dit probleem niet, zij hebben juist een zeer grote overwaarde in hun huis zitten welke in veel gevallen zo'n 65% van de woningwaarde bedraagt. In de periode van 1984 tot 2008 zijn de woningprijzen onafgebroken gestegen. Oudere woningbezitters profiteren nu van het feit dat zij hun woning voor deze grote prijsstijging hebben aangekocht.

DNB vindt de scheve verdeling van de overwaarde in huizen verontrustend te noemen. De combinatie van een negatieve woningwaarde en weinig opgebouwd vermogen biedt weinig ruimte om tegenvallers op te vangen, zoals bijvoorbeeld plotselinge werkloosheid. Wanneer de jonge huizenbezitters hun huis zouden moeten verkopen blijven ze zitten met een restschuld.

Alle Nederlandse huizenbezitters bij elkaar genomen heeft men gemiddeld een overwaarde van 40%. Hier staat een totale hypotheekschuld van 644 miljard euro tegenover en een totale woningwaarde van ruim 1100 miljard euro.

Vooral voor de groep die de afgelopen 5 jaar een woning heeft gekocht is het verstandig om een goed financieel plan van aanpak te hebben. Veel hypotheken zijn aflossingsvrij of hebben een combinatie met een aflossingsvrij leningdeel. Door op tijd de reageren op de marktwijzigingen kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen. Gedacht kan worden aan een wijziging van de aflossingsconstructie, tussentijdse extra aflossingen of andere aflossingsmogelijkheden.

Het probleem is vaak bij de jongere groep dat niet alleen de marktsituatie is gewijzigd, maar tevens de wetgeving en persoonlijke omstandigheden zoals gezinsuitbreiding in combinatie met minder of part-time werken. Dit maakt een wijziging van aflossingvorm dat vaak hogere lasten met zich meebrengt extra lastig. Voor een degelijk financieel plan is een afspraak bij een financieel adviseur aan te raden.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen