26-04-2017

Wat te doen met een restschuld?

Je wilt je woning verkopen. Dan is het belangrijk om al in een vroeg stadium stil te staan bij de financiële gevolgen van deze verkoop. Hoe zit het met een eventuele restschuld? Als de waarde van je woning lager is dan de waarde van je hypotheek, krijg je te maken met een restschuld. Stel je voor: je hebt een hypotheek van 200.000,-, maar verwacht niet meer dan 180.000,- te krijgen bij de verkoop van je woning. Dan ontstaat er een restschuld van 20.000,-. Kan dat bedrag worden kwijtgescholden? En zo niet, hoe kun je dat bedrag dan financieren?

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Heb je voor je huidige woning een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie? En moet de woning noodgedwongen verkocht worden, omdat je de hypotheeklasten niet meer op kan brengen? Dan kan de restschuld onder bepaalde voorwaarden worden kwijtgescholden.

De belangrijkste voorwaarde voor deze kwijtschelding is dat de (dreigende) betalingsachterstanden jou niet te verwijten zijn. De achterstanden moeten een gevolg zijn van inkomensdaling door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden van je partner of de beëindiging van je relatie.

Let wel op: Er zijn nog meer voorwaarden waar aan moet worden voldaan. Wil je kans maken op kwijtschelding van je restschuld? Zorg er dan voor dat je al in een vroeg stadium weet welke voorwaarden dit zijn.

Is de verkoop niet het gevolg van financiële problemen? Of zijn er andere voorwaarden waaraan je niet voldoet? Dan zal je restschuld niet worden kwijtgescholden. Je moet dan op zoek naar een manier om de restschuld te financieren. 
   Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Heb je voor je huidige woning een hypotheek afgesloten zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan moet bij verkoop van de woning de gehele hypotheek worden afgelost. Een eventuele restschuld zal niet worden kwijtgescholden. Ook hier zal je dus op zoek moeten naar een manier om de restschuld te financieren. 
  Financieren van de restschuld Er zijn verschillende mogelijkheden om je restschuld te financieren. Zo zijn er enkele geldverstrekkers waarbij je de restschuld kunt mee financieren op je nieuwe woning.  De voorwaarden en de (maximale) mogelijkheden verschillen per geldverstrekker.

Andere alternatieven om de restschuld bij verkoop af te lossen zijn:
- het afsluiten van een persoonlijke lening;
- het afsluiten van een doorlopend krediet;
- het afsluiten van een lening via bijvoorbeeld familie.

Let op: Sluit je een lening om je restschuld te financieren? Dan leiden de lasten van deze lening tot een beperking van je maximale leencapaciteit. Je kunt dan dus minder lenen voor de aanschaf van je nieuwe woning.
  Vraag advies! Loop je het risico dat je een restschuld overhoudt na de verkoop van je woning? Dan is het belangrijk om de financiële kant van je verhuisplannen al in een vroeg stadium te bespreken met een (onafhankelijke) hypotheekadviseur. Hij of zij kan je meer vertellen over de voorwaarden van kwijtschelding met NHG of het financieren van je restschuld.

Verdiep je je niet in je financiële situatie? Dan kan het zijn dat de geldverstrekker van je huidige hypotheek niet akkoord gaat met de verkoop van je woning. Zorg dat je op voorhand weet welke financiële consequenties de verkoop van je woning voor je heeft en voorkom verrassingen.

Neem contact met mij op:
Heb je vragen? En wil je dat wij vrijblijvend contact met je opnemen? Klik hier voor meer informatie en wij nemen direct contact met je op!

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen