08-11-2011

Woningprijsontwikkeling stad sterker dan platteland

Uit onderzoek van de NVM blijkt dat, gecorrigeerd voor andere prijsbepalende elementen van een woning, de prijzen van woningen in stedelijk gebied sinds de eeuwwisseling sterker toegenomen zijn dan die in het landelijk gebied. Een sterkere prijsontwikkeling in stedelijk gebied is een signaal dat in de stad de verhouding tussen vraag en aanbod krapper is dan op het platteland. Het is een bevestiging dat er een trek is van het platteland naar de stad.

In opdracht van de NVM heeft een stagiair onderzoek gedaan naar de verschillen in de ontwikkeling van de woningprijzen tussen het stedelijke en het landelijke gebied. De mate van stedelijkheid wordt gedefinieerd op basis van de urbanisatiegraad (of omgevingsadressendichtheid). Dus: hoe meer adressen, hoe stedelijker het gebied. Uit het onderzoek blijkt dat, gecorrigeerd voor allerlei woningkenmerken, de prijzen in zeer sterk stedelijk gebied, sinds 2000 sterker gestegen zijn dan die in het landelijk gebied.

Onderstaande figuur laat zien dat de prijzen van eengezinswoningen in het zeer stedelijke gebied sinds de eeuwwisseling met bijna 40% zijn toegenomen, terwijl die in weinig tot niet stedelijk gebied (cq. het landelijk gebied) nog geen 25% zijn toegenomen.* Een zelfde beeld laat zich zien bij appartementen.

Ook opvallend is dat de prijs van woningen in het zeer stedelijk gebied in 2011 weer praktisch op hetzelfde niveau is als voor het uitbreken van de crisis. Dit in tegenstelling tot de prijs van woningen in het niet stedelijk gebied, die juist een daling laten zien.


De ontwikkeling van de transactieprijs van eengezinswoningen(geïndexeerd), uitgesplitst naar mate van stedelijkheid. Bron: Onderzoek Velzeboer (2011) o.b.v. data NVM.

* In het onderzoek zijn prijsmodellen geschat voor de verschillende maten van stedelijkheid. Deze zijn vervolgens met elkaar vergeleken.

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen